Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, νιώθουμε επιτακτική την ανάγκη να «ξυπνήσουμε» το σώμα, να ομορφύνουμε τη σιλουέτα και να μειώσουμε τα ψεγάδια της. Είναι άραγε ρεαλιστικές οι ελπίδες μας; Φυσικά, απαντούν οι ειδικοί, αρκεί να είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα που θα υιοθετήσουμε. Παρακάτω αναλύουμε τις πιο δημοφιλείς, μη επεμβατικές θεραπείες, τις τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σπίτι, καθώς και τα συστατικά που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου μας.

Ωστόσο, ούτε το εμμονικό κυνήγι της απώλειας πόντων ούτε το αψεγάδιαστο σώμα των μοντέλων πρέπει να είναι το ζητούμενο. Αλλά το να επιδιώκουμε το καλύτερο για εμάς, με σεβασμό και αγάπη προς το σώμα μας και τις όποιες ατέλειές του, με πιο σύνηθες την κυτταρίτιδα.

Κυτταρίτιδα: Τι κρύβεται από πίσω

Πολλές γυναίκες κάνουν σωστή διατροφή και γυμναστική, αλλά παρ’ όλα αυτά η όψη της επιδερμίδας τους δεν είναι λεία. Κι αυτό πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο, που σχετίζεται με πολλές παραμέτρους. Επιγραμματικά, οι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι εξής:

* Η κληρονομικότητα.

* Η φυλετική καταγωγή.

* Οι ορμονικές διαταραχές.

* Η γήρανση.

Τι επιδεινώνει το φαινόμενο:

* Οι δίαιτες-εξπρές και οι απότομες εναλλαγές βάρους.

* Η πλούσια διατροφή σε ζάχαρη και λίπη (κακά λιπαρά).

* Η αύξηση του σωματικού λίπους.

* Η καθιστική ζωή.

* Η κατακράτηση υγρών.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το κύριο ζητούμενο είναι η μείωση του λίπους και η αύξηση της μυϊκής μάζας. Ετσι υιοθετούμε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και βάζουμε την cardio άσκηση στην καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με βάρη που θα σμιλέψουν τους μυς μας. Επιπλέον, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια σειρά από τεχνικές με αξιόλογα αποτελέσματα, στο θέμα του τοπικού πάχους, στη σύσφιξη και στην ανομοιόμορφη όψη. Ας δούμε αναλυτικά μερικές από τις πιο δημοφιλείς:

Κρυολιπόλυση

Πρόκειται για μία μη επεμβατική μέθοδο που διώχνει το επίμονο λίπος στα «ψωμάκια», στην κοιλιά και στους μηρούς και σμιλεύει τη σιλουέτα, χάρη στη χρήση του ψύχους. Η διαδικασία αναγκάζει τα λιποκύτταρα να διασπαστούν και να καταστραφούν. Στη συνέχεια, αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της λέμφου.

Ραδιοσυχνότητες

Η αγωγή πετυχαίνει λείανση, σύσφιξη και σμίλευση του χαλαρωμένου δέρματος και παράλληλα βοηθά στη μείωση πόντων. Διοχετεύει θερμότητα στους ιστούς, η οποία συρρικνώνει τα λιποκύτταρα. Παράλληλα οι ραδιοσυχνότητες ενεργοποιούν τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της πυκνότητας και της ελαστικότητας του δέρματος.

Λεμφικό μασάζ

Είναι μια συγκεκριμένη τεχνική μάλαξης που στοχεύει:

– Στην αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού.

– Στη διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος.

– Στη λάμψη του δέρματος.

– Στην καταπολέμηση του πρηξίματος και κατ’ επέκτασιν στη μείωση της κυτταρίτιδας και πόντων.

