Ενώ οι περισσότεροι λατρεύουμε το καλοκαίρι, σίγουρα δεν αγαπάμε όσα κάνει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος στο δέρμα μας. Γι’ αυτό άλλωστε δεν θα σταματήσουμε να γράφουμε το πόσο σημαντικό είναι να μη βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς πρώτα να έχουμε εφαρμόσει την αντηλιακή μας κρέμα. Ωστόσο, όσες γυναίκες έχουν λιπαρή επιδερμίδα, πέρα από την ηλιακή ακτινοβολία έχουν να αντιμετωπίσουν και την αυξημένη λιπαρότητα. Βλέπετε, ο ήλιος σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή περισσότερου σμήγματος.

Για να διατηρήσετε, λοιπόν, την επιδερμίδα σας υγιή και λαμπερή, χωρίς περιττή λιπαρότητα και σπυράκια, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Περιποίηση δέρματος

  • Σωστός καθαρισμός. Μην αυξήσετε τη συχνότητα που πλένετε το πρόσωπό σας, αφού το συχνό πλύσιμο απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος και κατ’ επέκταση προκαλεί την παραγωγή περισσότερου σμήγματος. Ο καθαρισμός του προσώπου σας δύο φορές την ημέρα (μία το πρωί, μία το βράδυ) με ένα απαλό καθαριστικό προσώπου που σέβεται το pH του δέρματος είναι επαρκής.
  • Απολέπιση. Όπως και με τον καθαρισμό, έτσι και με την απολέπιση δεν πρέπει να κάνετε υπερβολές. Επιλέξτε ένα ήπιο απολεπιστικό προσώπου που προορίζεται για λιπαρή επιδερμίδα και χρησιμοποιήστε το 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Ενυδάτωση. Ακόμη κι αν φαίνεται παράλογο, μη σταματήσετε να ενυδατώνετε το λιπαρό, με τάση για ακμή δέρμα σας. Παραλείποντας την ενυδατική σας, το δέρμα σας θα αφυδατωθεί και θα καταλήξει να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη ακμή. Πρόκειται δηλαδή για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος ευτυχώς μπορεί να διακοπεί. Θα χρειαστείτε μία ενυδατική, αλλά όχι μία οποιαδήποτε ενυδατική. Επιλέξτε μία oil-free ενυδατική σύνθεση που να μη φράζει τους πόρους και μείνετε μακριά από υλικά, όπως το ορυκτέλαιο, το βούτυρο κακάο, η λανολίνη και η βαζελίνη.

Μακιγιάζ

  • Foundation με ελαφριά σύνθεση. Αν εμπιστεύεστε το foundation για να χαρίσετε ομοιόμορφη όψη στην επιδερμίδα σας και να καλύψετε τις ατέλειες που χαρακτηρίζουν το λιπαρό δέρμα, είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε το make up σας με κάποιο που έχει πιο ελαφριά υφή, ώστε να επιτρέπει την επιδερμίδα σας να αναπνέει. Μια έξυπνη εναλλακτική είναι οι κρέμες ΒΒ, οι οποίες προσφέρουν κάλυψη χωρίς να επιβαρύνουν το δέρμα.
  • Setting spray. Το setting spray θα γίνει το αγαπημένο σας καλοκαιρινό προϊόν μακιγιάζ, αφού έχει την ιδιότητα να κρατάει το μακιγιάζ αναλλοίωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αφού ολοκληρώσετε το μακιγιάζ σας, ψεκάστε το πρόσωπό σας με αυτό το θαυματουργό προϊόν και ξεχάστε το μακιγιάζ που «λιώνει» λόγω ζέστης και αυξημένης λιπαρότητας.
  • «Όχι» στις υπερβολές. Ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ιδρώτας δεν αγαπούν τις υπερβολές και το βαρύ μακιγιάζ. Ειδικά μάλιστα αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα και επιλέξτε προϊόντα μακιγιάζ που χαρίζουν ματ αποτέλεσμα.