Όλοι μας λατρεύουμε τις πατάτες. Πρόκειται για ένα φυτό που συνδυάζεται με τα πάντα ενώ η γεύση του είναι αρεστή τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους. Βεβαίως, ο τρόπος που τις μαγειρεύουμε παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι βραστές πατάτες είναι πιο υγιεινές από τις τηγανητές.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας καθώς τα οφέλη τους είναι πολλά. Ποια είναι αυτά;

Οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Αποτελούν σημαντική πηγή καλίου. Το κάλιο επιτελεί πολλές λειτουργίες, που συμπεριλαμβάνουν τη μυϊκή λειτουργία και συστολή, τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, ή να αποφύγουν την πρόσληψη βάρους, οι πατάτες μπορούν να βοηθήσουν. Μία μέτρια μερίδα βραστής, καθαρισμένης πατάτας (180 γρ.) περιέχει περίπου 140 θερμίδες, ενέργεια πολύ χαμηλότερη από το ενεργειακό περιεχόμενο στην ίδια ποσότητα βραστών ζυμαρικών (286 θερμίδες) ή βραστού ρυζιού (248 θερμίδες).

Επίσης, οι πατάτες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού. Μια μελέτη για τις επιδράσεις κορεσμού διαφορετικών φαγητών έδειξε ότι οι πατάτες παρουσιάζουν τρεις φορές υψηλότερο βαθμό κορεσμού σε σύγκριση με την ίδια πρόσληψη θερμίδων από το λευκό ψωμί.

Τέλος, είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης C. Μία μέτρια βραστή πατάτα (180 γρ.) περιέχει περίπου 10 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1/8 της ημερήσιας απαίτησης για έναν ενήλικα.