Αποφάσισες να αρχίσεις τρέξιμο; Τέλεια. Εδώ στο Vita είμαστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσεις. Όμως πριν δέσεις τα κορδόνια των running shoes σου και ξεκινήσεις για την πρώτη σου διαδρομή, πρέπει να ξέρεις τα βασικά. Εκείνα που θα σε προστατεύσουν από τους τραυματισμούς και θα σε βοηθήσουν να το απολαύσεις στο μέγιστο. Γιατί το τρέξιμο, είναι πρώτα και πάνω από όλα απόλαυση. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι και τόσοι άνθρωποι γύρω σου πίνουν νερό στο όνομά του! Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να είσαι σίγουρη πως η πρώτη σας γνωριμία θα είναι ευχάριστη;

Ξεκίνα από κάτω προς τα πάνω

Τι σημαίνει αυτό; Το πρώτο σου μέλημα πριν ακόμη κι από την πρώτη σου προπόνηση, θα πρέπει να είναι η αγορά των κατάλληλων running shoes. Δεν έχει σημασία αν έχεις σκοπό να πάρεις μέρος στον επόμενο Μαραθώνιο ή απλώς να προσθέσεις λίγη άσκηση στην καθημερινότητά σου: Ο σωστός εξοπλισμός είναι απολύτως απαραίτητος για να αποφύγεις τους τραυματισμούς και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό στην προπόνηση.

Για παράδειγμα, τα ειδικά σχεδιασμένα βάσει δεδομένων αθλητών, πρωτοποριακά adidas 4DFWD με τη 3D printed ενδιάμεση σόλα υψηλής ακρίβειας που διακρίθηκαν ως το καλύτερο running shoe της χρονιάς στα T3 Awards, καταφέρνουν να σου δώσουν τρεις φορές μεγαλύτερη κίνηση προς τα εμπρός και να μειώσουν κατά 15% την μέγιστη δύναμη πέδησης. Η τεχνολογία αιχμής που κρύβεται πίσω από τον σχεδιασμό τους διαμορφώνει την ενδιάμεση σόλα, που κατασκευάζεται με την τεχνολογία Digital Light SynthesisTM της Carbon, με βάση συγκεκριμένα μοτίβα κίνησης, δίνοντας τη μέγιστη απόδοση σε κάθε βήμα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα μπορείς να απολαμβάνεις περισσότερο την προπόνησή σου, αυξάνοντας και τις πιθανότητες να μείνεις πιστή στη νέα σου καλή συνήθεια.

Μην το παρακάνεις

Ακόμη κι αν ο μόνος λόγος που θέλεις να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου είναι η απώλεια βάρους, οι υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου μόνο κακό μπορούν να σου κάνουν. Μην στοχεύεις στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων ή στην ταχύτητα από την πρώτη προσπάθεια. Πιάσε έναν μέτριο ρυθμό, που να σου επιτρέπει να μιλάς χωρίς να λαχανιάζεις και προσπάθησε να τον διατηρήσεις σε όλη τη διάρκεια της προπόνησής σου. Αν δεις ότι κουράζεσαι γρήγορα, πόνταρε στις εναλλαγές τρεξίματος – περπατήματος. Στην αρχή μπορείς να περνάς από το ένα στο άλλο κάθε δύο λεπτά και έπειτα σταδιακά να αυξάνεις τους χρόνους μέχρι να μην σου είναι πια απαραίτητο. Σου ακούγεται πολύ υπερβολικά χρονοβόρο; Θυμήσου τον μύθο του λαγού και της χελώνας.

Βάλε πρόγραμμα…

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να μπει εμπόδιο στον δρόμο σου; Η αναβλητικότητά σου. Για να αυξήσεις τις πιθανότητες να μείνεις πιστή στον νέο σου στόχο, βγάλε χαρτί και μολύβι και σκέψου ποιες μέρες είναι ιδανικές για τις επόμενες Χ προπονήσεις σου. Μη σου πούμε να βάλεις και καμιά αφύπνιση στο κινητό σου!

…αλλά κάνε και καμιά κοπάνα

Μήπως ανήκεις σε εκείνους που μετά το τέλος της πρώτης προπόνησης δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τη δεύτερη; Σου έχουμε δυσάρεστα νέα. Όσο κι αν αγάπησες το τρέξιμο, το σώμα σου χρειάζεται χρόνο αποκατάστασης, ειδικά τον πρώτο καιρό και ειδικά αν πρόκειται για την επιστροφή σου στην άθληση μετά από παρατεταμένο διάστημα. Ένας καλός κανόνας είναι να αφήνεις μια μέρα κενό κάθε φορά.

