Τα κεράσια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και δικαίως, αφού είναι πεντανόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα περιέχουν δεκάδες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (FoodData Central), ένα φλιτζάνι (περίπου 150 γραμμάρια) ωμά, γλυκά κεράσια έχουν:

  • 97 θερμίδες
  • 2 γραμμάρια πρωτεϊνών
  • 25 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 18% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C
  • 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης καλίου
  • Από 5% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης χαλκού και μαγγανίου

Από τα συστατικά αυτά ξεχωρίζουν οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για υγιές ανοσοποιητικό και για την υγεία του δέρματος. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των νεύρων, τις συσπάσεις των μυών και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Οι δε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Άλλα συστατικά που περιέχουν τα κεράσια είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Μερικά από τα οφέλη τους για την υγεία μας, περιλαμβάνουν:

Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Η περιεκτικότητα και το είδος των θρεπτικών συστατικών παρουσιάζει διαφοροποίηση αναλόγως με την ποικιλία τους.

Ωστόσο όλες οι ποικιλίες περιέχουν συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου γήρατος.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες και προστατεύουν, μεταξύ άλλων, από:

  • Καρδιοπάθεια
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Γνωστική εξασθένιση
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου

Τα κεράσια περιέχουν και καροτενοειδή (π.χ. βήτα-καροτίνη ή καροτένιο), τα οποία  επίσης διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συμβάλλουν στην ανάρρωση μετά την άσκηση

Όπως αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες, πολλά από τα συστατικά τους μπορεί να καταπραΰνουν τον μυϊκό πόνο και τις βλάβες που προκαλεί η έντονη γυμναστική.

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ούτως ή άλλως ωφελεί την καρδιά. Πόσο μάλλον τα κεράσια που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και κάλιο, τα οποία διαθέτουν  προστατευτικές ιδιότητες για να μην… «ραγίσει» η καρδιά μας.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Διεγείρει επίσης την αποβολή του περιττού νατρίου (άλατος) από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Γι’ αυτό τον λόγο τα πλούσια σε κάλιο διαιτολόγια έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Στις πολυφαινόλες που περιέχουν τα κεράσια συμπεριλαμβάνονται οι ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και κατεχίνες. Όλες φαίνεται πώς βοηθούν την καρδιά να παραμείνει υγιής, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Το όφελος αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια, όπως η μελατονίνη.

Η μελατονίνη αποτελεί την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου».