Η κωμωδία στη ζωή μας έχει δύο άμεσα οφέλη: μια φυσική ψυχολογική απόκριση που τη βιώνει τόσο αυτός που «κάνει» κωμωδία, δηλαδή ο αποστολέας, όσο και αυτός που την λαμβάνει, ο παραλήπτης, ενώ το δεύτερο όφελος της είναι κάπως ανθρώπινο, καθώς δημιουργεί μια μοναδική «σύνδεση» των δύο αυτών μερών.

Ένα άλλο πιο «πεζό» όφελος της κωμωδίας είναι η αύξηση της δημοτικότητας αυτού που την παράγει. Όλοι συμπαθούν κάποιον που τους κάνει να γελάνε, ειδικά όταν το χιούμορ είναι κοφτερό και πνευματώδες.

Η παραγωγή καλαίσθητου και κοινωνικά αποδεκτού κωμικού υλικού είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί πολύ δουλειά και γνώσεις. Η Jennie McNully, καταξιωμένη κωμικός και ειδική στην κινησιολογία έχει να πει τα εξής: «Η φόρμουλα της κωμωδίας είναι η εξής – τραγωδία συν χρόνος ισούται κωμωδία».

Αυτό που κάποτε ήταν ένα πολύ οδυνηρό και δυσάρεστο γεγονός μπορεί να γίνει συν το χρόνο ένα πολύ χιουμοριστικό σκετσάκι που θα προσφέρει άφθονο γέλιο. Άλλωστε, το χιούμορ βοηθά στην επούλωση των πληγών μας και μειώνει τον πόνο και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Πρακτικά αυτό γίνεται γιατί η κωμωδία σε κάνει να σκέφτεσαι κάτι άλλο και βοηθάει στην παραγωγή ορμονών που παράγουν ευεξία.

Είναι το γέλιο μεταδοτικό;

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε μέρος ενός ακροατήριου, τείνετε να γελάτε πιο έντονα από ό, τι όταν βλέπετε μόνοι σας μια κωμωδία. Γιατί αυτό όμως; Είναι το γέλιο μεταδοτικό; Ένα εξαιρετικό ξέσπασμα μεταδοτικού γέλιου συνέβη στο οικοτροφείο κοριτσιών στην Τανζανία το 1962, όταν τρία κορίτσια άρχισαν να γελούν και δεν μπορούσαν να σταματήσουν με τίποτα για τρεις μήνες. Τα συμπτώματα εξαπλώθηκαν γρήγορα σε 95 μαθητές, αναγκάζοντας το σχολείο να κλείσει.

Επιπλέον, μαγνητοσκοπημένα γέλια συνοδεύουν τις περισσότερες τηλεοπτικές κωμωδίες από τον Σεπτέμβριο του 1950 με το «The Hank McCune Show. Το κονσερβοποιημένο γέλιο κάνει τους τηλεθεατές να γελούν σαν να ήταν μέρος ενός ακροατηρίου. Το γέλιο από άλλους είναι ακαταμάχητο και έχει τις ρίζες του στον νευρολογικό μηχανισμό ανίχνευσης γέλιου – ένα νευρικό κύκλωμα στον εγκέφαλο που αποκρίνεται αποκλειστικά στο γέλιο. (Το χασμουρητό μπορεί να περιλαμβάνει μια παρόμοια διαδικασία στον οπτικό τομέα.) Μόλις ενεργοποιηθεί, ο ανιχνευτής γέλιου ενεργοποιεί μια γεννήτρια γέλιου, ένα νευρικό κύκλωμα που μας κάνει με τη σειρά του να παράγουμε γέλιο.

Ποιος δεν αγαπά ένα καλό αστείο;

Λοιπόν, γιατί οι άνθρωποι γελούν με ανόητα αστεία; Η νικηφόρα φόρμουλα για το χιούμορ είναι η αντίληψη της ασυμφωνίας. Για παράδειγμα, γιατί χαμογελάμε όταν βλέπουμε ένα μικρό κορίτσι να φοράει τα παπούτσια της μαμάς, προσπαθώντας να δείξει ότι έχει μεγαλώσει; Οι άνθρωποι λατρεύουν την κωμωδία και την ασυμφωνία που μπορεί να περάσεις μέσα από αυτή! Είναι ένα γρήγορο γέλιο και οι άνθρωποι το λατρεύουν!

Ο William Kelly νευροεπιστήμονας στο Dartmouth College στο Ανόβερο, είπε «Το χιούμορ είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που μας κάνει μοναδικούς ως ανθρώπους». Ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα προχώρησαν σε μαγνητική τομογραφία σαρώνοντας εγκέφαλο για να δουν την δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα για λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά από κάθε αστείο. Όταν ένας συμμετέχων έβλεπε κάτι αστείο, περιοχές του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου – ο οπίσθιος κροταφικός φλοιός και ο κατώτερος μετωπιαίος φλοιός – αρχικά υπερφορτώθηκαν με δραστηριότητα. Οι νευροεπιστήμονες είχαν συσχετίσει προηγουμένως αυτές τις περιοχές με την επίλυση αμφισημιών, λέει ο Kelley. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, πιθανώς όταν το άτομο ανταποκρίθηκε στο χιούμορ, η ινσουλίνη και η αμυγδαλή ενεργοποιήθηκαν και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Το insula συνδέεται με συναισθηματικές αισθήσεις, ενώ η αμυγδαλή προορίζεται για επεξεργασία μνήμης. Ο Kelley σημειώνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται τα αστεία κομμάτια μιας κωμωδίας.

Είναι κάτι περισσότερο αστείο όταν είσαι μόνος σου ή όταν είσαι μέρος ενός πλήθους;

Έχετε παρατηρήσει ότι ένα αστείο δεν είναι πάντα τόσο αστείο όταν είμαστε μόνοι σας; Όσο κι αν είμαστε χαρούμενοι, το γέλιο είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε άλλους, ενώ εξαφανίζεται σχεδόν όταν δεν έχουμε κοινό. Οι διαφορές των φύλων στο γέλιο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ο Robert Provine Διευθυντής ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, διαπίστωσε ότι από τα 1.200 άτομα, οι γυναίκες γελούν περισσότερο. Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες γέλασαν 126 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι οι άνδρες τους.

Είναι το γέλιο μια κοινωνική κατάσταση;

Πόσο σημαντικό είναι το γέλιο όταν σε ένα ραντεβού; Η απάντηση είναι ότι το χιούμορ είναι πολύ σημαντικό. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν έναν σύντροφο με καλή «αίσθηση του χιούμορ». Παράλληλα, οι γυναίκες είναι συνήθως αυτές που το αναζητούν, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να το προσφέρουν. Το να γελάει μια γυναίκα στην σχέση της αποτελεί  έναν κρίσιμο δείκτη ότι περνάει καλά μέσα σε αυτή. Επίσης, το γέλιο φέρνει κοντά τους ανθρώπους και βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία.

Η υιοθέτηση μιας χιουμοριστικής θέασης στις καταστάσεις της ζωής βοηθάει στο να ξεπεράσει κάποιος το καθημερινό στρες. Το να μην είστε πολύ σοβαροί ή αυστηροί με κάθετι τη στη ζωή σας, βοηθάει στη διατήρηση της ηρεμίας του νου. Το να βάλεις το χιούμορ και το γέλιο στη ζωή σου είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να αποκρούσεις το άγχος και τα δυσάρεστα αποτελέσματά του.