Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει τα δόντια από υπολείμματα τροφών και να αφαιρεί την οδοντική πλάκα. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα. Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα), τη μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, και την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα). Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος.

Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει και τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια. Υπάρχουν σημεία μέσα στα ούλα τα οποία θα πρέπει να ξεπλένονται συχνά με στοματικά διαλύματα, καθώς το βούρτσισμα στις περιοχές αυτές δεν αρκεί. Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της θύλακες όπου μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

1) Δεν πρέπει να βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα. Στόχος δεν είναι να βάλουμε πλυντήριο στο στόμα κάνοντας μια παχιά σαπουνάδα, αλλά να κολλήσουμε την οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια απευθείας, τα οποία με τη σειρά τους θα απορροφήσουν συστατικά από αυτή. Ταυτόχρονα, η οδοντόκρεμα θα βοηθήσει, ως ένα είδος λιπαντικού, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να μην είναι ικανές να γδάρουν τα δόντια.

2) Δεν πρέπει να βουρτσίζετε τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά. Οπως όταν θέλετε να τρίψετε ένα ξύλο χωρίς να το καταστρέψετε, θα πρέπει να πάτε με τα «νερά» του και όχι κάθετα σε αυτά, έτσι και τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος και αυτή είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα. Οι μασητικές περιοχές των δοντιών (οι περιοχές που μασάμε) είναι οι μοναδικές που μπορούν να καθαρίσουν με κάθετη κίνηση.

3) Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και στα ούλα. Ούτε να χαϊδεύετε με την οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια χωρίς καθόλου πίεση. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσετε να καθαρίσετε το στόμα σας, αλλά παράλληλα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθείρετε τα δόντια σας. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά χάνετε τον χρόνο σας, καθώς δεν καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και στα ούλα με ελαφριά πίεση.

4) Μη σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ο,τι ματώνει να το βουρτσίζετε περισσότερο. Το μάτωμα των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίτιο που προκαλεί την ουλίτιδα.

5) Μην ξεπλένετε δυνατά το στόμα σας. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ιδιαίτερα αν έχετε συνηθίσει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για λιγότερο από 2 λεπτά.

Tι πρέπει να κάνετε

1) Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά. Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε τα δόντια σας να απορροφήσουν τις ουσίες που πρέπει από την οδοντόκρεμα.

2) Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.

3) Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 με 4 μήνες. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούργια, καθώς αυτές οι τρίχες μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας.

4) Χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

5) Χρησιμοποιήστε στοματικά διαλύματα, καθώς βοηθούν αρκετά την υγιεινή των ούλων σας.

6) Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας ακόμα και αν δεν πονάτε. Η πρόληψη θα σας γλιτώσει από επώδυνες εμπειρίες καθώς ο οδοντίατρός σας μπορεί να λύσει μικροπροβλήματα εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα πριν εξελιχθούν σε επίπονα προβλήματα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κύριο Παναγιώτη Δέδε, χειρουργό, οδοντίατρο