Πολλά επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη επηρεάζει θετικά την υγεία μας. Όταν οι άνθρωποι είναι ευγνώμονες και ευχαριστημένοι με τα πράγματα όπως είναι, η σωματική τους υγεία το αντικατοπτρίζει αυτό. Είναι πιο πιθανό να γυμνάζονται, να τρέφονται σωστά και να ενδιαφέρονται για την υγεία τους.

Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές επισημαίνουν τη μείωση του άγχους και του πόνου, αλλά και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος ως αποτέλεσμα της ευγνωμοσύνης. Ακόμα, η καλύτερη αρτηριακή πίεση και γενικότερα η καλύτερη υγεία της καρδιάς έχουν συνδεθεί με την ευγνωμοσύνη.

Φυσικά, η ευγνωμοσύνη έχει ισχυρή θετική επιρροή και στην ψυχολογική ευημερία, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και χαρίζοντας αισιοδοξία.

Όταν νιώθουμε βαθιά ευτυχία, το σώμα μας παράγει κάθε είδους υπέροχες χημικές ουσίες. Η ευγνωμοσύνη ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση, και τη σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεσή μας. Κάνει επίσης στον εγκέφαλο να απελευθερώσει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συναισθήματα όπως εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία και προάγει τις κοινωνικές σχέσεις και το αίσθημα σύνδεσης.

Ασκήσεις… ευγνωμοσύνης

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους μυς, όταν εξασκείτε την ευγνωμοσύνη σας συχνά, είναι πιο πιθανό να δείτε ευεργετικά αποτελέσματα.

Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το άγχος και το στρες μακριά, ωστόσο αν δεν είστε έτοιμοι για μια τέτοιου είδους δέσμευση, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε στο δρόμο σας προς την ευγνωμοσύνη.

Απλά δώστε προσοχή. Ξεκινήστε να προσδιορίζετε πράγματα που μπορεί να θεωρούσατε δεδομένα. Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να νιώσετε ευγνωμοσύνη.

Φροντίστε να λάβετε υπόψη ακόμη και μικρά, καθημερινά πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση, ακόμη κι αν φαίνονται κοινά ή ασήμαντα. Ορίστε μερικά παραδείγματα:

  • Εκτιμήστε το ζεστό φαγητό που απολαμβάνετε.
  • Κοιτάξτε ψηλά και εκτιμήστε τη στέγη πάνω από το κεφάλι σας.
  • Παρατηρήστε τις μικρές πράξεις καλοσύνης στις οποίες συνήθως ξεχνάτε να δώσετε προσοχή.
  • Αφιερώστε μια στιγμή για να εκτιμήσετε το γεγονός ότι  κάποιος σας παραχώρησε τη σειρά του στο σουπερμάρκετ.
  • Να είστε ευγνώμονες που η φίλη σας σάς έστειλε μήνυμα για να ρωτήσει πώς πάει ο πονοκέφαλός σας.
  • Εκτιμήστε το γεγονός ότι η μητέρα σας σάς έστειλε μήνυμα για να σας πει «καληνύχτα»

Αυτός, φυσικά, δεν είναι εξαντλητικός κατάλογος, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξάσκησης της ευγνωμοσύνης. Επομένως, γίνετε δημιουργικοί και προσαρμόστε τους στη δική σας ζωή!