Τα ξηρά, πρησμένα ή αποχρωματισμένα χείλη θα έφερναν τις περισσότερες γυναίκες σε δύσκολη θέση. Όχι μόνο γιατί δεν θα μπορούσαμε να στρώσουμε το κραγιόν μας ή να ανταλλάξουμε φιλιά με τον καλό μας, αλλά κι επειδή θα είχαμε μία διαρκή ενόχληση σε ένα πραγματικά πολύ ευαίσθητο όργανο του σώματός μας.

Όμως, τα όμορφα και απαλά χείλη δεν αποτελούν μόνο αισθητικό ζήτημα, καθώς μπορεί να μας ενημερώσουν για μια σειρά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βεβαίως, κάθε νέο σύμπτωμα στην περιοχή αυτή δεν υποδεικνύει απαραίτητα κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να παρακολουθείτε προσεκτικά τα χείλη σας για να δείτε αν αλλάζει το χρώμα, η υφή ή το μέγεθός τους.

Τι υποδηλώνουν τα ξηρά, σκασμένα χείλη

Το χείλη δεν έχουν ιδρωτοποιούς ή λιπώδεις αδένες, όπως το υπόλοιπο δέρμα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χείλη στεγνώνουν και «σκάνε» συχνότερα από το υπόλοιπο σώμα.

Η ξηρότητα και το σκάσιμο είναι μακράν το πιο κοινό σύμπτωμα που επηρεάζει τα χείλη και συνήθως υποδηλώνουν βασική αφυδάτωση ή ακραίες καιρικές αλλαγές.

Όταν το δέρμα σας στερείται υγρασίας γίνεται ξηρό – το ίδιο συμβαίνει στα χείλη σας όταν «ανοίγουν». Τα σκασμένα χείλη μπορεί να γίνουν χειρότερα όταν οι άνθρωποι δαγκώνουν ή ξεφλουδίζουν το δέρμα των χειλιών ή γλείφουν συχνά την προβληματική περιοχή σε μια προσπάθεια να τα ενυδατώσουν. Στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, το σάλιο δεν υγραίνει τα χείλη – αντίθετα τα κάνει πολύ πιο ξηρά.

Πίνοντας νερό και διατηρώντας τα χείλη σας ενυδατωμένα, εφαρμόζοντας τοπικά ένα καλί lip balm, κανονικά δεν θα αντιμετωπίσετε ξανά πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα η υποκείμενη αιτία των σκασμένων χειλιών σας να είναι η αλλεργία ή η δερματίτιδα εξ επαφής από κάποια εξωτερική πηγή που σας προκαλεί ερεθισμό.

Για παράδειγμα, σε ορισμένους ανθρώπους η δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της συνήθειάς τους να γλύφουν συχνά τα χείλη τους και του ερεθισμού που προκαλεί το σάλιο. Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στα συστατικά του lip balm κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, κόκκινα και ερεθισμένα χείλη. Εάν το βάλσαμο χειλιών ή το κραγιόν που χρησιμοποιείτε σας προκαλεί αίσθημα τσιμπήματος, είναι πραγματικό πολύ πιθανό να εμφανίσετε ακόμη και φλεγμονή στα χείλη σας.

Δώστε προσοχή στο χρώμα των χειλιών σας

Το χρώμα των χειλιών σας είναι πολύ σημαντικό.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα χείλη σας χάνουν το κοκκινωπό, ροζ χρώμα τους, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ανεπάρκειας βιταμινών. Εάν τα χείλη σας ξαφνικά χλωμιάσουν, έχετε πιθανότατα αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Εάν τα χείλη σας γίνουν μπλε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας ή καρδιακής νόσου. Εάν είναι κίτρινα, μπορεί να έχετε προβλήματα με το συκώτι σας.

Με λίγα λόγια, εάν δείτε τα χείλη σας να αλλάζουν χρώμα, έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό.

Οι πληγές από επιχείλιο έρπη είναι απίστευτα συχνές

Ο έρπης είναι ένα άλλο απίστευτα κοινό σύμπτωμα των χειλιών, από το οποίο υποφέρουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Εάν έχετε τον ιό του απλού έρπητα, τα συμπτώματα συνήθως θα εμφανιστούν μόλις προσβληθείτε. Στη συνέχεια, ο ιός θα παραμείνει ανενεργός μέσα στο οργανισμό σας, μέχρι που το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη διατροφής ή η πίεση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα θα τον ενεργοποιήσουν ξανά.

Με το που θα αρχίσετε να αισθάνεστε το χαρακτηριστικό «μυρμήγκιασμα» στα χείλη που προκαλεί ο έρπης, λίγο πριν κάνει την εμφάνισή του, επικοινωνείστε με το γιατρό σας για να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή κάποια τοπική αλοιφή. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι αν ο ιός είναι ενεργός, μεταδίδεται όταν ανταλλάσσετε φιλιά.

Όταν τα χείλη «καίνε» ίσως τα πράγματα να είναι σοβαρά

Εάν δεν τρώτε πικάντικα τρόφιμα αλλά παρόλα αυτά νιώθετε κάψιμο στα χείλη, θα μπορούσατε να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Το σύμπτωμα αυτό θα μπορούσε, επίσης, να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης, άγχους ή εμμηνόπαυσης. Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί, επίσης, να κάνουν τα χείλη σας να «καίνε», όπως συμβαίνει με το δέρμα στο σώμα σας μετά από πολύωρη ηλιοθεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, ένα lip balm ή μία κρέμα χειλιών με δείκτη προστασίας (SPF), θα λύσει το πρόβλημα.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές

Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος είναι, επίσης, εξαιρετικά συχνές. Αλλά αν βρίσκονται μόνιμα εκεί, τότε μια σειρά από διαφορετικά πράγματα – μεταξύ των οποίων μύκητες και παθογόνοι μικροοργανισμοί – θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις χρόνιες ραγάδες, μία πάθηση γνωστή ως γωνιακή στοματίτιδα ή συγχειλίτιδα.

Από τις ελλείψεις βιταμινών έως τη νόσο του Crohn, τα επίμονα ξηρά, φολιδωτά μπαλώματα στα χείλη λένε ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν δεν επουλωθούν ποτέ, παρά την συνεχή ενυδάτωση, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Τα πρησμένα χείλη είναι αιτία ανησυχίας

Εάν δεν κάνετε ενέσεις για αυξητική χειλιών, αλλά το στόμα σας θυμίζει αυτό της Kylie Jenner, ενδεχομένως να έχετε εκδηλώσει κάποια αλλεργική αντίδραση. Αυτό που σας ερεθίζει μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο είδος τροφής ή ένα προϊόν που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης ή στο μακιγιάζ σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι, δοκιμάστε να αλλάξετε διάφορα προϊόντα για να καταλάβετε ποιος είναι ο «ένοχος». Εάν το πρήξιμο δεν υποχωρήσει, μιλήστε με το γιατρό σας.