Το περπάτημα και η άσκηση έχουν οφέλη πέρα από την φυσική σας κατάσταση. Απόδειξη είναι ότι πολλοί άνθρωποι περπατούν τόσο για την ψυχική και την πνευματική ευεξία όσο και για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Στα πολλά οφέλη της βάδισης περιλαμβάνεται η βελτίωση της διάθεσης, η καλύτερη διαχείριση του στρες, η βαθύτερη σύνδεση όπως και η δημιουργία γνήσιων σχέσεων, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να «επιβραδύνουμε» νοητικά και να χαλαρώσουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Περπατήστε και μειώστε το άγχος

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην φυσική ανακούφιση του στρες. Το περπάτημα σας δίνει χρόνο να σκεφτείτε, καθώς και χρόνο για να ξεφύγετε από τις ανήσυχες σκέψεις. Η έξοδος από ένα αγχωτικό περιβάλλον, η εισπνοή καθαρού αέρα και η αίσθηση ότι το σώμα σας κινείται σηματοδοτούν την φυσική ανακούφιση από το άγχος.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine έδειξε ότι φοιτητές πανεπιστημίου που περπατούσαν ή έκαναν κάποια ήπιας μορφής άσκηση είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες συγκριτικά με εκείνους που δεν περπατούσαν ή γυμνάζονταν έντονα. Άλλοι τρόποι, που το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει περιλαμβάνουν:

  • Κάντε ένα διάλειμμα: Δοκιμάστε την φυσική και νοητική απόσταση από το στρεσογόνο περιβάλλον. Για να το κάνετε αυτό, δοκιμάστε να σηκωθείτε και να κάνετε ένα διάλειμμα 15 λεπτών για να περπατήσετε.
  • Χαλαρώστε: Πολλοί άνθρωποι «κουβαλούν» το άγχος, συσσωρεύοντάς το στους μυς τους. Μπαίνοντας στη σωστή στάση και φόρμα της βάδισης αποσυνδέετε αυτούς τους μύες και τους αφήνετε να λειτουργήσουν φυσικά και χαλαροί.
  • Παρατηρήστε: Είναι σημαντικό καθώς περπατάτε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις εσωτερικές σας ανησυχίες. Αποσυνδεθείτε από την εσωτερική σας «φωνή» και συνδεθείτε με το εξωτερικό περιβάλλον. Παρατηρήστε το περιβάλλον γύρω σας. Απολαύστε τα δέντρα, τα λουλούδια, τα κτήρια.

Περπάτημα για.. καλή διάθεση

Το περπάτημα όπως και άλλες μορφές άσκησης προκαλούν την απελευθέρωση των ορμονών της.. «ευτυχίας», γνωστών ως ενδορφινών. Μπορείτε να αισθανθείτε τις ευεργετικές τους ιδιότητες και να δείτε την διάθεσή σας να «ανεβαίνει», ακόμα και αν περπατήσετε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Καθώς περπατάτε θα ήταν καλό να προσέξετε:

  • Στάση βάδισης: Καθώς περπατάτε δοκιμάστε να μην γέρνετε μπροστά ή πίσω αλλά να διατηρείτε τον κορμό σας σε ευθεία. Διατηρήστε τους κοιλιακούς σας μυς σταθερούς, αλλά μην τους σφίγγετε υπερβολικά. Μην ξεχνάτε να αναπνέετε βαθιά και να χαλαρώσετε τους ώμους σας, που τείνουν να συγκρατούν το άγχος. Χαλαρώστε το σαγόνι σας για να αποφύγετε την ένταση στο λαιμό σας.
  • Χέρια – πόδια: Καθώς περπατάτε, λυγίστε τα χέρια σας στις ενενήντα μοίρες και κρατήστε τα κοντά στο σώμα σας. Η κίνηση των χεριών σας πρέπει να είναι ως επί το πλείστον εμπρός και πίσω, όχι διαγώνια. Για να αυξήσετε τον ρυθμό σας, δοκιμάστε να κάνετε περισσότερα βήματα στον φυσικό διασκελισμό σας και όχι να αυξήσετε αυτόν.