Η πείνα αποτελεί την φυσική ένδειξη του οργανισμού ότι χρειάζεστε περισσότερη τροφή. Όταν πεινάτε, το στομάχι σας μπορεί να «γκρινιάζει» και να το αισθάνεστε άδειο, ή να έχετε πονοκέφαλο, να αισθάνεστε εκνευρισμό ή να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περάσουν αρκετές ώρες χωρίς να φάνε, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. Εάν πεινάτε διαρκώς, αυτοί είναι μερικοί λόγοι που θα σας εκπλήξουν…

Πεινάτε γιατί δεν τρώτε αρκετά λιπαρά

Τα λιπαρά στην διατροφή παίζουν κομβικό ρόλο στο αίσθημα του κορεσμού. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον αργό χρόνο γαστρεντερικής διέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθεί κι έτσι παραμένει στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η κατανάλωση λίπους μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση διαφόρων ορμονών που προάγουν την πληρότητα, σύμφωνα με μελέτες.

Για αυτούς τους λόγους, μπορεί να αισθάνεστε συχνή πείνα εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε λιπαρά.

Πίνετε το… φαγητό σας

Τα υγρά και στερεά τρόφιμα επηρεάζουν την όρεξή σας με διαφορετικούς τρόπους. Εάν καταναλώνετε πολλά υγρά τρόφιμα, όπως smoothies και σούπες, μπορεί να πεινάτε πιο συχνά από ό, τι αν τρώτε πιο στερεά τρόφιμα.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα υγρά περνούν από το στομάχι σας πιο γρήγορα από ό, τι τα στερεά τρόφιμα.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι τα υγρά τρόφιμα δεν έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην καταστολή των ορμονών που προάγουν την πείνα, σε σύγκριση με τα στερεά τρόφιμα.

Τρώτε σε «δευτερόλεπτα»

Ο ρυθμός με τον οποίο τρώτε μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο πεινάτε. Αρκετές μελέτες επισημαίνουν ότι όσοι τρώνε γρήγορα έχουν μεγαλύτερη όρεξη και τάση υπερκατανάλωσης φαγητού, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν το φαγητό τους πιο αργά.

Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται εν μέρει στην έλλειψη μάσησης και στη μειωμένη συνειδητότητα όταν τρώτε πολύ γρήγορα,παράγοντες που και οι δύο είναι απαραίτητοι για το αίσθημα της πληρότητας.

Επιπλέον, καθώς τρώτε και μασάτε αργά, δίνετε στο σώμα και τον εγκέφαλό σας περισσότερο χρόνο για να απελευθερώσουν ορμόνες κατά της πείνας και να μεταδώσουν σήματα πληρότητας.