Ευζωία, ευ ζην, wellness, wellbeing. Ανεξαρτήτως του πώς θα το αποκαλέσουμε, σημασία έχει ότι όλοι επιθυμούμε διακαώς να το αποκτήσουμε. Γι’ αυτό και η γυμναστική και η διατροφή έχουν γίνει πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας που αντανακλάται και στο επιχειρείν: Vegan τροφές, αντίστοιχα εστιατόρια, περισσότερα γυμναστήρια, καλλυντικά brands και διάσημοι σχεδιαστές μόδας υπακούουν σε νέους κανόνες ηθικής.

Το να προσέχουμε το σώμα μας τονώνει πολύ γρήγορα τα επίπεδα της ευεξίας μας. Η διατροφή και η άσκηση χαρίζουν άμεσα σχεδόν οφέλη βοηθώντας το σώμα και το μυαλό να διαχειριστεί αρκετές δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά καιρούς, όπως στρες και κατάθλιψη.

Ωστόσο η ευεξία συνδέεται άρρηκτα με την ισορροπία, την κατανόηση, την αποδοχή και τη συνεχή βελτίωση. Ετσι συγκεντρώσαμε πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς καθώς και πρακτικά τips που θα μας οδηγήσουν σε προσωπική πρόοδο αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας.

1. Αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας

Αρνούμαστε, θάβουμε, εκλογικεύουμε, παίρνουμε φαρμακευτικές αγωγές , καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα φαγητού ή αλκοόλ προκειμένου να ανακουφίσουμε τον πόνο, τη θλίψη ή τον φόβο. Ωστόσο, τα περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα πηγάζουν από την ανικανότητα να βιώσουμε επαρκώς τα συναισθήματά μας, εξηγούν οι ειδικοί. Κάποιοι σπαταλούν περισσότερη ενέργεια καταπνίγοντας π.χ. τον θυμό τους τους απ’ ό,τι εκείνοι που τον βιώνουν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να αισθανόμαστε.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τι μας πονάει και πώς να το αντιμετωπίσουμε είναι να ρίξουμε τις άμυνές μας και να αποδεχθούμε πλήρως τα συναισθήματά μας ώστε να εμβαθύνουμε στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης προσπαθούμε να δίνουμε στα πράγματα τις σωστές τους διαστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουμε την ψυχραιμία μας και μεγαλοποιούμε ζητήματα, γεγονός που δεν βοηθά. Μία πρακτική μέθοδος είναι να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, όσοι περιγράφουν γραπτώς τα βαθύτερα συναισθήματά τους είναι λιγότερο θλιμμένοι και έχουν πιο θετική προσέγγιση στη ζωή απ’ ό,τι πριν ξεκινήσουν να γράφουν.

2. Βγαίνουμε καθημερινά από τη «βολή» μας

Το να ακολουθούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα είναι σημαντικό για να μη «βουλιάζουμε» στην απραξία ή για να βάζουμε σε τάξη τις υποχρεώσεις μας. Από την άλλη όμως, μπορεί να μας παρασύρει σε μια ψυχοφθόρα ρουτίνα, η οποία δυσχεραίνει την προσωπική μας εξέλιξη. Αντιθέτως, παίρνοντας κάποια μικρά ρίσκα αποδεικνύεται υγιές και εποικοδομητικό.

Για παράδειγμα, προκαλούμε τον εαυτό μας να μιλήσει σε έναν άγνωστο, επιλέγουμε να εμπιστευτούμε κάποιον, ξεκινάμε ένα νέο χόμπι, όπως μαθήματα χορού, ή βάζουμε έναν δύσκολο στόχο προπόνησης. Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να μας βγάλει από την πεπατημένη μας.

3. Ζήσε στο παρόν

Σύμφωνα με μελέτες, η ψυχική μας υγεία τείνει να κλονίζεται όταν μας απορροφάει το παρελθόν, τι μας είχε συμβεί, ποιος μας αδίκησε. Είναι καιρός να ζήσουμε το «τώρα», αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το ποιοι είμαστε και τις επιλογές που κάνουμε.

4. Σκέφτομαι θετικά, νιώθω καλά

Σύμφωνα με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεωρία, η λογική και το συναίσθημα δεν είναι διαχωρισμένα αλλά λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά. Αρα αξιολογώντας τις σκέψεις μας αλλάζουμε και το συναίσθημα που απορρέει από αυτές. «Απαλλασσόμαστε από εκείνες που είναι δυσλειτουργικές και τις αντικαθιστάμε με άλλες πιο ευχάριστες.

Ετσι θα απαλλαγούμε και από τα δυσάρεστα συναισθήματα και τη θέση τους θα πάρουν άλλα, πιο ευχάριστα και συμφέροντα για εμάς» εξηγεί η κυρία Ειρήνη Ορφανού, συμβουλευτική ψυχολόγος MSc.

5. Ας γελάσω
Το γέλιο μπορεί να μειώσει έως και 20% τη χρήση παυσιπόνων, επειδή ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Ωστόσο μερικές φορές τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή πολύ πιο σοβαρά και παύουμε να γελάμε. Στατιστικές μελέτες έχουν υπολογίσει ότι τα παιδιά γελούν 200 φορές κατά μέσο όρο την ημέρα ενώ οι ενήλικοι μόλις 15. Ενισχύει την καρδιά, το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, οξυγονώνει καλύτερα τον οργανισμό μας και διεγείρει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη, που προκαλούν χαλάρωση και ευεξία.

6. Εχουμε ως γνώμονα το σύστημα αξιών μας

Οι προσωπικές μας αξίες είναι κάτι σαν το GPS της ζωής μας. Αυτές καθορίζουν τις αποφάσεις μας. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η ευτυχία συνδέεται με το σύστημα αξιών, την ηθική και το νόημα που προκύπτει από αυτά για τη ζωή του καθενός. Θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι για τους «σωστούς λόγους» και αυτοί είναι διαφορετικοί για τον καθένα.

Αρα γνωρίζοντας και ζώντας σύμφωνα με τις προσωπικές μας αξίες αποκτάμε ισορροπία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και προσωπική ικανοποίηση.

7. Και η ευγνωμοσύνη χρειάζεται την προπόνησή της

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που αποτελεί επιλογή και στάση ζωής, και έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στην ψυχολογία μας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι ασθενείς που διατηρούσαν ημερολόγια ευγνωμοσύνης στη διάρκεια οκτώ εβδομάδων έδειξαν μείωση στα επίπεδα πολλών δεικτών φλεγμονής και είχαν καλύτερη διάθεση, καλύτερο ύπνο, λιγότερη κούραση και πιο υγιή καρδιά.

Κάθε πρωί σημειώνουμε σε ένα ημερολόγιο τα 3 πράγματα για τα οποία νιώσαμε ευγνώμονες τις τελευταίες 24 ώρες. Οταν ξεκινάμε την ημέρα μας με την πρόθεση να επικεντρωθούμε στα θετικά, θετικά πράγματα τείνουν να συμβαίνουν.

8. Ανακαλύπτοντας το χαμένο ταλέντο

Παίρνουμε τον χρόνο μας για να θυμηθούμε ή να βρούμε μία δραστηριότητα που θα μας γεμίσει ενέργεια. Για παράδειγμα, μπορεί παλαιότερα να μας άρεσε η ζωγραφική αλλά την παρατήσαμε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος.

9. Καλημέρα όλη μέρα

Ξεκινάμε το καθημερινό μας πρόγραμμα με ό,τι μας κάνει χαρούμενους. Αυτό μπορεί να είναι ένα ντους με ένα καινούργιο αφρόλουτρο που ευωδιάζει εσπεριδοειδή ή μία καινούργια συνταγή για πρωινό ή ένα αγαπημένο τραγούδι. Μπορεί ακόμα να είναι ένα νέο είδος γυμναστικής. Μια πολύ απλή αλλά διασκεδαστική δραστηριότητα στο ξεκίνημα της ημέρας θα αλλάξει το αίσθημα της βαρετής, μονότονης καθημερινότητας και θα βελτιώσει τη διάθεσή μας.

10. Βγάζοντας τα «αγκάθια»

Συνειδητοποιούμε τι μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και προσπαθούμε να το αποβάλουμε. Παράδειγμα: «Δεν μπορώ να βλέπω ειδήσεις, μου χαλάνε τη διάθεση». Πολλές φορές το έχουμε σκεφτεί και όμως συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ζέση την επικαιρότητα στην τηλεόραση ή στο κινητό μας. Αφού αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, βρίσκουμε τη λύση. Π.χ. αποφεύγουμε να ακούσουμε ειδήσεις το πρωί που θα ξυπνήσουμε.

11. Θετική ενέργεια από σπίτι

Οι όμορφες μυρωδιές επηρεάζουν καταλυτικά την ευεξία μας. Τοποθετούμε σε μία συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων τα αγαπημένα μας, εκείνα που δημιουργούν θετικά συναισθήματα, όπως το λεμόνι, ο δυόσμος, το νερολί κ.ά. και επιλέγουμε να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική ή ήχους διαλογισμού. Επίσης τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν θετικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

12. Εμπνέομαι, άρα υπάρχω

Αντλούμε έμπνευση από παντού. Από ένα ρητό που θα διαβάσουμε, από το αγαπημένο μας podcast ή από ένα βίντεο στο YouTube που θα μας κάνει να γελάσουμε, να σκεφτούμε ή να γυμναστούμε με έναν διαφορετικό τρόπο.

13. Ωρα για διαλογισμό

Οταν τον δοκιμάσουμε, αν δεν το έχουμε ήδη, θα διαπιστώσουμε ότι είναι ανακουφιστικός. Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέθοδος μειώνει σημαντικά το χρόνιο στρες και διώχνει τις ανησυχίες και τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό. Αρχικά δεν χρειάζεται να βάλουμε μεγαλεπήβολους στόχους. Αρκούν μόλις λίγα λεπτά κάθε μέρα για να κάτσουμε, να χαλαρώσουμε και να αναπνεύσουμε.

Φροντίζουμε η στάση μας να είναι τόσο άνετη. Κλείνουμε τα μάτια απαλά και αρχίζουμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε βαθιά, ομοιόμορφα και ελεγχόμενα από τη μύτη.