Οι αγκαλιές μπορεί να προσφέρουν μεγάλη άνεση, αφού μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε ακόμα πιο κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε πρόκειται για φίλους, την οικογένειά μας ή και συναδέλφους.

Μπορούν επίσης να αυξήσουν το αίσθημα της ευτυχίας και της ικανοποίησης, καθώς μέσω της αγκαλιάς νιώθει κανείς εντονότερα πόσο νοιάζονται οι άλλοι για εκείνον και πόσο τον αγαπούν. Όταν οι περιστάσεις ή το γεμάτο με υποχρεώσεις πρόγραμμα σας εμποδίζει να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας, τότε μπορεί να αισθανθείτε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για αυτήν την στοργική επαφή.

Η αφή αποτελεί βασική ανάγκη, οπότε η αντίδραση αυτή είναι εντελώς φυσιολογική. Ειδικά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως την πολύτιμη αγκαλιά, μπορεί  να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην συναισθηματική υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα καλά νέα. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα αγαπημένα πρόσωπα κοντά, πάντα έχουμε τον εαυτό μας… Γιατί λοιπόν, να μην τον αγκαλιάσουμε;

Η αγκαλιά ανακουφίζει τον πόνο

Αγκαλιάζοντας τον εαυτό μας του παρέχουμε με τον καλύτερο τρόπο αγάπη και αποδοχή. Ταυτόχρονα, η αγκαλιά αυτή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, διαπίστωση που υποστηρίζεται από επιστημονική μελέτη.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις πρόσθετες αισθήσεις, που προκαλούν τα χέρια όταν τυλίγονται γύρω μας, καθώς φαίνονται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το επίπεδο του πόνου.

Πιθανότατα η ανακούφιση του πόνου που οφείλεται στην αγκαλιά, ενδεχομένως να έχει και μια ακόμη εξήγηση. Αυτή η στοργική αφή προκαλεί την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, ορμόνης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, μειώνοντας το έντονο αίσθημα ανησυχίας ή φόβου.

Χαμόγελα… μια αγκαλιά μακριά

Μια δύσκολη μέρα ήρθε στο τέλος της και μπορεί να αισθάνεστε κάπως ανήσυχοι ή κακόκεφοι χωρίς προφανή λόγο. Ακόμα και αν δεν δείτε τους δικούς σας ανθρώπους, θυμηθείτε ότι πιθανότατα βρίσκεστε μια αγκαλιά μακρυά από την καλύτερη διάθεση, ακόμα και αν αυτή η αγκαλιά πρόκειται για την δική σας.

Αυτό διότι συμβάλλει στο αίσθημα της χαλάρωσης, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες. Σίγουρα μια αγκαλιά δεν είναι αρκετή για την επίλυση κάθε προβλήματος, μπορεί ωστόσο να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την ένταση ή το άγχος.

Η δική σας ασφάλεια

Η σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η κοινωνική υποστήριξη προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Όταν κάποιος που νοιάζεστε τυλίξει τα χέρια του γύρω σας, σχηματίζοντας μια αγκαλιά, πιθανότατα να νιώθετε λιγότερο μόνοι.

Αγκαλιάζοντας τον εαυτό σας, αναπαράγεται ακριβώς αυτό το αίσθημα άνεσης, χαλάρωσης και κυρίως ασφάλειας. Δείτε το ως μία καλή εναλλακτική λύση, μέχρι να μπορέσετε να αγκαλιάσετε ξανά τους δικούς σας ανθρώπους.