Ο τρόπος που αναπνέετε μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας, βοηθώντας στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη σωστή μηχανική του σώματος, ασκώντας λιγότερη πίεση στο σώμα σας καθώς κινείστε. Η βαθιά αναπνοή ονομάζεται επίσης κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή. Περιλαμβάνει την εισπνοή αργά και βαθιά μέσω της μύτης, αναγκάζοντας τους πνεύμονες να γεμίσουν με αέρα καθώς η κοιλιά επεκτείνεται. Αυτός ο τύπος αναπνοής σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, από τη μείωση του στρες έως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ οι βαθιές ανάσες φαίνεται να αποτελούν το κομβικό στοιχείο για την ψυχραιμία μας.

Ενώ αυτά τα οφέλη είναι ευρέως γνωστά, ο πιεστικός ρυθμός της καθημερινότητας και τα καθιστικά εργασιακά περιβάλλοντα μας «οδηγούν» στις ταχύτατες, ρηχές αναπνοές, που με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνουν τη δύναμη των αναπνευστικών μας μυών. Αυτές οι ρηχές αναπνοές μπορεί επίσης να δημιουργήσουν ένταση στο ανώτερο μέρος του σώματος, γεγονός που μπορεί να μεταβάλλει την στάση σας και να υπονομεύσει τελικά την υγεία του οργανισμού.

«Μαθαίνουμε» να αναπνέουμε

Ένα αργό, σταθερό μοτίβο αναπνοής ενισχύει τη σταθερότητα του κορμού, ενισχύει την ανοχή σε ασκήσεις υψηλής έντασης, μειώνει τον κίνδυνο μυϊκής κόπωσης όπως και τραυματισμού. Στόχος σας θα ήταν καλό να γίνει οι ισορροπημένες αναπνοές. Ένας καλός τρόπος για να εξασκήσετε ισορροπημένη αναπνοή είναι να κάνετε μια βαθιά εισπνοή, να μετρήσετε μέχρι το τέσσερα και, στη συνέχεια, να απελευθερώσετε μια βαθιά εκπνοή στον ίδιο αριθμό.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για τις αναπνοές σας, τοποθετήστε την παλάμη σας στην κοιλιά σας κάτω από το θώρακα και εκπνεύστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακολουθήστε την κίνηση του χεριού σας. Εάν το χέρι σας κινείται καθώς η κοιλιά σας επεκτείνεται, αναπνέετε σωστά. Εάν το χέρι σας κινείται μόνο ελαφρώς αλλά οι ώμοι σας ανυψώνονται, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να εξασκηθείτε σε ασκήσεις αναπνοής για να ενδυναμώσετε τους μυς σας.

Πώς η στάση και η αναπνοή επηρεάζουν την κίνηση

Η αναπνοή από το στήθος σας βασίζεται σε δευτερεύοντες μύς γύρω από το λαιμό και το οστό της κλείδας αντί για το διάφραγμα σας. Όταν αυτό το μοτίβο αναπνοής συνοδεύεται από κακή στάση του σώματος, πολλοί μύς στο ανώτερο μέρος του σώματός σας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Όσο περισσότερο κάθεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο λιγότερο το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τις δυνάμεις της βαρύτητας και να διατηρήσει έναν ισχυρό, σταθερό πυρήνα.

Ταυτόχρονα οι σφιχτοί βοηθητικοί μύς γύρω από το στήθος προκαλούν την στρογγυλεμένη στάση των ώμων και του κεφαλιού προς τα εμπρός, αποδυναμώνοντας τους μυς της πλάτης που βοηθούν στη διατήρηση μιας όρθιας στάσης. Επιστημονικά δεδομένα μάλιστα, αναφέρουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαρκή πόνο στον αυχένα μέτριας έως και υψηλής έντασης ή δύσκαμπτους μύς στην περιοχή του λαιμού φαίνεται ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα στην πλήρη χωρητικότητά τους.