Ακολουθούμε ένα πλήρες πλάνο περιποίησης που θα μας εξασφαλίσει λαμπερή και φρέσκια όψη, πάντα όμως με σεβασμό στον χρόνο.

Εμμηνόπαυση: Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα

Με το πέρασμα του χρόνου παρατηρούμε μια συνολική επιβράδυνση του συνολικού κυτταρικού μεταβολισμού που οφείλεται στη μείωση της ορμονικής δραστηριότητας, που επηρεάζει και τις 3 στιβάδες του δέρματος. Πιο αναλυτικά, τι συμβαίνει:

*Επιδερμίδα: Γίνεται πιο λεπτή εξαιτίας της μείωσης του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων και των λιπιδίων, με αποτέλεσμα να χάνεται η απαιτούμενη υγρασία που διατηρεί σφριγηλή την επιδερμίδα και να παρουσιάζεται αυξημένη τάση για ξηρότητα.

*Χόριο: Οι ινοβλάστες αρχίζουν να μη λειτουργούν όπως παλιότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Τα σημάδια γήρανσης γίνονται πιο έντονα και το περίγραμμα του προσώπου χαλαρώνει.

* Λιπώδης ή υποδόριος ιστός: Συρρικνώνεται γιατί μειώνεται το λίπος που υποστηρίζει την ανθεκτικότητα και την πυκνότητα του δέρματος. Η έλλειψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου δυσχεραίνουν την κατάσταση και εμποδίζουν τα κύτταρα να ανανεωθούν.

Παρ’ όλα αυτά, οι συμβουλές των ειδικών, οι εξελιγμένες κοσμετολογικές συνθέσεις καθώς και συγκεκριμένα tips ομορφιάς που μπορούμε να εφαρμόσουμε σπίτι μπορούν να μας χαρίσουν ένα δέρμα γεμάτο ακτινοβολία και υγεία.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας της επιδερμίδας στην εμμηνόπαυση:

– Καθαρισμός και τόνωση

Επιλέγουμε μια ήπια αλλά αποτελεσματική φόρμουλα, η οποία δεν θα αφαιρεί τα πολύτιμα φυσικά έλαια, ούτε θα προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη τάση για ξηρότητα και ευαισθησίες. Αν ήδη έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο, τότε είναι ιδανικό ένα καθαριστικό με θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό, όπως ceramides, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η μορφή του μπορεί να είναι έλαιο, γαλάκτωμα ή κρεμώδης αφρός.

Μετά τον καθαρισμό προσφέρουμε φρεσκάδα και διατηρούμε το φυσιολογικό pH με μια τονωτική λοσιόν που έχει ενυδατικά συστατικά. Ετσι προετοιμάζουμε την επιδερμίδα για την ενυδάτωση που ακολουθεί.

Tip: Αν είμαστε μακιγιαρισμένες, κάνουμε διπλό καθαρισμό με χλιαρό νερό και στη συνέχεια ταμπονάρουμε το πρόσωπο με ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα.

– Απολέπιση, αλλά με μέτρο

Λέμε «ναι» τόσο στη μηχανική απολέπιση, δηλαδή το scrub, όσο και στη χημική, που περιλαμβάνει ΑΗΑ και BHA, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Για να απομακρύνουμε με ασφάλεια τα νεκρά κύτταρα, κάνουμε απολέπιση με ένα scrub με φυσικούς κόκκους το πολύ 2 φορές την εβδομάδα.

Οι συνθέσεις που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ για χημική απολέπιση στο σπίτι είναι αποτελεσματικές και αρκετά ήπιες, ώστε να μας παρέχουν ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης τους.

Tip: Αν μετά τη χημική απολέπιση παρατηρούμε ερεθισμούς, απλώνουμε μια καταπραϋντική σύνθεση με ceramides ή εκχυλίσματα όπως αλόη ή χαμομήλι.

– Τονώνουμε τους μυς του προσώπου

Το καθημερινό μασάζ προσώπου μπορεί να κάνει θαύματα σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ιδιαίτερα στην ώριμη. Τα πλεονεκτήματά του είναι ανεκτίμητα:

α) Γυμνάζει τους μυς.

β) Σμιλεύει και τονώνει τα ζυγωματικά και το οβάλ περίγραμμα.

γ) Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και στην αποσυμφόρηση.

δ) Βελτιώνει τον ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης.

ε) Συμβάλλει στη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου.

Για το μασάζ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα face roller από ημιπολύτιμο λίθο ή τα δάχτυλά μας. Η κυρία Χρύσα Τζώρτζη, training manager της Darphin και της Origins στα Βαλκάνια, μας εξηγεί πώς θα κάνουμε μόνες μας το ιδανικό μασάζ για αντιγήρανση και ενέργεια στην επιδερμίδα:

1. Με λυγισμένο τον δείκτη και τον μέσο ασκήστε δυνατές πιέσεις γύρω από το περίγραμμα του προσώπου. Αφιερώστε 30».

