Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τη γυμναστική σαν αναγκαίο κακό για την επίτευξη κάποιου τελικού στόχου: Είτε θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας είτε να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουμε σε μια προπόνηση όταν η ίδια η διαδικασία μάς είναι βαρετή ή δυσάρεστη. Σε αντίθεση με την αίσθηση καταναγκασμού που μπορεί να μας προκαλεί το μέτρημα των επαναλήψεων μιας άσκησης, η πεζοπορία, ιδιαίτερα όταν ακολουθούμε μια διαδρομή για πρώτη φορά, θυμίζει περισσότερο περιπέτεια, ενώ μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για τη σωματική μας κατάσταση όσο και για την ψυχολογία μας.

Βήματα προς…

…το τέλειο σώμα

Ποιος θα περίμενε ότι το περπάτημα μπορεί να έχει αντίστοιχα – αν όχι καλύτερα – αποτελέσματα για το σώμα μας με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία. Την ώρα που ακολουθούμε ένα μονοπάτι, ενεργοποιούμε τους τετρακέφαλους, τους ιγνυακούς τένοντες και τους μυς της γάμπας και των γοφών μας. Αν έχουμε μαζί μας και μία τσάντα πλάτης, προσθέτουμε και τον κορμό στα μέρη του σώματος που γυμνάζουμε! Σαν να μην έφτανε αυτό, μία ώρα πεζοπορίας αρκεί για να κάψουμε 440 με 550 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθήσουμε μια διαδρομή τριών ωρών θα κάψουμε πάνω από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα.

…την καλή υγεία

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Δέστε τα κορδόνια σας και διαλέξτε μονοπάτι! Μία ώρα περπατήματος την ημέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα μπορούν να «κόψουν» στη μέση τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών ασθενειών. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί, όπως και άλλες αεροβικές ασκήσεις, το περπάτημα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής χοληστερίνης» HDL ενώ παράλληλα ρίχνει τα επίπεδα της LDL και των τριγλυκεριδίων. Ακόμη, όχι απλώς αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη αλλά και μας βοηθά να τον κρατήσουμε υπό έλεγχο, καθώς μετατρέπει σε ενέργεια τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα μας.

…τη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν περνάμε χρόνο στη φύση, ενισχύουμε ακόμη και κατά 50% την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε στην εκάστοτε εργασία, αλλά και να δίνουμε δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας. Οι συγγραφείς της έρευνας αποδίδουν αυτά τα ευρήματα μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες μας κρατούν μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες έχουν την τάση να μας τραβούν διαρκώς την προσοχή μέσα από ήχους και ειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μας αποτρέπουν από το να εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

…την ευτυχία

Με την κατάθλιψη στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί έως και κατά 80% στη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, οποιαδήποτε δραστηριότητα ενισχύει την ψυχολογία μας γίνεται πολύτιμη. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η πεζοπορία αδιαμφισβήτητα είναι μία από αυτές. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εντόπιζε τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων που συνδέονται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές και τους υπέβαλαν σε εγκεφαλογράφημα πριν και μετά από έναν περίπατο στη φύση με διάρκεια 90 λεπτά. Στο τέλος της βόλτας, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των ενδείξεων ψυχικών παθήσεων.

…τη συντροφικότητα

Αν και υπάρχουν μονοπάτια που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, σε γενικές γραμμές η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα προσβάσιμη στους περισσότερους. Επιλέξτε μία διαδρομή που να μπορείτε να ακολουθήσετε με τους φίλους ή την οικογένειά σας και απολαύστε μαζί τους τα δώρα της φύσης. Καθώς πρόκειται για μία αρκετά ήπια άσκηση, θα έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάξετε νέα και εντυπώσεις!

Συμβουλές για «καυτές» διαδρομές

Ισως αισθάνεστε ότι το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να βάλετε την πεζοπορία στη ζωή σας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Στην πραγματικότητα, οι διακοπές αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσετε, αρκεί βέβαια να λάβετε τα μέτρα σας. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με κρυφές παραλίες και άλλα μικρά μυστικά τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο χρησιμοποιώντας τα πόδια σας. Μάλιστα, σε πολλούς δημοφιλείς θερινούς προορισμούς υπάρχουν πεζοπορικοί σύλλογοι οι οποίοι διοργανώνουν ομαδικούς περιπάτους. Αν προτιμάτε να εξερευνήσετε την περιοχή μόνο με τους φίλους σας, οι ίδιοι σύλλογοι θα σας προμηθεύσουν με χάρτες των διαδρομών.

