Αν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι ημερομηνία λήξης έχουν μόνο τα τρόφιμα, τότε μάλλον θα σας απογοητεύσουμε. Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά πρέπει να αλλάζουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν εμφανή σημάδια φθοράς, λεκέδες και δυσάρεστες οσμές.

Ποια είναι αυτά και κάθε πότε χρειάζονται αντικατάσταση;

Στο μπάνιο μας

Η οδοντόβουρτσά μας; 

Αντικατάσταση: Κάθε 3 μήνες.

Με δεδομένο ότι οι οδοντόβουρτσες συγκεντρώνουν τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα μας και ότι οι περισσότερες από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν τεχνητές τρίχες, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, οι οδοντίατροι συνιστούν να μην τις χρησιμοποιούμε για παραπάνω από 3 μήνες και να τις αλλάζουμε ύστερα από κάθε ίωση, ώστε να μην ανακυκλώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Η βούρτσα μας;

Αντικατάσταση: Κάθε 6-8 μήνες.

Οι βούρτσες, οι χτένες όταν χαλάσουν. Είναι σημαντικό να τις καθαρίζουμε τακτικά από τους ρύπους, τα υπολείμματα προϊόντων styling, αλλά και τη λιπαρότητα του κεφαλιού και των μαλλιών μας. Όταν δεν καθαρίζονται, λιπαίνουν γρήγορα τα μαλλιά και σπανιότερα προκαλούν δερματίτιδες.

Συστήνεται, λοιπόν, οι βούρτσες να πλένονται με καυτό νερό και σαπούνι οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα, ενώ για τις χτένες η φροντίδα μπορεί να γίνεται και πιο αραιά. Υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια βούρτσα για διάστημα 6-8 μηνών.

Αντίθετα, οι χτένες δεν χρειάζονται αντικατάσταση παρά μόνο όταν παρουσιάσουν φθορά. Γενικότερα, πάντως, πιο ανθεκτικές είναι οι πλαστικές και μεταλλικές βούρτσες, καθώς και οι χτένες από ταρταρούγα, ενώ πιο ευαίσθητες είναι οι ξύλινες χτένες και οι βούρτσες από φυσική τρίχα.

Το σφουγγάρι σώματος; 

Αντικατάσταση: Κάθε 2-3 μήνες τα φυσικά και κάθε 6 μήνες τα συνθετικά.

Όπως όλα τα σφουγγάρια, έτσι και αυτά του σώματος, όταν δεν φυλάσσονται σωστά, αναπτύσσουν μύκητες, οι οποίοι ευνοούνται από το θερμό και υγρό περιβάλλον. Ύστερα από κάθε χρήση χρειάζονται καλό καθάρισμα και στέγνωμα.

Όλα τα σφουγγάρια -φυσικά ή συνθετικά- θα πρέπει να ξεπλένονται και να στύβονται καλά και στη συνέχεια να στεγνώνονται σε σημείο που από κάτω δεν θα συγκρατεί νερό. Με τα φυσικά σφουγγάρια πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί, γιατί αναπτύσσουν πιο εύκολα μύκητες.

Στην κρεβατοκάμαρά μας

Στρώμα

Αντικατάσταση: Κάθε 8-10 χρόνια

Ακόμη και όταν δεν έχει εμφανείς φθορές (π.χ. σκισίματα), το στρώμα πρέπει να αντικαθίσταται, καθώς με την πάροδο του χρόνου παύει να «υποστηρίζει» σωστά το σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στις αρθρώσεις και στα κόκαλα.

Η αλλαγή του απαιτείται, επίσης, και για τον λόγο ότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας του σώματος διαπερνούν τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες και εισχωρούν στο στρώμα, το οποίο μετατρέπεται έτσι σε σταθερή πηγή τροφής για τα ακάρεα.

Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι ένα διπλό στρώμα περιέχει περίπου 2 εκατομμύρια ακάρεα. Για να το διατηρήσουμε καθαρό, μπορούμε μία φορά τον μήνα να το σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα και να αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα.

Αν δεν θέλουμε να διαθέσουμε άμεσα χρήματα για να το αλλάξουμε, μπορούμε να αγοράσουμε ένα επίστρωμα, που τοποθετείται πάνω από το στρώμα και είναι φθηνότερο.

Μαξιλάρι

Αντικατάσταση: Κάθε χρόνο

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε χωρίς το αγαπημένο μας μαξιλάρι, με αποτέλεσμα συχνά να παραμελούμε ακόμη και το πλύσιμό του, ενώ δεν το αλλάζουμε αν δεν περάσουν πολλά χρόνια. Οι ειδικοί, ωστόσο, είναι κατηγορηματικοί: τα μαξιλάρια από υλικά που δεν πλένονται (βλέπουμε πάντα τις ετικέτες) πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο.

Ο ύπνος σε πολυκαιρισμένα μαξιλάρια γεμάτα με σκόνη και ακάρεα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, έκζεμα, αλλεργίες (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) ή να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος. Όσον αφορά τα μαξιλάρια που πλένονται, συστήνεται να απολυμαίνονται τουλάχιστον στους 60° C και να σιδερώνονται.

Στην κουζίνα σας

Σφουγγαράκι πιάτων

Αντικατάσταση : Κάθε μήνα

Θα ισχυριζόταν κανείς ότι έρχεται σε επαφή με καθαριστικά υγρά και άρα είναι απόλυτα καθαρό. Και όμως… Το σφουγγαράκι κουζίνας αποθηκεύει υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και γι’ αυτό η αντικατάστασή του κάθε μήνα επιβάλλεται.

Συστήνεται αμέσως μετά τη χρήση του να πλένεται, να στύβεται καλά και να διατηρείται στεγνό μέχρι την επόμενη πλύση. Αν θέλουμε, στο ενδιάμεσο μπορούμε να το απολυμαίνουμε με αντισηπτικό ή χλωρίνη και ζεστό νερό.

Ξύλινα σκεύη

Αντικατάσταση : Kάθε 2 χρόνια

Το ξύλο, ως πορώδες υλικό, είναι αρκετά επιρρεπές στη μεταφορά μικροβίων. Με δεδομένο ότι στην κουζίνα είναι πολύ διαδεδομένο το μικρόβιο E. coli (συνήθως λόγω του ωμού κρέατος), ξύλινα σκεύη, όπως οι κουτάλες ή οι επιφάνειες κοπής, θα πρέπει να πλένονται προσεκτικά, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να γίνουν εστίες μεταφοράς βλαβερών μικροβίων.

Συστήνεται να μουλιάζονται σε αντισηπτικό και στη συνέχεια να ξεπλένονται με βραστό νερό. Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων -τουλάχιστον σε τακτική βάση- θα πρέπει να αποφεύγεται. Αν εμφανιστούν ρωγμές ή σε κάποια σημεία το ξύλο γίνει πιο σκούρο, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το σκεύος αμέσως.