Μάχη με το χρόνο και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα -βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία- όπου οι φλόγες μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Η κατάσταση στις εν λόγω περιοχές παραμένει εξαιρετικά δύσκολη από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και συνεχίζουν να απειλούν χωριά και οικισμούς, κάνοντας παράλληλα αποπνικτική και αφόρητη την κατάσταση.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι άνεμοι που πνέουν δεν είναι δυνατοί, ωστόσο το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ώρες, από το μεσημέρι και μετά, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε τις αμέσως επόμενες ώρες στην Εύβοια και την Αττική όπου θα επικρατήσουν μέτριοι και τοπικά ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρή ατμόσφαιρα θα επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών που ήδη μαίνονται.

Επίσης, και η αυριανή ημέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη μιας και ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας. Μάλιστα, θα επικρατήσει και λίβας στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα ανεβάζοντας στο κόκκινο τον κίνδυνο πυρκαγιάς για αρκετές περιοχές. 

Περαιτέρω συνδρομή του Στρατού

Στη μάχη με τις φλόγες τις επόμενες ώρες αναμένεται τις επόμενες ώρες να συνδράμουν περαιτέρω και οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση της Τετάρτης για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων». Πρόκειται για την ονομασία που έδωσε το Γενικό Επιτελείου Στρατού, στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με στόχο να περιορίζει σημαντικά την έκταση και τις αρνητικές συνέπειες ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής.

Με το σύστημα «Δευκαλίων» γίνεται δυνατή η έγκαιρη οργάνωση και προετοιμασία, η ορθή αρχική συγκρότηση και η αποτελεσματική διεξαγωγή μιας επιχείρησης με το κύριο βάρος να δίνεται στο μέγιστο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων και των μέσων που συμμετέχουν σε μία επιχείρηση αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

Επίσης, από ώρα σε ώρα αναμένονται δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χτες, ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στην Ρόδο. 

Ώρες αγωνίας στην Εύβοια

Η κατάσταση στην Εύβοια, όπου η φωτιά καίει για τρίτη ημέρα, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, με τις πύρινες γλώσσες να συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, «καταπίνοντας» τα πάντα στο διάβα τους, με την περιοχή να κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Εύβοια εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι, στις 07:00, καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει.

Λίγο πριν τις 10.00 εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Επίσης στην Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική, τη νύχτα εκκενώθηκαν και πάλι οι οικισμοί Κουρκουλοί, Σκεπαστή, καθώς και Αμέλαντες και Κεράμια.

Στις Ροβιές η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Στην Εύβοια επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Δραματική η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Ηλεία, μετά από εισήγηση των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης, έγινε εκκένωση των χωριών Λατζόι και Λιναριά και το βάρος δίνεται για να σωθεί η Αρχαία Ολυμπία.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα ΣΜηΕΑ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε, δόθηκε ολονύχτια μάχη για να μην πάει η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο και στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας. Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη.

«Πεζοπόρα τμήματα είναι μέσα στη φωτιά και προσπαθούν να την οριοθετήσουν και να την περιορίσουν. Επιχειρούν και εναέρια μέσα, έχουμε όμως και άλλα μέτωπα. Θα δώσουμε μάχη όλη την ημέρα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στο σημείο υπήρξαν «δύσκολες, ειδικές συνθήκες που δεν συναντάμε συχνά αλλά υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κρίσεων».

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους πυροσβέστες και εξέφρασε την ελπίδα του να ξεπεράσουμε αυτό το κακό και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και το περιβάλλον. 

Μεσσηνία

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Χθες, μέσω του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.