Προσοχή: Το λεμφικό μασάζ γίνεται πάντα από έναν έμπειρο ειδικό σε όλο το σώμα, αλλά με έμφαση στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο, δηλαδή στους γλουτούς και στα πόδια, στα χέρια και στην κοιλιά. Αν έχουμε άσθμα ή κάποια χρόνια πάθηση, όπως φλεβίτιδα ή έκζεμα, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Τοπικές συνθέσεις

Σύμφωνα με έρευνες, συγκεκριμένα δραστικά συστατικά όπως η καφεΐνη και η ρετινόλη, δείχνουν ότι βοηθούνε στη μείωση της κυτταρίτιδας. Οπως και στο πρόσωπο έτσι και στο σώμα, η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει το δέρμα πιο πυκνό και ανθεκτικό και την κυτταρίτιδα λιγότερο ορατή. Η καφεΐνη έχει δείξει ότι προάγει τη διάσπαση των λιποκυττάρων, γι’ αυτό και αποτελεί το πρωταγωνιστικό συστατικό σε πολλά αντικυτταριδικά προϊόντα. Αλλα συστατικά που βελτιώνουν τη μικρο-κυκλοφορία και την αποτοξίνωση, είναι τα θαλάσσια εκχυλίσματα και τα έλαια, με κυριότερα εκείνα από πιπέρι, τζίντζερ και κανέλα.

Ωστόσο, οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί γιατροί διευκρινίζουν ότι οι περισσότερες τοπικές κρέμες μπορεί να βοηθήσουν έως έναν βαθμό, και μόνον όταν χρησιμοποιούνται όλον τον χρόνο, συνδυαστικά με τη διατροφή και την άσκηση.

Η σωστή εφαρμογή τους

1. Διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος

Κάνουμε δυνατά και γρήγορα τσιμπήματα με τα δάχτυλα, σε στεγνή και καθαρή επιδερμίδα. (Διάρκεια: 1’)

2. Βούρτσισμα για αποσυμφόρηση

Χρησιμοποιούμε μία βούρτσα σώματος με ανοδικές και καθοδικές κινήσεις σε στεγνή επιδερμίδα. Ετσι διώχνουμε τις παγιδευμένες τοξίνες και διεγείρουμε τη λέμφο. (Διάρκεια: 1’)

3. Εφαρμογή της σύνθεσης στις επίμαχες περιοχές

Εφαρμόζουμε το προϊόν.

4. Κάνουμε μασάζ με ένα ειδικό εργαλείο μασάζ που έχει μπίλιες.

Οι κινήσεις μας είναι κυκλικές, με ανοδική φορά στις επίμαχες περιοχές. (Διάρκεια: 1’)

5. Ασκούμε έντονη πίεση

Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε κυκλικά τις επίμαχες περιοχές, ασκώντας λίγη παραπάνω πίεση. (Διάρκεια: 1’)

Extra tip:

Για να διοχετεύσουμε τα ευεργετικά συστατικά της σύνθεσής μας στο βάθος που χρειάζεται, κάνουμε το εξής. Μία φορά την εβδομάδα, πριν απλώσουμε τη σύνθεση στο δέρμα, επωφελούμαστε από τη διαδικασία του microneedling και χρησιμοποιούμε ένα derma roller για το σώμα. Η διαδικασία αυξάνει θεαματικά την απορρόφησή της σύνθεσης και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας.

Κάνουμε διατάσεις

Για να λειτουργεί σωστά το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και να αποβάλλονται οι τοξίνες, πίνουμε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό και αφιερώνουμε 10’ για διατάσεις καθημερινά. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις βελτιώνουν τη ροή του αίματος και διευκολύνoυν την αποτοξίνωση.

Αυτομαύρισμα

Η όψη «φλούδας πορτοκαλιού» είναι λιγότερο ορατή στη μαυρισμένη επιδερμίδα. Τα αυτομαυριστικά προϊόντα θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε με ασφάλεια στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε το σολάριουμ, που βλάπτει το δέρμα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαίρη Φιλιππαίου, αισθητικό-κοσμετολόγο.