Εάν είστε τελειομανείς μπορεί να αναβάλλετε τον διαλογισμό περιμένοντας την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε, ενώ συχνά θέλετε έναν κανόνα για να φτάσετε από το Α στο ζεν – κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει.

Το να μπει κανείς σε μια κατάσταση διαλογισμού είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του. Πόσο μάλλον εάν αυτός που το προσπαθεί είναι τελειομανής.

Εάν η επιθυμία σας για τελειότητα εμποδίζει το μυαλό σας να ηρεμήσει, υπάρχει ελπίδα! Δείτε μερικά από τα οφέλη που έχει ο διαλογισμός για τους τελειομανείς, καθώς και 6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε έναν ζωηρό τρόπο πρακτικής εξάσκησης.

Οφέλη διαλογισμού για τελειομανείς

Ο διαλογισμός έχει οφέλη για σχεδόν οποιονδήποτε, ενώ μπορεί να προσφέρει μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα στους τελειομανείς.

Σύμφωνα με κάποιους ψυχοθεραπευτές ο διαλογισμός μας βοηθά να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεών μας. Όπως οι σκέψεις τελειομανίας που μπορεί να έχουμε και οι οποίες να μας μπλοκάρουν, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να μάθουμε να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τις σκέψεις αυτές, οπότε δεν χρειάζεται να τις υιοθετούμε ή να ενδίδουμε σε αυτές.

Μία άλλη σχολή σκέψης διδάσκει ότι ο διαλογισμός μπορεί απλά να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας για αυτό που είστε – μεταξύ των οποίων και τις τάσεις τελειομανίας που έχετε. Εάν αναγνωρίζατε και αποδεχόσασταν πλήρως αυτή την πλευρά του εαυτού σας, ίσως αυτό που σας εμπόδιζε μέχρι σήμερα να πάψει πλέον να σας απασχολεί.

Tips διαλογισμού για τελειομανείς

Μήπως τώρα νιώθετε έτοιμες να αποκομίσετε τα οφέλη που έχει ο διαλογισμός για την ψυχική σας υγεία; Δοκιμάστε σήμερα αυτά τα tips διαλογισμού για τελειομανείς για να φτάσετε από Α στο «ζεν»:

#1 Ενσωματώστε την ευγνωμοσύνη

Ο τελειομανής συχνά σκέφτεται το μέλλον ή είναι επιρρεπής στο άγχος επειδή κάτι μπορεί πάντα να είναι καλύτερο. Ένα στοιχείο ευγνωμοσύνης ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως «είμαι ευγνώμων που αναπνέω τώρα» μπορεί πραγματικά να αρχίσει να αλλάζει την τάση να τελειοποιούνται τα πάντα.

Δοκιμάστε καθώς κάθεστε στο επιλεγμένο σημείο διαλογισμού, να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας που αφιερώσατε χρόνο για να κάνετε κάτι για εσάς. Ακόμη κι αν αισθάνεστε ότι η συνεδρία σας δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, προσπαθήστε να βρείτε ένα πράγμα που θα σας ωφελούσε μόλις ολοκληρώσετε.

Με αυτόν τον τρόπο, θα «αναποδογυρίσετε» το σενάριο της αυτοκριτικής.

#2 Ξεκινήστε με έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό

Όσοι έχουν τάσεις τελειομανίας μπορεί να είναι πιο εύκολο να περάσουν από μια συνεδρία με έναν οδηγό.

Είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως, ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός σας παρέχει ένα πλαίσιο οδηγιών – κάτι το οποίο διευκολύνει όσους προτιμούν τη δομή και τους κανόνες. Επιπλέον, η απαλή φωνή σε μια βιντεο-συνεδρία συχνά ακούγεται για να σας υπενθυμίζει πως ό,τι σας συμβαίνει – καταιγισμός σκέψεων, διάσπαση προσοχής, ανυπομονησία – είναι όλα «ok».

Ρίξτε μια ματιά στην τεράστια ποικιλία διαλογισμών με οδηγό στο YouTube, το Spotify ή άλλες εφαρμογές ή αναζητήστε ένα τοπικό, προσωπικό στούντιο που προσφέρει μαθήματα καθοδήγησης.

#3 Δοκιμάστε τα mantra «είμαι»

Πολύ συχνά, όσοι αγωνιζόμαστε για υψηλά επιτεύγματα ζοριζόμαστε ψυχολογικά όταν σκεφτόμαστε το μέλλον – μια μελλοντική εκδοχή του εαυτού μας ή μια μελλοντική κατάσταση στη ζωή.

