Μπορεί τα χρήματα να μας κάνουν λίγο περισσότερο χαρούμενους όταν τα έχουμε, ωστόσο η πραγματική ευτυχία φαίνεται πως τελικά κρύβεται αλλού. Μελέτη του Πανεπιστήμιο British Columbia διαπίστωσε ότι μπορεί να αγοράσεις να είσαι ευτυχισμένος με περίπου 5 ευρώ, αρκεί να αγοράζεις σωστά και για το κατοικίδιό σου.

Τι λένε οι ερευνητές:

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο The Journal of Positive Psychology και αναφέρει ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από τη δαπάνη 5 ευρώ για κάτι για τον εαυτό σου, αλλά αγοράζοντας κάτι για τον σκύλο σου. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα, το πρώτο από τα οποία αφορούσε 159 ιδιοκτήτες σκύλων που ρωτήθηκαν για το πότε θα ένιωθαν περισσότερο ευτυχισμένοι.

Όταν ξόδευαν περίπου 5 ευρώ για τον εαυτό τους, για κάποιον άλλον ή για το κατοικίδιό τους αποδείχθηκε ότι ένιωθαν πιο χαρούμενοι όταν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για το σκυλάκι τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν 5 ευρώ σε 188 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων από τους οποίους ζήτησαν να ξοδέψουν κατά βούληση τα χρήματα είτε στον εαυτό τους, είτε για κάποιον άλλον είτε στο κατοικίδιό τους πριν τις 20:00 εκείνη τη νύχτα. Και πάλι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που τους ζητήθηκε να ξοδέψουν χρήματα για τα κατοικίδια ζώα τους ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χαρούμενοι από εκείνους που τα ξόδεψαν για άλλους λόγους. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.