Είναι γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας, ενισχύοντας την ενέργειά μας, την καλή μας διάθεση και θωρακίζοντας την υγεία μας. Ειδικά τα μπαχαρικά, που τείνουμε να αμελούμε, μας προσφέρουν πολλά οφέλη, μιας και οι αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και την φυσική ανοσία του οργανισμού.

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά της μακροζωίας

Τα κορυφαία μπαχαρικά που δεν θα πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι σας, περιλαμβάνουν:

Κουρκουμάς

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας και περιλαμβάνει περισσότερες από 300 δραστικές ενώσεις. Η κυριότερη είναι η κουρκουμίνη, αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η κουρκουμίνη συμβάλει σημαντικά στην προστασία του οργανισμού από νοσήματα και παθήσεις που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και την οξεία ή χρόνια φλεγμονή.

Μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια ενώ επίσης φαίνεται πώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα  με τους ειδικούς.

Μαύρο πιπέρι

Δοκιμάστε να προσθέτετε μαύρο πιπέρι σε συνδυασμό με τον κουρκουμά, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει ευκολότερα τα ευεργετικά κουρκουμινοειδή. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το μαύρο πιπέρι δεν έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη.

Το μαύρο πιπέρι είναι γνωστό ως ο βασιλιάς των μπαχαρικών, καθώς είναι δημοφιλές παγκοσμίως για την υπέροχη γεύση του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ορισμένων ζητημάτων υγείας, όπως το άσθμα, η διάρροια και πολλές άλλες γαστρικές παθήσεις.

Η πιπερίνη, η κύρια δραστική του ένωση, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα, σύμφωνα με έρευνες.

Σκόρδο

Αν και τεχνικά δεν είναι μπαχαρικό – το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι) – χρησιμοποιείται συνήθως ως παρόμοιος γευστικός παράγοντας στην μαγειρική.

Το σκόρδο είναι φυσικά αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει τη συνολική ανοσολογική λειτουργία αλλά και ότι μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα.