Ακόμα και αν δεν συζητάμε συχνά για αυτές, οι φυτικές ίνες αποτελούν κομβικό στοιχείο της ισορροπημένης διατροφής και της συνολικής υγείας του οργανισμού. «Είναι απαραίτητες για την καλή πέψη και διατηρούν την του εντέρου σας υγιή και χαρούμενη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Frances Largeman-Roth, ειδικός σε θέματα διατροφής και υγείας.

Πώς μας ωφελούν οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στην μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2 – και διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα της χοληστερόλης, προσθέτει η Jennifer Martin-Biggers από το Hum Nutrition.

Και πράγματι, τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι τουλάχιστον δυσάρεστα. Κανονικά θα πρέπει να προσλαμβάνουμε 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως.

Μήπως δεν προσλαμβάνετε αρκετές;

Μερικές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν ότι δεν προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες, περιλαμβάνουν:

 Δυσκοιλιότητα

«Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα όταν δεν προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες. Ωστόσο, αυτές σε συνδυασμό με πολύ νερό μπορεί να λύσει το πρόβλημα» λέει ο Frances Largeman-Roth.

Διαρκές αίσθημα πείνας

Εάν πεινάτε πολύ και συχνά, τότε πιθανότατα δεν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, αφού αυτά εντείνουν για περισσότερη ώρα το αίσθημα της πληρότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίνες δεν διασπώνται και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, οπότε χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα.

Αυτή η πιο αργή διαδικασία σημαίνει επίσης ότι τα εντερικά τοιχώματά σας έχουν περισσότερο χρόνο για να απορροφήσουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά από το γεύμα σας.

Ενέργεια στο μείον

Ο πρωινός καφές δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που σας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια. Εάν νιώθετε έντονη κούραση ή αισθάνεστε υποτονικοί, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών.

Αυτό διότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της πέψης, γεγονός που καθιστά επίσης πιο αργή την απελευθέρωση μορίων σακχάρου από τους υδατάνθρακες που τρώμε.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να διασπάσει και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες πιο αργά, κάτι που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά.