Όταν δεν τρώμε σωστά ή και καθόλου στη δουλειά, τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος στο σπίτι τις απογευματινές ή βραδινές ώρες έχουν ως αποτέλεσμα, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά και γλυκών.

Επίσης, οι κακές διατροφικές συνήθειες στη δουλειά έχουν συσχετιστεί με σημαντικά χαμηλή απόδοση λόγω μειωμένης πρόσληψης ενέργειας, με αυξημένη πρόσληψη κακών λιπαρών και αλατιού και τελικά με επιβάρυνση της υγείας. Είναι σημαντικό λοιπόν να προγραμματίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διατροφή μας και στη δουλειά, ακόμη και αν δεν μπορούμε να έχουμε ταπεράκι με μαγειρευτό φαγητό μαζί μας.

Τι να επιλέξουμε για δεκατιανό;

Αφού φάμε πρωινό πριν φύγουμε από το σπίτι, μόλις φτάσουμε στη δουλειά ή λίγο μετά φτάνει η ώρα του δεκατιανού.

Ιδέες για δεκατιανό που θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι και ταυτόχρονα θα είναι θρεπτικό και υγιεινό:

  • Ενα γιαούρτι
  • Ενα κουλούρι Θεσσαλονίκης.
  • Ενα φρούτο εποχής
  • Ενα τοστ με τυρί και μία φέτα ψητή γαλοπούλα
  • Μια χούφτα ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης) ανάλατοι

Τι να επιλέξουμε για μεσημεριανό;

Η επιλογή του μεσημεριανού φαγητού θα επηρεάσει την απόδοσή μας νωρίς το απόγευμα. Για να αποφύγουμε λοιπόν την ανεπιθύμητη πτώση ενέργειας γύρω στις 18.00, δεν καταναλώνουμε βαριά λιπαρά φαγητά και δεν πίνουμε αλκοόλ, γιατί η προσπάθεια που θα κάνει ο οργανισμός μας να τα χωνέψει θα μας κουράσει.

Ειδικά όταν πρέπει να εργαστούμε μέχρι αργά το απόγευμα ή το βράδυ καταναλώνουμε δυναμωτικές τροφές και τις μασάμε αργά για να βοηθήσουμε στην πέψη.

Ιδέες λοιπόν που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μεσημεριανό γεύμα μέχρι την επιστροφή στο σπίτι και την κατανάλωση μαγειρευτού φαγητού:

  • Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ψητή γαλοπούλα και ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Σάντουιτς ή μια μπαγκέτα με τυρί, αβγό και ψητή γαλοπούλα
  • Αν προτιμάμε κάτι σε σουβλάκι, παραγγέλνουμε καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα και αλάδωτη πίτα