Ως πλατωνική σχέση εννοούμε μια σχέση στην οποία οι άνθρωποι μοιράζονται στενό συναισθηματικό δεσμό αλλά δεν έχουν σεξουαλική δραστηριότητα. Η έννοια αυτή προέρχεται από τις ιδέες του αρχαίου φιλόσοφου Πλάτωνα, από το όνομα του οποίου προέρχεται ο όρος. Ο Πλάτων πίστευε ότι αυτός ο τύπος αγάπης θα μπορούσε να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά σε ένα θεϊκό ιδανικό, ενώ σύμφωνα με τη σύγχρονη χρήση του όρου οι άνθρωποι μπορεί να είναι στενοί φίλοι.

Το αντίθετο μιας πλατωνικής σχέσης είναι μια σεξουαλική ή ρομαντική σχέση. Ενώ ο όρος μερικές φορές λογίζεται ότι ισχύει μόνο για φίλους αντίθετου φύλου, μπορεί επίσης να ισχύει και για φιλίες ίδιου φύλου.

Σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση σας είναι πλατωνική

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση είναι πλατωνική. Εκτός από την έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας, αυτός ο τύπος των σχέσεων τείνει να χαρακτηρίζεται από:

  • Εγγύτητα

  • Ειλικρίνεια

  • Αποδοχή

  • Κατανόηση

Επομένως, βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου σχέσεων είναι η στενή τύπου φιλία που νιώθουν τα δύο μέρη. Η έλλειψη σεξουαλικότητας δεν σημαίνει ότι τα δύο μέρη δεν ελκύονται  σεξουαλικά επουδενί … απλά δεν είναι το πρώτο πράγμα στη λίστα τους, βρε αδερφέ!

Οι θετικές επιδράσεις των πλατωνικών σχέσεων

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που απαντάνε στο γιατί οι πλατωνικές σχέσεις είναι σημαντικές και καλές για την υγεία και την ευημερία μας. Μερικές από αυτές τις θετικές επιδράσεις περιλαμβάνουν:

Αγάπη και υποστήριξη

Η έρευνα έχει δείξει ότι η αγάπη και η υποστήριξη στη ζωή των ανθρώπων έχει σημαντικά οφέλη , καθώς μειώνονται οι κίνδυνοι για ασθένειες αλλά και ελαττώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.

Χαμηλότερο άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία. Το χρόνιο ή παρατεταμένο στρες μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, πεπτικά προβλήματα και μειωμένη ανοσία. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο σε προβλήματα διάθεσης, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη ισχυρών πλατωνικών σχέσεων βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις διάφορες πηγές άγχους τους. Επιπλέον, όσοι έχουν ισχυρές πλατωνικές φιλίες αντιμετωπίζουν καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις.

Αυξημένη ανθεκτικότητα

Οι πλατωνικές σχέσεις μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ανθεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για προβλήματα στις ερωτικού τύπου σχέσεις σας, είτε για οικογενειακά προβλήματα, είτε για προβλήματα στην εργασία σας, οι πλατωνικές σας σχέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτές τις μικρές ή μεγάλες … «καταιγίδες» της ζωής.