Γνωρίζουμε ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα για καλύτερη υγεία: Θρεπτικά τρόφιμα, άσκηση, ποιοτικός ύπνος, περισσότερη ξεκούραση και λιγότερο άγχος. Οι ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις όμως «κλέβουν» πολύτιμο χρόνο και ενέργεια από μικρές συνήθειες που μπορούν να μας οδηγήσουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν περιλαμβάνει το στερεοτυπικό κλισέ «όλα ή τίποτα». Αρκούν μικρές αλλαγές, που υπακούουν στους γρήγορους ρυθμούς αλλά και στις προσωπικές μας ανάγκες για να πορευτούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ξεκινήστε από το πρόσωπο

Για να παραμείνει ο ήλιος «σύμμαχός» σας είναι σημαντικό να βάζετε αντηλιακή κρέμα το πρωί προτού φύγετε από το σπίτι, ανεξάρτητα από την εποχή και τις συνθήκες του καιρού.

Αφήστε την κοντά στη βούρτσα των μαλλιών σας για να τη βάζετε μόλις ξυπνήσετε ή βάλτε ένα μικρό μπουκαλάκι στο αυτοκίνητο, ώστε να λειτουργεί ως υπενθύμιση ακόμα και αν το ξεχάσετε.

Επιλέξτε μια αδιάβροχη αντηλιακή που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 SPF, προσφέροντας προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Το σημαντικότερο; Αγοράστε μια αντηλιακή που όχι μόνο θα σας προστατεύει αλλά θα σας αρέσει τόσο η υφή όσο και το άρωμά της, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να την εφαρμόζετε με συνέπεια.

Βάλτε στην τσάντα σας μια μικρότερη αντηλιακή για τις μέρες που περνάτε πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μπορείτε να την ανανεώνετε.

Μία συνήθεια τη φορά

Μερικές φορές αρκεί μόνο μία αλλαγή για να δείτε μεγάλη διαφορά στη συνολική εικόνα της υγείας σας. Το κάπνισμα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα, αφού χρειάζεστε μόλις ένα εικοσιτετράωρο για να αισθανθείτε την ευεξία σε ολόκληρο το σώμα.

Μετά από λίγες μόνο εβδομάδες, οι πνεύμονές σας λειτουργούν καλύτερα και οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής μειώνονται. Και έναν χρόνο αργότερα, θα μειώσετε πλήρως τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων στο μισό.

Το κλειδί είναι να εστιάσετε σε μια ανθυγιεινή συνήθεια τη φορά μέχρι να καταφέρετε να την αφήσετε πίσω σας για τα καλά. Απολαύστε αυτή την επιτυχία και χρησιμοποιήστε την ως κίνητρο για τον επόμενο στόχο.

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε; Προσθέστε

Εάν αγχώνεστε όταν σκέφτεστε να κόψετε εντελώς τα τηγανητά φαγητά ή να μειώσετε τη ζάχαρη, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μια διαφορετική προσέγγιση. Κρατήστε τα αγαπημένα σας τρόφιμα, προσθέτοντας όμως και ορισμένα υγιεινά στοιχεία για να κρατήσετε την ισορροπία.

Συμπληρώστε το παγωτό σας με φρέσκα φρούτα και ωμούς ξηρούς καρπούς αντί για σιρόπι σοκολάτας ή βάλτε στην πίτσα σας φρέσκα λαχανικά και φρούτα, με τον ανανά να αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές.

Προσθέστε σαλάτες ως συνοδευτικά στο μεσημεριανό και στο βραδινό σας γεύμα, καθώς εντείνουν το αίσθημα της πληρότητας για μόλις λίγες θερμίδες. Ετσι θα μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα, δίχως να «φορτώνεστε» με επιπλέον θερμίδες από παχυντικά συνοδευτικά, όπως οι τηγανητές πατάτες ή τα dressing.

Ταυτόχρονα αυτή η τακτική φροντίζει την υγεία σας μακροπρόθεσμα, αφού είναι πιθανότερο να τη διατηρήσετε, διευκολύνοντας τη μετάβασή σας σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Βάλτε χρώμα στο φαγητό

Οσο πιο πολύχρωμο το πιάτο σας τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, απαραίτητα «καύσιμα» για υγεία και ενέργεια.

Κρατήστε την εικόνα του «ουράνιου τόξου» κατά νου, καθώς αποτελεί τον πιο εύχρηστο και εύκολο οδηγό για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε από τη διατροφή σας τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και την αρτηριακή σας πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο ημερήσιος στόχος σας για φρούτα και λαχανικά είναι περίπου τα 4,5 φλιτζάνια, οπότε επιλέξτε τις αγαπημένες σας αποχρώσεις και γεμίστε τα πιάτα σας.

Γυμναστείτε σε… δόσεις

Ποιος είπε ότι η γυμναστική πρέπει να γίνεται σε μία μόνο προπόνηση την ημέρα για να είναι αποδοτική; Εάν το πρόγραμμά σας είναι τόσο γεμάτο που ακόμα και μια προπόνηση μισής ώρας είναι δύσκολο να χωρέσει, δοκιμάστε να τη σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια όλη την ημέρα.

Το σημαντικό είναι να γυμνάζεστε περίπου τριάντα λεπτά ημερησίως, για αυτό μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο δέκα λεπτών το πρωί, να αφιερώνετε δέκα λεπτά σε μυϊκή λειτουργική προπόνηση το απόγευμα, επαναλαμβάνοντας ασκήσεις όπως η σανίδα, η γέφυρα και τα push-ups που γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα και να γυμνάζεστε με βάρη για ακόμα δέκα λεπτά στο τέλος της ημέρας.

Πριν και μετά από κάθε δεκάλεπτο μην ξεχνάτε την προθέρμανση και την αποθεραπεία αντίστοιχα για την αποφυγή τραυματισμών.

Μισό λεπτό για… νήμα

Αφιερώνετε ήδη χρόνο για τη φροντίδα των δοντιών σας όταν τα βουρτσίζετε, γιατί να μην ολοκληρώσετε τη ρουτίνα σας με το οδοντικό νήμα για να τα κάνετε πραγματικά να λάμψουν; Σημαντική προϋπόθεση για υγιή δόντια είναι η καλή υγιεινή των ούλων σας.

Ο τακτικός καθαρισμός μεταξύ των δοντιών βοηθά στην πρόληψη των σφραγισμάτων, στη μείωση της πλάκας και της συσσώρευσης της πέτρας.

Επιπλέον, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ζητήματα αλλού στο σώμα σας. Εάν το κανονικό νήμα δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για εσάς, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για οδοντιατρικές επιλογές που σας ταιριάζουν.

Η πρόληψη είναι δύναμη

Η φροντίδα της υγείας σας είναι πολύ περισσότερα από το να την προσέχετε όταν δεν αισθάνεστε τόσο καλά. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας για τακτικές εξετάσεις, από τις οποίες δεν πρέπει να λείπουν οδοντίατρος και οφθαλμίατρος, τους οποίους τείνουμε να αμελούμε.

Αυτές οι επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση προβλημάτων από νωρίς ή ακόμα και πριν να ξεκινήσουν, πράγμα ιδιαίτερα ωφέλιμο αφού μπορείτε να ξεπεράσετε παθήσεις πριν προλάβουν να εκδηλωθούν.

Οι εξετάσεις που χρειάζεστε εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό σας και εάν καπνίζετε ή γυμνάζεστε. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης αλλά και για καρκίνο του μαστού ή του προστάτη και οστεοπόρωση.

Βάλτε την ξεκούραση στη to-do list

Η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι σημαντικό να μπουν στη λίστα με τις προτεραιότητές σας. Πράγματα όπως οι βαθιές αναπνοές, οι ασκήσεις stretching και o διαλογισμός μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα στρες.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να επιβραδύνετε τους καρδιακούς σας παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής σας, να αφομοιώνετε καλύτερα τα τρόφιμα που καταναλώνετε και να κοιμάστε καλύτερα.

Βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας ανά μερικές ώρες, που θα σας υπενθυμίζει να αδειάζετε το μυαλό σας από σκέψεις, εστιάζοντας μόνο στην αναπνοή σας έστω και για πέντε λεπτά.