Οι χουρμάδες θεωρούνται από πολλούς το γλυκό της φύσης κι όχι άδικα αφού είναι γνωστή η φυσική τους γλυκύτητα και η πλούσια τους γεύση. Αυτό το θρεπτικό φρούτο όμως, μπορεί να μας προσφέρει πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Πηγή θρεπτικών συστατικών

Τρεις χουρμάδες ισοδυναμούν με περίπου 200 θερμίδες, 54 γραμμάρια υδατανθράκων με περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και καθόλου λίπος. Αυτοί οι τρεις χουρμάδες παρέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες από ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη K, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

Με άλλα λόγια, οι χουρμάδες δεν αποτελούν «βόμβες» ζάχαρης ή όπως είναι ο δημοφιλής όρος των ημερών «κενές θερμίδες».

*Προσφέρουν ποικιλία αντιοξειδωτικών

Εκτός από την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, που προάγουν την υγεία μας. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, αναφέρει ότι οι χουρμάδες αποτελούν καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Αποτελεί πρόδρομο της γήρανσης και της κυτταρικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Διαθέτουν επιπλέον, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, πολυφαινόλες, τανίνες και στερόλες. Διαθέτουν επίσης αντιμυκητιακές ιδιότητες.

*Προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού

Τρεις χουρμάδες παρέχουν περίπου 18% του ημερήσιου στόχου για φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την καλή πεπτική λειτουργία. Μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, εξέτασε συγκεκριμένα τον αντίκτυπο της κατανάλωσης χουρμάδων στο έντερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν χουρμάδες παρουσίασαν βελτιώσεις στην συχνότητα της κίνησης του εντέρου. Οπότε αν αντιμετωπίζεται δυσκοιλιότητα, οι χουρμάδες μπορούν εύκολα και φυσικά να σας βοηθήσουν.

*Προστατεύουν την καρδιά μας

Στα πλαίσια μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υγιείς συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά περίπου τρεις χουρμάδες δεν εμφάνισαν διαφοροποιήσεις στο δείκτη μάζας σώματος, την συνολική χοληστερόλη. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και τα επίπεδα λίπους στο αίμα δεν αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση οποιασδήποτε ποικιλίας χουρμάδων.

Στην πραγματικότητα, τα λίπη στο αίμα μειώθηκαν, όπως και εκείνα του οξειδωτικού στρες.

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, εξετάστηκαν οι επιδράσεις των χουρμάδων όσο σε λιπαρά αίματος όσο και σε γλυκαιμικό έλεγχο. Γυναίκες  και άνδρες συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, που κατανάλωναν χουρμάδες καθημερινά για 16 εβδομάδες, παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση τόσο στην ολική χοληστερόλη όσο και στην χοληστερίνη αλλά και βελτιώσεις στην ψυχική υγεία.