Πριν επιλέξετε μονοπάτι, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές:

1. Ξεκινήστε νωρίς

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα ξυπνητήρια κατά τη διάρκεια των διακοπών, όμως στην προκειμένη περίπτωση πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. Εξάλλου δεν είναι ανάγκη να σηκωθείτε από τις 6 το πρωί. Με βάση την απόσταση που θέλετε να διανύσετε, υπολογίστε την ώρα εκκίνησής σας ώστε να εκτεθείτε όσο λιγότερο γίνεται στον μεσημεριανό ήλιο. Κερδίστε χρόνο ετοιμάζοντας τα πράγματα που θα χρειαστείτε από το προηγούμενο βράδυ και περιορίζοντας τον χρόνο που θα περάσετε με τον καφέ σας.

2. Πάρτε λίγα πράγματα και πολύ νερό

Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι ήδη από την ώρα που θα ξεκινήσετε και υπολογίστε ότι κάθε άτομο χρειάζεται περίπου ένα λίτρο νερό για κάθε ώρα περπατήματος. Το προηγούμενο βράδυ βάλτε κάποια από τα μπουκάλια που θα πάρετε μαζί σας στην κατάψυξη, αφού τα γεμίσετε με νερό μέχρι τη μέση, προκειμένου να διατηρηθούν δροσερά μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Ανά διαστήματα προσπαθήστε να βρέχετε τα καπέλα ή και τα ρούχα σας – η διαδρομή θα γίνει αυτομάτως πολύ πιο ευχάριστη.

3. Προστατευτείτε από τη ζέστη και τον ήλιο

Σίγουρα φαντάζεστε τη σημασία του καπέλου, του αντηλιακού και των γυαλιών ηλίου για τη θετική έκβαση του περιπάτου σας, όμως ίσως δεν έχετε σκεφτεί καλά τον ενδυματολογικό κώδικα. Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη ζέστη με λιγότερα ρούχα: προτιμήστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα υφάσματα που αναπνέουν, αλλά καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας. Ετσι θα προστατευτείτε όχι μόνο από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά και από τυχόν ενοχλητικά έντομα ή φυτά, όπως οι τσουκνίδες.

4. Ενημερωθείτε για τον καιρό – και όχι μόνο

Ακόμη και η πιο ηλιόλουστη μέρα μπορεί να οδηγήσει σε μία καλοκαιρινή μπόρα. Και αν αυτό συμβεί ενώ ανεβαίνουμε ένα μονοπάτι στη μέση του βουνού, η εμπειρία θα είναι από δυσάρεστη έως επικίνδυνη. Αν η διαδρομή που θα ακολουθήσετε περνάει μέσα από δασική έκταση, σιγουρευτείτε ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς εκείνη την ημέρα. Οσο υπερβολικό και αν ακούγεται, είναι από τα πράγματα που δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακινδυνεύσετε.

Τι να ρωτήσετε τους ντόπιους

1 Μάθετε αν υπάρχουν κομμάτια της διαδρομής στα οποία τα κινητά σας δεν θα έχουν καλό ή και καθόλου σήμα. Ακόμη και αν η διαδρομή που θα ακολουθήσετε δεν έχει απόκρημνα σημεία, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για κάτι απρόοπτο. Αν καταλάβετε ότι ενδεχομένως δεν θα έχετε τη δυνατότητα να καλέσετε βοήθεια, ενημερώστε κάποιον για τα σχέδιά σας προτού ξεκινήσετε.

2 Υπάρχει περίπτωση λίγα μέτρα από το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε να κρύβεται ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο. Ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε για να μην απογοητευτείτε αφού επιστρέψετε.

3 Κάποια πράγματα δεν θα τα μάθετε ακόμη και από τους πιο λεπτομερείς πεζοπορικούς χάρτες. Ποια ώρα της ημέρας ο ήλιος χτυπάει πιο έντονα το μονοπάτι; Υπάρχει κάποιο κομμάτι της διαδρομής που επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως φίδια ή σκορπιούς; Μήπως το μονοπάτι που επιλέξατε είναι τόσο αντιδημοφιλές που είναι πιθανό να έχει «κλείσει»;

Ακολουθήστε το στο Google News