«Ο διαβήτης τύπου 1 αποτελεί μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το πάγκρεας, αναστέλλοντας την παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, με την σειρά της, είναι μια ορμόνη υπεύθυνη για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα στο φυσιολογικό» αναφέρει η δρ. Rachel Arakawa, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Νόσου των Οστών στο Νοσοκομείο Mount Sinai.

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1

Λειτουργεί σαν αγγελιοφόρος, μεταφέροντας σάκχαρα από το αίμα σε άλλα κύτταρα στο σώμα σας, τα οποία χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για ενέργεια. Όταν το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη, δεν έχει τρόπο να μεταφέρει τα σάκχαρα (ή τη γλυκόζη) από το αίμα σε άλλα κύτταρα.

«Όταν η γλυκόζη δεν μπορεί να κινηθεί, κάνει το αίμα πιο συμπυκνωμένο» εξηγεί η δρ. Akankasha Goyal, ενδοκρινολόγος στο NYU Langone Health. Έτσι, χωρίς ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα υψηλά και τα υπόλοιπα κύτταρα δεν έχουν ενέργεια, οδηγώντας σε μια σειρά από συμπτώματα:

Πολυουρία

Η ανάγκη για ούρηση συνεχώς είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1. Χωρίς ινσουλίνη, η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τα νεφρά σας λειτουργούν ως φίλτρο για το αίμα σας, αφαιρώντας οτιδήποτε δεν ανήκει σε αυτό.

Έτσι, όταν έχετε υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα, τα νεφρά σας πρέπει να λειτουργούν πολύ έντονα, εξηγεί η δρ. Akankasha Goyal. Η ιδιαίτερα αυξημένη ανάγκη κατά την διάρκεια της ημέρας και η αφύπνιση για ούρηση κατά την διάρκεια της νύχτας αποτελούν χαρακτηριστικές ενδείξεις του διαβήτη τύπου 1.

Πολυδυψία

Η υπερβολική δίψα, που ονομάζεται επίσης πολυδιψία, είναι ένα κοινό σημάδι διαβήτη τύπου 1. Επειδή επισκέπτεστε την τουαλέτα πολύ πιο συχνά, το σώμα σας χάνει πολλά υγρά και φυσιολογικά πίνετε περισσότερο νερό για να προσπαθήσετε να αναπληρώσετε ό, τι έχει χαθεί, εξηγεί η δρ. Akankasha Goyal.

Στη συνέχεια καταλήγετε σε έναν φαύλο κύκλο: Η αίσθηση της δίψας οδηγεί στο να πίνετε περισσότερο νερό, πράγμα που θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανάγκη για ούρηση και επομένως για ενυδάτωση.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Χωρίς ζάχαρη για να τα διατηρήσει, τα «πεινασμένα» κύτταρα αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όταν το σώμα σας αρχίσει να διασπά το λίπος και τους μυς για να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, μπορεί να προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους ακόμη και αν τρώτε κανονικά.

Αλλά η απώλεια βάρους συμβαίνει επίσης επειδή το σώμα σας δεν λαμβάνει τις θερμίδες που χρειάζεται από τη γλυκόζη. «Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη, ουσιαστικά αποβάλλετε με την ούρηση όλες αυτές τις θερμίδες» εξηγούν οι ειδικοί.

«Επομένως, πραγματικά δεν παράγετε ενέργεια ούτε απορροφάτε θερμίδες από αυτό που τρώτε».

Κόπωση

Η κόπωση είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα κάθε αυτοάνοσου νοσήματος. Όταν το σώμα σας επιτίθεται στον εαυτό του, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρείτε την ενέργεια που χρειάζεστε για καθημερινές δραστηριότητες.

Η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλαπλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του να είσαι εξαιρετικά κουρασμένος ή να δυσκολέψετε να αναπνεύσετε ενώ δεν έχετε ασκηθεί τόσο πολύ.