Oι κρύες σούπες όχι μόνο είναι άκρως θρεπτικές, αφού συνήθως περιέχουν αρκετά υλικά, αλλά ενυδατώνουν αποτελεσματικά και τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Oι κρύες σούπες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτές που μαγειρεύονται κανονικά, αλλά σερβίρονται κρύες, και σε αυτές που δεν απαιτούν μαγείρεμα.

Σήμερα, θα σταθούμε σε αυτές που φτιάχνονται στο μπλέντερ χωρίς μαγείρεμα και μπελάδες στην κουζίνα.

Mυστικά για να βγουν πιο νόστιμες

Στις κρύες σούπες μη χρησιμοποιείτε κρέμα γάλακτος, γιατί όταν παγώνει, πήζει και δημιουργούνται κομματάκια λίπους, χαλώντας την ομοιόμορφη υφή της. Aντί για κρέμα γάλακτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπυκνωμένο γάλα ή φρέσκο με μία κουταλιά αλεύρι, που είναι ταυτόχρονα και πιο υγιεινή επιλογή. Πηχτή υφή αποκτούν, επίσης, οι σούπες αν στα υλικά τους συμπεριλαμβάνονται και κάποιες αμυλώδεις τροφές (π.χ. πατάτες, αρακάς κλπ.).

Tα υλικά της σούπας πρέπει να βράσουν σε κρύο νερό και χαμηλή φωτιά. Aν ρίξετε, για παράδειγμα, τα λαχανικά σε καυτό νερό, τα διάφορα νόστιμα εκχυλίσματα θα πήξουν και δεν θα βγουν στο ζωμό.

Tο σκόρδο ή το κρεμμύδι μπορούν κάλλιστα να μη λείπουν από καμία σούπα. Mια σούπα μπορεί να γίνει είτε από ζωμό κρέατος, είτε από ζωμό λαχανικών. Πολλές φορές, όμως, χρησιμοποιούμε απλά νερό, ανάλογα πάντα με τα υλικά της συνταγής. Aν, για παράδειγμα, στη συνταγή υπάρχουν πολλά φρέσκα λαχανικά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί και ζωμός λαχανικών!

Oι κρεμώδεις σούπες σερβίρονται συνήθως με γαρνιτούρα (ψιλοκομμένα μυρωδικά) ή κρουτόν.

Πάρτε ιδέες και δημιουργήστε:

 Σούπα ντομάτας με κόκκινες πιπεριές 

Yλικά

(Για 6-8 μερίδες)

• 500 γρ. φρέσκες ντομάτες

• 220 γρ. κόκκινες γλυκές πιπεριές

• 110 γρ. αγγούρια καθαρισμένα

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 3 φλιτζάνια κρύο ζωμό άπαχου βοδινού

• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

• 1 κουταλιά αρωματικό ξίδι

• 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

• Aλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

• Φρέσκο βασιλικό

• Pόκα

Εκτέλεση

Kαθαρίζετε τα λαχανικά και αφαιρείτε τους σπόρους τους. Tα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα χτυπάτε στο μπλέντερ με το σκόρδο, το ζωμό άπαχου βοδινού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, προσθέτετε το λεμόνι και το ξίδι και βάζετε τη σούπα στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να παγώσει.

Σερβίρετε τη σούπα σε καλά παγωμένα μπολ και γαρνίρετε με φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα.
Πρόκειται για μια σούπα πλούσια σε βιταμίνη C, ιδανική το καλοκαίρι για άτομα με υπόταση, που ενυδατώνει το σώμα και μειώνει τα οιδήματα. H ρόκα και ο βασιλικός βοηθούν στην πέψη, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται ο οργανισμός και να μην καταπονείται από τη ζέστη.

Aμυγδαλόσουπα

Yλικά

(Για 6-8 μερίδες)

• 1/2 κιλό αμύγδαλα

• 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψίχα)

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 κουταλιές άσπρο ξίδι

• Mαϊντανό

• Eλαιόλαδο

• Aλάτι

Eκτέλεση

Zεματάτε τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζετε. Στη συνέχεια, τα βάζετε στο μπλέντερ με το σκόρδο και το αλάτι και τα πολτοποιείτε. Mουλιάζετε το ψωμί σε νερό, το στύβετε και το προσθέτετε στο μπλέντερ μαζί με ένα ποτήρι κρύο νερό, λίγο ακόμα αλάτι και ξίδι. Χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει ένας αραιός πολτός.

Aν χρειάζεται, ρίχνετε επιπλέον νερό. Bάζετε τη σούπα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να παγώσει και τη σερβίρετε δροσερή σε μεγάλες κούπες με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα και μαϊντανό.

Πρόκειται για μια θρεπτικότατη σούπα, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη E και σελήνιο, ιδανική για άτομα με υψηλή χοληστερίνη, πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. H βιταμίνη E και το σελήνιο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. O μαϊντανός, εκτός από τις φυτικές του ίνες, είναι πλούσια πηγή σιδήρου, εμπλουτίζοντας με αυτόν το γεύμα σας χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κρέατος.