Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Αλλά μήπως η εμμονή μας για τα τραγανά, ζουμερά φρούτα επισκιάζει τα υπόλοιπα; Για παράδειγμα, τείνουμε να επιλέγουμε μηλόπιτα αντί crumble αχλαδιού, ενώ στην πραγματικότητα τα αχλάδια έχουν μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας.

Διαβάστε πώς τα αχλάδια, πέρα από τη διατροφική τους αξία, κάνουν καλό στην υγεία μας και δεν θα κρατιέστε για να έρθει επιτέλους η εποχή τους!

Διατροφική αξία

Τα αχλάδια είναι ένα νόστιμο σνακ χαμηλών θερμίδων και είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αναλυτικά, ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους έχει:

Θερμίδες: 101

Λίπη: 0 g

Κορεσμένα λιπαρά: 0 g

Τρανς Λιπαρά: 0 g

Υδατάνθρακες: 27 g

Ίνες: 6 g

Σάκχαρα: 17 g

Προσθήκη ζάχαρης: 0 g

Πρωτεΐνη: 1 g

Μαγνήσιο: 12 mg

Κάλιο: 206 mg

Βιταμίνη C: 8 mg

Τα αχλάδια προσφέρουν μια μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, η οποία σας βοηθά να είστε χορτάτες και διατηρεί την καρδιά και το έντερό σας υγιή. Τα αχλάδια είναι επίσης σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης.

Συνδυάστε το αχλάδι σας με πρωτεΐνη – τυρί ή ξηρούς καρπούς – για ένα χορταστικό και υγιεινό σνακ.

Τα αχλάδια είναι πολύ καλά για την πέψη σας

Με 6 γραμμάρια φυτικών ινών, τα αχλάδια έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από 1 μερίδα φρέσκο λάχανο! Μία καλά ισορροπημένη διατροφή, είτε για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος είτε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, απαιτεί την κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών. Άλλωστε, μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει και στην υγιή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Και το αχλάδι μας προσφέρει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών που έχει ανάγκη το σώμα μας.

Τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Παρόλο που τα αχλάδια έχουν σάκχαρα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι η γλυκόζη στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί μετά την κατανάλωσή του (κάτι που τα καθιστά εξαιρετικό σνακ για άτομα με διαβήτη). Επιπλέον, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους σημαίνει ότι δεν θα πεινάσετε λίγα λεπτά μετά το σνακ. Δοκιμάστε να φτιάξετε μπρουσκέτες με ψητά αχλάδια και προσούτο για ένα νόστιμο σνακ που θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα σας.

Τα αχλάδια κάνουν καλό στην καρδιά σας

Σύμφωνα με το Harvard Health, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Πιστεύεται ότι η λήψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή σας παίζει ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Δεδομένου ότι τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο (που βοηθά στην αντιμετώπιση του υπερβολικού νατρίου), αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ που μπορείτε να ενσωματώσετε σε μια υγιεινή διατροφή για την προστασία της καρδιάς σας!

Τα αχλάδια καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη C στα αχλάδια καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στα κύτταρά σας οξειδωτικό στρες, οδηγώντας παράλληλα σε χρόνιες ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αχλαδιών – και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ακόμη και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε ένα φρούτο, επιλέξτε ένα αχλάδι. Εκτός από τα εκπληκτικά οφέλη που έχουν για την υγεία σας, τα φρούτα είναι υπέροχα και στη μαγειρική! Δοκιμάστε να φτιάξετε μία σαλάτα με ρόκα και αχλάδι, για ένα υγιεινό συνοδευτικό, ή μία τάρτα με αχλάδι και αμύγδαλα, για ένα ευχάριστο επιδόρπιο. Δεν θα απογοητευτείτε!