Ο καθένας περνάει περιόδους περιστασιακής υπνηλίας και χαμηλής ενέργειας. Αλλά αν δεν βρίσκετε ανακούφιση μέσω του ύπνου ή γενικότερα της ξεκούρασης, ήρθε η ώρα να αναζητήσετε γιατί αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι, καθώς μπορεί να σχετίζεται με ζητήματα υγείας ή με δραστηριότητες που σας «κλέβουν» την ενέργεια δίχως να το καταλάβετε.

Μήπως ευθύνεται η κατάθλιψη;

Η κόπωση, η υπνηλία και το αίσθημα κόπωσης που επιμένουν είναι κοινά όταν αντιμετωπίζει κανείς κατάθλιψη. «Η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει κόπωση, απάθεια και αδιαθεσία λόγω της φύσης της νόσου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Leela R. Magavi, ψυχίατρος.

Τα σημάδια της κατάθλιψης που σχετίζονται με την κόπωση περιλαμβάνουν:

  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να αποκοιμηθείτε.
  • Ξυπνάτε συχνά μέσα στην νύχτα.
  • Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί.
  • Κοιμάστε υπερβολικά πολλές ώρες.
  • Αφού καταφέρετε να σηκωθείτε και να ξεκινήσετε την ημέρα σας, μπορεί να αισθάνεστε και πάλι κουρασμένοι ή αργοί.

Εάν οι μέρες και οι νύχτες σας περιλαμβάνουν περισσότερες περιόδους ανησυχίας και υπνηλίας αντί ενέργειας, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνετε μερικές αλλαγές.

Πώς θα σταματήσετε να νιώθετε κουρασμένοι

Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, περιλαμβάνουν:

Μικροί στόχοι κίνησης

Η επίτευξη ενός στόχου που είναι πολύ περίπλοκος ή απαιτεί πάρα πολλά βήματα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος και πίεση, ειδικά στην περίπτωση που αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι.

Αντ’αυτού θα ήταν καλύτερο να προγραμματίσετε έναν εφικτό στόχο άσκησης κάθε ημέρα, καθώς τα μικρότερα βήματα θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο προγραμματισμός εκ των προτέρων και η δημιουργία ρουτίνων μετατρέπουν τις υγιείς συμπεριφορές σε θετικές συνήθειες.

Κάντε λίστες

Ξεκινήστε την ημέρα σας καταγράφοντας όλα όσα θέλετε να κάνετε, ξεκινώντας φυσικά από εκείνα που προέχουν. Στο τέλος της ημέρας και λίγο πριν ακολουθήσετε την ρουτίνα ύπνου σας, δείτε και πάλι την λίστα σας και «διαγράψτε» όλα όσα καταφέρατε.

Αυτό θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την προσπάθεια και να βρείτε το κίνητρο για την επόμενη ημέρα, καθώς διαβάζοντας κάθε πράγμα το οποίο έχετε επιτύχει, απελευθερώνεται νευροχημικά όπως η ντοπαμίνη, τα οποία ενισχύουν θετικά την υγιή συμπεριφορά.

Εστιάστε στο φως και τον καθαρό αέρα

Αφήστε το φως να μπει στο σπίτι σας και να «ανεβάσει» την διάθεση αλλά και την ενέργειά σας. Βγείτε έξω και κάντε μια βόλτα. Εάν ο καιρός δεν συνεργάζεται ή δεν μπορείτε να φύγετε από το σπίτι, καθίστε δίπλα σε ένα παράθυρο ενώ διαβάζετε ή εργάζεστε στον υπολογιστή.