Τα τελευταία χρόνια η βρώμη έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημη και όχι άδικα, αφού είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Το βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες.

Πέρα από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χοληστερόλης, οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα μας. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα προγράμματα διατροφής περιλαμβάνουν φυτικές ίνες τόσο στο πρωινό όσο και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Μάλιστα, η βρώμη είναι πλούσια και σε πρωτεΐνες, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το αίσθημα κορεσμού και την αποκατάσταση των μυών. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η βρώμη δεν πρέπει να λείπει από το πρωινό σας.

Βρώμη για μακροζωία

Σύμφωνα με μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, διαπιστώθηκε ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όλων των αιτιών θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 μελέτες για να προσδιορίσουν τη σχέση που είχαν συγκεκριμένα τρόφιμα είτε με τη συνολική θνησιμότητα είτε με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης στο πρωινό, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Τι άλλο μας προσφέρει;

Μισό φλιτζάνι ξηρής βρώμης έχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατάνθρακα με 4 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγα γραμμάρια λίπους. Η βρώμη συνδυάζεται επίσης με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και καλίου.

Αυτό πρόκειται για μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για μια σχετικά χαμηλή σε θερμίδες τροφή, που καθιστά το πλιγούρι βρώμης και ιδανικό σνακ.

Πηγή αντιοξειδωτικών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International, τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρίσκονται στη βρώμη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε κυτταρικό επίπεδο, οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Λόγω των προστατευτικών δράσεων, οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο ως διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.