2. Με τους αντίχειρες ασκήστε ανοδικές πιέσεις με ένα ελαφρύ «τίναγμα» στο τελείωμα. Αφιερώστε 30».

3. Τοποθετήστε το χέρι πάνω από το κεφάλι σας και με τις άκρες των δακτύλων εφαρμόστε εναλλάξ ανοδικές κινήσεις. Αφιερώστε 30».

Επαναλάβετε τη διαδικασία 3 φορές.

Επιπλέον, οι ασκήσεις face yoga έχουν εξίσου ωφέλιμα αποτελέσματα, αρκεί να τις εκτελούμε με συνέπεια καθημερινά. Σε βάθος χρόνου, το περίγραμμα του προσώπου ανορθώνεται, οι γραμμές μειώνονται, η επιδερμίδα δείχνει πιο σμιλευμένη, απαλή και αναζωογονημένη.

-Χρησιμοποιούμε έναν ορό για την αποκατάσταση της σφριγηλότητας

Ηδη από τη δεκαετία των 30 και των 40 το υαλουρονικό οξύ μειώνεται σημαντικά, κάτι που σε συνάρτηση με τη φθίνουσα παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης οδηγεί στην εμφάνιση ορατών ρυτίδων και στη χαλάρωση. Οταν απλώνεται τοπικά, μπορεί να συγκρατήσει ως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό.
Ετσι, μετά τον καθαρισμό, την τόνωση και την απολέπιση χρησιμοποιούμε έναν ορό με υαλουρονικό οξύ με χαμηλό και υψηλό μοριακό βάρος, το ένα για να διεισδύει σε βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και το άλλο για να δρα στην επιφάνειά της.

-Προσφέρουμε εντατική θρέψη και ανάπλαση με μια εξειδικευμένη σύνθεση

Μετά τον ορό συνεχίζουμε με την κρέμα, είτε σε ελαφριά μορφή είτε σε συμπυκνωμένη κρέμα. Αναζητούμε συστατικά τα οποία προσφέρουν άνεση, δροσιά και ενεργοποιούν την κυτταρική ανανέωση.

-Ποντάρουμε στη βραδινή περιποίηση

Είναι το διάστημα της ημέρας που οι μηχανισμοί ανανέωσης επιταχύνουν τη λειτουργία τους για την αποκατάσταση των φθορών. Αρα πριν κοιμηθούμε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσουμε πιο δραστικές καλλυντικές συνθέσεις, όπως εκείνες που περιέχουν AHA, που καταπολεμούν τις δυσχρωμίες, αλλά και καλλυντικά στοιχεία που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και φροντίζουν τα σημάδια της φωτογήρανσης. Τέτοια είναι τα πεπτίδια και φυσικά «η ρετινόλη ή άλλα τοπικά ρετινοειδή που ίσως ανήκουν στα φάρμακα, καθώς και η βιταμίνη C» εξηγεί η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη.

-Χρειαζόμαστε απαραιτήτως αντηλιακή προστασία

Ποτέ δεν είναι αργά για να προλάβουμε την εμφάνιση νέων σημαδιών. Ετσι, ένα αντηλιακό προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας που δρα ενάντια στις δυσχρωμίες είναι το υψίστης σημασίας καλλυντικό μας για όλον τον χρόνο. «Υπάρχει σημαντικό περιθώριο πρόληψης στις δεκαετίες των 60 και άνω. Τα αντηλιακά μάς προστατεύουν από δυσχρωμίες, από σταδιακή λέπτυνση, από ρυτίδες και χαλάρωση που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες».

– Φροντίζουμε την περιοχή των ματιών

Μετά τον καθαρισμό, πρωί και βράδυ, δεν παραμελούμε τη φροντίδα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνθέσεις ματιών με καφεΐνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως ασβέστιο μειώνουν το οίδημα των βλεφάρων και δυναμώνουν την επιδερμίδα. Επίσης, οι φωτοανακλαστήρες κάνουν το βλέμμα άμεσα πιο νεανικό.

Tip: Η σωστή σειρά εφαρμογής της κρέμας ματιών είναι μετά τον καθαρισμό και την εφαρμογή του ορού και πριν από την κρέμα προσώπου.

Ωστόσο, η καλή κατάσταση του δέρματος και η απόδοση της φροντίδας μας σχετίζονται άμεσα με την ευζωία. Η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος, η ελάττωση του άγχους και η αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της όμορφης εμφάνισής μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίτα Κοσμαδάκη, δερματολόγο – αφροδισιολόγο, επισκέπτρια λέκτορα Δερματολογίας στο Boston University, USA