Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η βιταμίνη της ζωής και όχι αδίκως, αφού είναι πολλές οι ευεργετικές της ιδιότητες για τον οργανισμό. Ένα από τα βασικότερα οφέλη της είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με τις μελέτες να αποδεικνύουν ότι η επαρκής καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C μας βοηθά να αρρωσταίνουμε λιγότερο από ιώσεις ή κρυολογήματα. Ταυτόχρονα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας, αφού είναι απαραίτητη για την παραγωγή και την αναγέννηση του κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης που κάνει το δέρμα μας να λάμπει και να φαίνεται πιο σφριγηλό. Λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμανικό, περιορίζει τις φλεγμονές, προάγει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και μας γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστούμε μέσα στην μέρα.

Πορτοκάλι για βιταμίνη C

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα πορτοκάλια. Η φήμη τους μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που έχει επισκιάσει άλλα εξίσου ευεργετικά φρούτα, τα οποία στην πραγματικότητα μπορεί να «κρύβουν» ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν. Ωστόσο, τα πορτοκάλια περιέχουν και φλαβονόνες, ενώσεις που προάγουν την υγεία αλλά και σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως η χολίνη, που βοηθά στον ύπνο, την μάθηση και την μνήμη, η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή που έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις.

Πιπεριές τσίλι

Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένες ή τεμαχισμένες πιπεριές τσίλι περιέχει περίπου 108 mg βιταμίνης C. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo έχουν διαπιστώσει ότι η καψαϊκίνη, η ένωση που κάνει τις πιπεριές τσίλι καυτές, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών.

Κόκκινες και πράσινες πιπεριές

Ένα φλιτζάνι με ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C συγκριτικά με ένα πορτοκάλι. Αποτελούν ταυτόχρονα μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των ματιών. Οι πράσινες περιέχουν λιγότερη βιταμίνη C συγκριτικά με τις κόκκινες, είναι όμως μια εξαιρετική πηγή ινών.

Kale

Εκτός από την διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α και την μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, το διάσημο kale είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σημαντικά μέταλλα και λιπαρά οξέα.

Παπάγια

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση παπάγιας μπορεί να κάνει το δέρμα πιο υγιές και φωτεινό αλλά και να ενισχύσει τα οστά.

Φράουλες

Ένα φλιτζάνι από το υπερ – φρούτο περιέχει περίπου 85 mg βιταμίνης C ενώ μπορεί να μας προσφέρει και τις απαραίτητες δόσεις φυλλικού οξέος, όπως και άλλες ενώσεις που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Ένα ακόμη απροσδόκητο όφελός τους; Μπορεί να βοηθήσει στην φυσική λεύκανση των δοντιών.

Ανανάς

Εκτός της βιταμίνες C, ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, το πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην διάσπαση της τροφής και στην μείωση του φουσκώματος. Η βρομελίνη δρα επίσης ως ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανακάμψει γρήγορα μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Μάνγκο

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Α, καθιστούν το μάγκο, εκτός από απολαυστικό, ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο και για την καλή λειτουργία των ματιών.