Η ευτυχία αποτελεί τον απώτερο στόχο κάθε ατόμου και το μέτρο που μας αποδεικνύει έμπρακτα αν παραμένουν υψηλά τα επίπεδα ευχαρίστησης και ευεξίας. Ωστόσο τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνουμε όταν λέμε ότι εκφράζουμε την βαθύτερη επιθυμία να βρούμε την ευτυχία;

Ο επιστημονικός ορισμός της ευτυχίας

Οι επιστήμονες ορίζουν τους ευτυχισμένους ανθρώπους ως εκείνους που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με αισιοδοξία, έχουν στενούς κοινωνικούς δεσμούς αλλά και τους ψυχικούς πόρους για να σημειώνουν πρόοδο προς τους στόχους που βάζουν.

Με απλά λόγια, «είναι η χαρά που νιώθουμε καθώς προχωράμε προς τις δυνατότητές μας», λέει η Michelle Gielan. Ποια είναι όμως τα εμπόδια που μας κρατούν μακρυά από την πολυπόθητη ευτυχία;

Το εμπόδιο του πρωτόγονου εγκεφάλου

Η προδιάθεση αρνητικότητας υπάρχει και πριν από χιλιάδες χρόνια έδινε στους ανθρώπους ένα βασικό πλεονέκτημα: Ήμασταν πάντα έτοιμοι να αποφύγουμε μία απειλή, που έβαζε σε κίνδυνο την ζωή ή την ακεραιότητά μας.

Σήμερα όμως, αυτό μεταφράζεται στην τάση να παρατηρούμε περισσότερο και να αποθηκεύουμε αρνητικές εμπειρίες. Το να σταματήσουμε όμως, οτιδήποτε και αν κάνουμε για ένα λεπτό μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε κάτι γλυκό ή όμορφο, πράγμα που θα μας βοηθήσει με την σειρά του να παρακάμψουμε την αρχέγονη προδιάθεση αρνητικότητας.

Το εμπόδιο του προορισμού

Τα τελευταία πέντε κιλά, η προαγωγή.. Κάθε άνθρωπος μπορεί να πέσει στην παγίδα του προορισμού και να σκεφτεί ότι θα μπορέσει να είναι ευτυχισμένος μόνο και αφού φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μια ορισμένη καμπή.

Αντί να σκέφτεστε συνεχώς για το μέλλον, προσπαθήστε να μείνετε παρόντες στην στιγμή.

«Στρεσογόνες».. ειδοποιήσεις

Πολλές φορές οι ανησυχίες μας μπορεί να έρθουν με την μορφή των ειδοποιήσεων των social media, καθώς όπως παρατηρούν οι ερευνητές ο διαρκής έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος αλλά και την τάση σύγκρισης.

Για αυτό είναι σημαντικό να αφήσετε το κινητό σας στην άκρη και να εστιάσετε σε κάτι άλλο, όταν νιώθετε τα επίπεδα άγχους να αυξάνονται επικίνδυνα. Δοκιμάστε παράλληλα να πάρετε μια βαθιά ανάσα, με την εκπνοή σας να είναι έστω και δύο δεύτερα μεγαλύτερη για να χαλαρώσετε,.