Για τους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι θεωρείται συνώνυμο της ανεμελιάς, της χαλάρωσης και των διακοπών. Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δυσκολεύoνται συναισθηματικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι. Γίνονται ευερέθιστοι και αναβλητικοί, καθώς τους κατακλύζουν συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης, με αποτέλεσμα κάποιοι να φτάνουν στο σημείο να βιώνουν τις διακοπές ως μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή τους.

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη δεν συνιστά μία ξεχωριστή συναισθηματική διαταραχή αλλά πρόκειται για καταθλιπτική διαταραχή με εποχική εμφάνιση, γι’ αυτό και ονομάζεται εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD). Συνήθως εμφανίζεται το χειμώνα, αλλά σε κάποιες άλλες περιστάσεις, εμφανίζεται το καλοκαίρι.

Τι «πυροδοτεί» την καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Οι διακοπές εισάγουν το στοιχείο της αλλαγής στη ζωή μας. Η αλλαγή, ακόμη και η θετική, εισάγει το άγχος για το άγνωστο. Στο άγνωστο απειλείται η ασφάλειά μας. Έτσι, καθώς σταματά ο θόρυβος της δουλειάς, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ηχούν σαν δυνατές καμπάνες στα αυτιά μας.

Όσοι υποφέρουν από καλοκαιρινή κατάθλιψη δεν μπορούν να χαλαρώσουν ούτε στο σπίτι τους ούτε στην παραλία. Έχει υπολογιστεί η διαταραχή αυτή επηρεάζει του πολίτες των ΗΠΑ σε ποσοστό 4-6%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλοκαιρινή κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε: βιολογικές μεταβολές, έλλειψη ελέγχου του καθημερινού μας προγράμματος λόγω διακοπών, έλλειψη αυτοπεποίθησης όσον αφορά την εικόνα του σώματός μας, οικονομικές δυσκολίες λόγω σχεδιασμού των διακοπών (αδυναμία διακοπών), απουσία ερωτικών ή φιλικών σχέσεων, ζέστη.

Πώς να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή κατάθλιψη

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή κατάθλιψη είναι οι εξής:

  • Μην διαταράξετε το πρόγραμμα του ύπνου σας
  • Καταναλώστε πολύ νερό
  • Ασκηθείτε
  • Προβλέψτε διάφορα ενδεχόμενα και προσχεδιάστε
  • Υιοθετείστε μια ρουτίνα διακοπών και μην πιέσετε πολύ το σώμα σας
  • Κλείστε την τηλεόραση και συναντήστε ανθρώπους

Tip: Συνήθως υπάρχει συνήθως κάποιος παράγοντας που προκαλεί την εποχική κατάθλιψη. Βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει λυπημένους. Αν, παρόλα αυτά, το αίσθημα της θλίψης ή της απώλειας της ευχαρίστησης εμμένει, τότε ίσως είναι σκόπιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει την κατάθλιψη, ώστε να μη γίνει σοβαρή η χρόνια. Αν μιλήσετε σε ένα τρίτο άτομο, θα βοηθηθείτε, ώστε να δείτε μια καλύτερη οπτική στη ζωή σας. Συνεπώς, ακόμα και αν γνωρίζετε ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού, θα αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα, μην περιμένετε μέχρι τότε. Αντιθέτως, μιλήστε σε κάποιον.