Μην απογοητεύεσαι με το πρώτο πιασιματάκι

Όταν λέμε ότι θα χρειαστείς χρόνο αποκατάστασης, εννοούμε ότι είναι πιθανό να πονέσεις και λίγο – ή αντί για την ευεξία που περίμενες, να νιώσεις τη φυσική σου κατάσταση να «πέφτει» ελαφρά. Ψυχραιμία. Δεν κάνεις κάτι λάθος. Το σώμα σου μπορεί να χρειαστεί έως και 6 εβδομάδες για να συνηθίσει στις νέες απαιτήσεις – και καλά θα κάνεις να του τις δώσεις.

Γίνε περιπετειώδης

Οι πρώτες φορές θα είναι από μόνες τους συναρπαστικές: Και μόνο η αίσθηση ότι ξεπερνάς σταδιακά τον εαυτό σου, αρκεί για να σε κάνει να θέλεις να δέσεις τα κορδόνια των running shoes σου. Όμως αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Για να μην βαρεθείς, βρες τις πιο ενδιαφέρουσες και βολικές διαδρομές – και μη δώσεις σημασία μόνο στη θέα, αλλά και στη σύσταση και την κλίση του εδάφους.

Προθέρμανε το σώμα σου

Δεν θα προσπαθούσες να φτιάξεις κέικ σε κρύο φούρνο. Γιατί, λοιπόν, περιμένεις από το σώμα σου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην προπόνησή σου χωρίς πρώτα να το ζεστάνεις λίγο; Μερικές δυναμικές διατάσεις, πέντε λεπτά περπάτημα και μερικές ασκήσεις είναι ό,τι χρειάζεσαι για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Άκουσε το σώμα σου

Μπορεί ένα ελαφρύ πιάσιμο μετά την προπόνηση να είναι απολύτως αναμενόμενο, όμως αν αισθάνεσαι κάτι περισσότερο από αυτό, καλό είναι να αποφύγεις την άσκηση μέχρι να υποχωρήσει. Ο πόνος στα καλάμια, τα ισχία και οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό. Βάλε λίγο πάγο στο σημείο (πάντα τυλιγμένο με κάποια πετσέτα, ώστε να αποφύγεις το έγκαυμα) και αν επιμείνει, ζήτησε τη γνώμη του γιατρού σου.

Μην ξεχνάς το νερό σου

Το καλοκαίρι γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, αλλά ισχύει σε κάθε στιγμή της χρονιάς: Φρόντισε να είσαι σωστά ενυδατωμένη πριν την προπόνηση, έχοντας καταναλώσει περίπου μισό λίτρο νερού πριν ξεκινήσεις και έχε πάντα μαζί σου το μπουκαλάκι σου. Εκτός από τον κίνδυνο θερμοπληξίας, ακόμη και ένα χαμηλό επίπεδο αφυδάτωσης μπορεί να ρίξει την απόδοσή σου και να σε κάνει να αισθανθείς γρήγορα εξάντληση.

Ξέχνα τη μοναξιά

Κακά τα ψέματα: Είναι πολύ πιο εύκολο να μείνουμε πιστοί στο στόχο μας όταν έχουμε και ένα εξωτερικό κίνητρο. Για αυτό και λατρεύουμε τα αθλητικά challenges. Το επόμενο που θα ακολουθήσουμε – και που είναι κατάλληλο για κάθε επίπεδο, αφού μπορεί να ολοκληρωθεί είτε με τρέξιμο, είτε με περπάτημα είτε στον διάδρομο – είναι το ‘Take It Forward Challenge’, το νέο ολιστικό πρόγραμμα προπόνησης τριών εβδομάδων της εφαρμογής adidas Running. Στόχος είναι να καταφέρουμε να καλύψουμε 30 χιλιόμετρα από τις 10 έως τις 31 Αυγούστου, ενώ το challenge σχεδιάστηκε για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία των νέων adidas 4DFWD σε εντυπωσιακό μαύρο και πράσινο χρώμα στις 12 Αυγούστου.

Το καλύτερο running shoe της χρονιάς θα είναι διαθέσιμο στο adidas.gr και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών – για εσένα που σου αρέσει πρώτα να δοκιμάζεις.

Μάθε περισσότερα στο adidas.gr/4DFWD και ακολούθησε τη συζήτηση στο Instagram, Facebook και Twitter χρησιμοποιώντας #adidas4DFWD και @adidasrunning.