Όταν ενσωματώνουμε στο διαλογισμό τα mantra «είμαι» επιστρέφουμε αυτόματα στο παρόν. Αυτό, εξάλλου, είναι και το νόημα του διαλογισμού.

Δοκιμάστε τις φράσεις:

  • Είμαι ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαι στη ζωή
  • Είμαι τέλειος όπως είμαι
  • Είμαι ασφαλής στο σώμα μου
  • Είμαι ανοιχτός να αλλάξω

#4 Κάντε σκόπιμα κάτι λάθος

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η επιλογή να κάνετε κάτι «λάθος» επίτηδες, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, μπορεί να σας ωφελήσει.

Προσπαθήστε να μην ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του οδηγού σας ή να επιδοθείτε σκόπιμα σε μια ονειροπόληση για λίγες στιγμές, αντί να μείνετε στο παρόν.

Στη συνέχεια, κάντε απολογισμό:

  • Μήπως το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν όλα χαοτικά;
  • Ήταν τελικά ο διαλογισμός σας μια ολοκληρωτική καταστροφή;
  • Επωφεληθήκατε παρόλα αυτά από την εξάσκηση;

Το πιθανότερο είναι να απαντήσετε: «Όχι, όχι και ναι».

Συνειδητοποιώντας πως δεν σας καθοδηγούν τα λάθη αλλά οι επιλογές σας, αυτό μπορεί να μειώσει την πίεσή σας να τα κάνετε όλα τέλεια.

#5 Εξασκηθείτε στην αποδοχή

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαλογισμού που βασίζεται στην αυτοεπίγνωση είναι το να μην λειτουργούμε αυτοκριτικά. Για τους τελειομανείς αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο πράγμα προς κατάκτηση.

Όταν ο εσωτερικός σας καθηγητής σας λέει ότι δεν είστε αρκετά καλός ή σας αποδοκιμάζει επειδή δεν μπορείτε να αφήσετε τις τάσεις τελειομανίας, σκεφτείτε την έννοια της ριζικής αποδοχής.

Δοκιμάστε να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

  • Πώς θα ήταν να αποδεχθείς το γεγονός ότι η αποχώρηση δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή;
  • Πώς θα ήταν να αποδεχθείς το τελειομανές κομμάτι σου αυτή τη στιγμή;
  • Πώς είναι να αποδέχεσαι ότι αυτό που κάνεις είναι δύσκολο;

Η εξάσκηση στην αποδοχή θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στην επανάληψη αυτού του mantra: «αποδέξου, αποδέξου, αποδέξου».

#6 «Καλλιεργήστε» τη συμπόνια

Κανείς δεν ανέπτυξε τη συνειδητότητα με το να είναι σκληρός με τον εαυτό του. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως σε όλες τις παραδόσεις διαλογισμού η συμπόνοια αποτελεί βασικό δόγμα.

Όταν βιώνουμε συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους, «σπάζουμε» τα φράγματα της κρίσης που μας κάνουν να νιώθουμε ανάξιοι, όχι αρκετοί και διαφορετικοί.

Η αληθινή άνευ όρων συμπόνια είναι ακριβώς αυτό – άνευ όρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν βασίζεται στο πόσο καλά αποδίδετε, πόσο ίσια κάθεστε ή για πόσο κρατάτε τη στάση σας ακόμα κι όταν τα πόδια σου «λυγίζουν» από την κούραση.

Καλλιεργώντας μια αίσθηση συμπόνιας για τον εαυτό σας, απελευθερώνεστε από την ακαμψία του σωστού και του λάθους, επιτρέποντας στον εαυτό σας να είναι ακριβώς όπως είστε.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Εάν είστε τελειομανής, το να μην ανταποκριθείτε στις προσδοκίες σας εξαρχής μπορεί να σας δελεάσει να μην ξεκινήσετε τον διαλογισμό. Αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένας λόγος που ονομάζεται «πρακτική».

Αντί να σκέφτεστε σε κάθε άσκηση διαλογισμού εάν το κάνετε καλά – κάτι που θα σας εμποδίσει να είστε παρόντες – δοκιμάστε να έρθετε με το μυαλό του αρχάριου: δεν υπάρχει τίποτα για να κρατήσετε, να απομακρυνθείτε ή να πιάσετε.

Απλώς εξασκηθείτε και  ό, τι προκύψει. Συνεχίστε να εξασκείστε με ό, τι προκύψει. Αυτό, από μόνο του, είναι αρκετό.

Η προσπάθεια να συντονιστείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό και να βρεθείτε σε μία κατάσταση state of mind, θα γίνεται ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα κι αν με τη συνεχή εξάσκηση δεν αγγίξετε την τελειότητα, αυτό τελικά μπορεί να είναι πολύ καλό για εσάς.