Τόσο πολλά μικρά πράγματα συμβαίνουν καθημερινά και μας χαλάνε τη διάθεση. Θα αφεθούμε και θα συνεχίσουμε έτσι τη μέρα μας; Όχι βέβαια. Θα βάλουμε σε εφαρμογή μερικά μικρά «κόλπα» που μπορούν να μας φτιάξουν γρήγορα τη διάθεση.

Ανοίγουμε τις κουρτίνες

Το φυσικό φως επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας, οπότε είναι σκόπιμο να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αυτό το πρωί που ξυπνάμε. Θα νιώσουμε άμεσα καλύτερα αν καθίσουμε για 5΄ δίπλα σε ένα παράθυρο από όπου μπαίνει πολύ φως.

Τραγουδάμε

Στο μπάνιο, στην κουζίνα, στο αυτοκίνητο, ένα πεντάλεπτο τραγουδιού θα μας τονώσει. Σύμφωνα με έρευνες, το να τραγουδάμε επιδρά άμεσα στη διάθεσή μας μέσω της έκκρισης των ενδορφινών, των ορμονών της ευχαρίστησης. Ένας σίγουρος τρόπος, λοιπόν, για να νιώσουμε πιο χαρούμενοι είναι να επιλέξουμε ένα αγαπημένο μας τραγούδι, να το βάλουμε να παίζει και να το τραγουδήσουμε.

Επιστρέφουμε στη φύση

Η επαφή με τη φύση, π.χ. ένας περίπατος στο γειτονικό πάρκο για το… επιτρεπόμενο μισάωρο, βελτιώνει τη διάθεση, κάτι που το νιώθουμε άμεσα και έχει πλέον αποδειχθεί και επιστημονικά. Μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και παρακολούθησε την πορεία ασθενών που έπασχαν από κατάθλιψη έδειξε ότι οκτώ στους δέκα σημείωναν σημαντική βελτίωση μετά από έναν περίπατο στην εξοχή, ενώ σε εννέα από αυτούς αυξανόταν η αυτοεκτίμηση. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι αποδίδουν περισσότερο και οι ασθενείς στα νοσοκομεία αναρρώνουν γρηγορότερα εάν ο χώρος στον οποίο εργάζονται ή νοσηλεύονται έχει θέα στη φύση.

Αναζητούμε χαρούμενους ανθρώπους

Μέσω των κοινωνικών σχέσεων και των κοινωνικών δικτύων που διαμορφώνονται μεταξύ των ανθρώπων τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές συμπεριφορές μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συμπέρασμα; Η ευτυχία είναι μεταδοτική και η χαρά που βιώνει ο καθένας από εμάς εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από τα αισθήματα των ανθρώπων με τους οποίους σχετιζόμαστε. Επίσης, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι περιτριγυριζόμαστε από ευτυχισμένους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ψάχνουμε τα άλμπουμ

Το να κοιτάμε παλιές φωτογραφίες, είτε είναι από διακοπές είτε από μια άλλη ευχάριστη στιγμή, έχει φανεί από έρευνες ότι μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση περισσότερο και από ένα κομμάτι σοκολάτα! Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι κοιτώντας τις νιώθουμε τη διάθεσή μας να βελτιώνεται κατά 11%.