Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα πολλά οφέλη που χαρίζει η αισιοδοξία τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι όσοι βλέπουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα τείνουν να έχουν καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης του στρες, ισχυρότερη ανοσία και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και δεν αποτελεί πανάκεια, η αισιοδοξία αποτελεί μια πολύ καλύτερη προσέγγιση της καθημερινότητας, ειδικά αν την συγκρίνουμε με τις αρνητικές σκέψεις, που προκαλούν έντονες και περιττές ανησυχίες.

Μερικές από τις πιο κοινές στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να ξεκινήσετε να βλέπετε τις καταστάσεις πιο θετικά, περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των αρνητικών σκέψεων και την αντικατάστασή τους από πιο αισιόδοξες. Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο, θα διαπιστώσετε ότι αυτή η διαδικασία εντοπισμού και αντικατάστασης θα τείνει να γίνεται ολοένα και πιο σύντομη, όπως και αυτοματοποιημένη έως ότου γίνει εντελώς φυσική.

Άλλες στρατηγικές, που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Προσέξτε τον εσωτερικό σας διάλογο

Ο εσωτερικός διάλογος αφορά τα πράγματα εκείνα που μπορεί να «συζητά» κανείς με τον εαυτό του νοητά. Περιλαμβάνει τις εσωτερικές μας σκέψεις ή την εσωτερική φωνή που έχουμε στο μυαλό μας,  που αναλύει τον τρόπο που εκτελούμε καθημερινές λειτουργίες και που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Εάν οι εσωτερικές σας σκέψεις είναι αρνητικές, τότε η αυτοεκτίμησή σας όπως και η διάθεσή σας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να δώσετε σημασία στις σκέψεις σας, εξερευνώντας κάθε μία σχολαστικά. Όταν διαπιστώνετε ότι σκεφτήκατε κάτι αρνητικό, τότε δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με μια πιο θετική σκέψη. Πείτε νοητά στον εαυτό σας «σταμάτα» και αφού πάρετε μια βαθιά ανάσα σκεφτείτε μια πιο θετική έκβαση.

Μην αποχωρίζεστε το χιούμορ σας

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να παραμείνουμε αισιόδοξοι, καθώς μπορεί εκτός από τις υποχρεώσεις μας να αυξηθούν και οι δυσκολίες. «Σύμμαχός» μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς είναι το χιούμορ μας, που χαρίζει ζωντάνια στην ζωή μας. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις, είναι σημαντικό να παραμείνετε ανοιχτοί στο γέλιο και τη διασκέδαση. Αντιμετωπίζοντας ακόμα και μια δύσκολη κατάσταση με χιούμορ, πιθανότατα το άγχος σας θα μειωθεί σημαντικά και θα μπορείτε να δείτε την κατάσταση πιο ψύχραιμα και λογικά. Μην ξεχνάτε ότι η παρακολούθηση μιας αστείας σειράς ή μιας κωμωδίας, ακόμα και τα «κρύα» αστεία των φίλων σας μπορούν να σας επηρεάσουν θετικά, με αποτέλεσμα να αυξήσετε και εσείς τις αισιόδοξες σκέψεις.

Θετικό «επεξηγηματικό» στυλ

Η καλλιέργεια της αισιοδοξίας μοιάζει με την ενδυνάμωση ενός μυ, όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε τόσο περισσότερο ενδυναμώνεται. Μάλιστα ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το «επεξηγηματικό» σας στυλ, ο τρόπος δηλαδή που επιλέγετε για να εξηγείτε τα γεγονότα συνδέεται με την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία. Τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να έχουν ένα θετικό «επεξηγηματικό» στυλ. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλύσετε με το σωστό τρόπο τα γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά και διασφαλίστε ότι αναγνωρίζετε στον εαυτό σας όλα τα θετικά του στοιχεία, δίχως να αποδίδετε τα θετικά γεγονότα μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες.

Συνεχίστε την εξάσκηση

Ακόμα και αν γενικά είστε αισιόδοξοι, μπορεί να δυσκολευτείτε να σκεφτείτε θετικά όταν η καθημερινότητά σας αποτελεί από αρνητικά απρόοπτα. Για να τα καταφέρετε όμως, είναι σημαντικό να επιμείνετε και να συνεχίσετε την προσπάθειά σας. Ακόμα και αν παρατηρείτε ότι κάνετε αρνητικές σκέψεις, μπορείτε να αναζητήσετε τρόπους για να βελτιώσετε τον εσωτερικό σας μονόλογο όπως και το «επεξηγηματικό» σας στυλ. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή την οικογένειά σας, καθώς όταν η καθημερινότητα γίνεται δύσκολοι εκείνοι μπορεί να σας προσφέρουν μια πιο αισιόδοξη και ψύχραιμη προσέγγιση, βοηθώντας σας να ξεπεράσετε τον πανικό της αρνητικής σκέψης.