Εάν τείνετε να ξεχνάτε συχνά ή να κάνετε λάθη καθώς βιάζεστε, νέα μελέτη από το Michigan State University – η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα – επισημαίνει ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να σας βοηθήσει να γίνετε λιγότερο επιρρεπείς σε λάθη.

Διαλογισμός για… αποφυγή λαθών

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Brain Sciences, εξέτασε πώς ο διαλογισμός που εστιάζει σε συναισθήματα, σκέψεις ή αισθήσεις, καθώς εκτυλίσσονται στο μυαλό και το σώμα, άλλαξε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου με τρόπο που υποδηλώνει αυξημένη αναγνώριση σφαλμάτων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι διαφορετικές μορφές διαλογισμού μπορούν να έχουν διαφορετικές νευρογνωστικές επιδράσεις.

«Σε ορισμένες μορφές διαλογισμού πρέπει να εστιάζετε σε ένα μόνο αντικείμενο, συνήθως την αναπνοή σας, αλλά ο διαλογισμός ανοιχτής παρακολούθησης είναι λίγο διαφορετικός» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης  Jeff Lin.

«Σας κάνει να συντονίζεστε προς τα μέσα και να προσέχετε όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα σας. Ο στόχος είναι να καθίσετε και να δώσετε μεγάλη προσοχή στο πού ταξιδεύει το μυαλό χωρίς να εμπλακείτε ιδιαίτερα και να αναρωτηθείτε γιατί» εξηγεί.

Είκοσι λεπτά είναι αρκετά

Στα πλαίσια της μελέτης, 200 συμμετέχοντες δοκίμασαν τον διαλογισμό ανοιχτής παρακολούθησης και οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφίας.

Ενώ δεν εντοπίστηκαν άμεσες βελτιώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

«Αυτά τα ευρήματα είναι μια ισχυρή απόδειξη του τι μπορούν να κάνουν μόνο 20 λεπτά διαλογισμού για να ενισχύσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να εντοπίζει και να δίνει προσοχή στα λάθη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.