Μόλις το αλκοόλ μπει στον οργανισμό σας, κάνει τον μεταβολισμό του να αποτελεί προτεραιότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το σώμα σας  θα σταματήσει τον μεταβολισμό οποιουδήποτε άλλου συστατικού, προκειμένου να μεταβολίσει πρώτα το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα  λιπαρά, το αλκοόλ δεν πρέπει να αποθηκευτεί στο σώμα σας, άρα πρέπει να μεταβολίζεται πρώτο.

Παράλληλα, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πείνας και κατ’ επέκταση την πρόσληψη τροφής και θερμίδων.

Οι θερμίδες από τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και τη λεγόμενη «μπιροκοιλιά».  Για παράδειγμα, μια μπίρα έχει  περίπου 150 θερμίδες, οι οποίες  μπορεί να μη σας φαίνονται λίγες, όμως με την πάροδο του χρόνου αυτές οι θερμίδες μπορούν να προσθέσουν γρήγορα παραπανίσια κιλά.

Τι να προσέξετε για να μην σας παχύνει το αλκοόλ

  • Αν νιώθετε δίψα, ξεκινήστε με ένα μη αλκοολούχο ποτό και  στη συνέχεια περάστε σε ένα οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο θα πίνετε με αργό ρυθμό. Εάν μπορείτε να πίνετε το ποτό σας και να κάνετε ενδιάμεσα διαλείμματα, τότε θα αποφύγετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της αλκοόλης. Για παράδειγμα, αν θέλετεό να μείνετε στο μπαρ 4 ώρες, μπορείτε να πίνετε ένα ποτό κάθε 2 ώρες.
  • Προτού πιείτε αλκοόλ καταναλώστε  ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα, αφού το γεμάτο στομάχι σας, θα επιβραδύνει την απορρόφηση της αλκοόλης. Επίσης, τα  τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες,  μπορεί να μειώσουν  τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος στον οργανισμό σας.
  • Μια έξυπνη λύση είναι να βάζετε  στο ποτό σας νερό ή παγάκια, έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς όμως να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Για παράδειγμα, αφού πιείτε το μοχίτο σας, μπορείτε να γεμίσετε το ποτήρι του με νερό.

Πόσο να πίνετε

Οι διαιτητικές οδηγίες περιορίζουν το αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.  Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να πίνουν καθόλου.

Για τους περισσότερους ενήλικες, μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μαζί με μια υγιεινή διατροφή και τακτική γυμναστική, μπορεί να προσφέρουν οφέλη στην υγεία, όπως και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, κυρίως για τα άτομα  μεσαίας ηλικίας.