Συχνά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι παραμένουν ήρεμοι και θετικοί και στις πιο σοβαρές κρίσεις. Είναι ταλέντο άραγε να διατηρείς την ψυχραιμία σου; Να μην τα χάνεις στις δύσκολες στιγμές; Ή είναι και αυτό προϊόν μάθησης; Αν καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά έχει σημασία και αν μάθουμε να ηρεμούμε ακόμη και τις ώρες που η αδρεναλίνη μας είναι έτοιμη να… εκραγεί, τότε θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ λίγα αυτά που πράγματι αξίζουν να μας αναστατώσουν.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, ούτε να καταβάλλουμε υπέρμετρη προσπάθεια, μερικές φορές αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα και να αποκτήσουμε κάποια «εργαλεία» που θα μας βοηθήσουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε να χαλαρώνουμε, να κάνουμε πράγματα που μας αποφορτίζουν.

Αλλωστε η ένταση, η στενοχώρια και το στρες εκτός από την ψυχολογική πίεση που μας ασκούν, μειώνουν και τις άμυνές μας και μας καθιστούν πιο ευάλωτους στις ασθένειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που έκαναν ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης προτού χειρουργηθούν για καρκίνο στον προστάτη, είχαν καλύτερη μετεγχειρητική πορεία (ανάρρωσαν πιο γρήγορα), αλλά και τελικά έζησαν περισσότερα χρόνια μετά την επέμβασή τους.

Στην έρευνα μετείχαν ασθενείς με κακοήθεια πρώτου σταδίου στον προστάτη και οι ασκήσεις χαλάρωσης που τους δόθηκαν στηρίζονταν σε ασκήσεις ηρεμίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ασθενείς έμαθαν ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις (βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές) και παράλληλα να εστιάζουν σε εικόνες με γαλήνιο περιεχόμενο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε χαλαρωτική παρέμβαση βοηθά τους ασθενείς, επειδή το άγχος μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τον μηχανισμό, ωστόσο το στρες «ρίχνει» τις αντιστάσεις μας. Η καλοκαιρινή περίοδος, όπου οι ρυθμοί για τους περισσότερους από εμάς πέφτουν, ενδείκνυται για να κάνουμε την αρχή και να υιοθετήσουμε μερικές ασκήσεις ηρεμίας.

Ρίχνουμε τους ρυθμούς

Ξέρετε ότι κινούμαστε 10% γρηγορότερα κατά μέσο όρο από ό,τι πριν από περίπου 20 χρόνια;

Αυτό προέκυψε μετά από βρετανική μελέτη που συνέκρινε τα αποτελέσματα έρευνας του 1994 όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία κινούνταν οι πεζοί σε διάφορες πόλεις του κόσμου με τις μετρήσεις που προέκυψαν από πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με την ταχύτητα των πεζών.

Η Αθήνα δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, ωστόσο ταχύτεροι και με διαφορά ανακηρύχθηκαν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, οι Μαδριλένοι και οι Δανοί. «Downshifting» λοιπόν, ελαττώστε ταχύτητα μας παροτρύνουν συνεχώς οι ειδικοί.

Πρόκειται για την κυρίαρχη τάση της προηγούμενης δεκαετίας, μια κοινωνική αντίληψη που εναντιώνεται στην ψυχική και σωματική φθορά που προκαλεί στον άνθρωπο η υπερβολική εργασία.

Υιοθετήστε λοιπόν κι εσείς αυτή τη φιλοσοφία ζωής, την οποία οι Αμερικανοί ονόμασαν «downshifting» (εκούσια, συνειδητή μείωση των ταχυτήτων) και που επιχειρεί να πείσει τους ανθρώπους να μη δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική ανέλιξη και στον ρόλο του χρήματος και των υλικών αγαθών, προς όφελος της ψυχικής τους υγείας και ευτυχίας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε σε δεύτερη μοίρα τη δουλειά σας, αλλά απλά να φροντίσετε να βρείτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να αναβαθμίσετε τις προσωπικές σας σχέσεις και να απαλλαγείτε από το υπερβολικό άγχος που προκαλεί η προσπάθεια για επαγγελματική καταξίωση.

Αναζητούμε τον εσωτερικό μας «συγχρονισμό»

Για να βρούμε την εσωτερική μας ηρεμία πρέπει να επιζητούμε κατά διαστήματα και τη μοναξιά. Το να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία, κάνοντας μια μοναχική βόλτα, ακούγοντας μουσική, μας βοηθά να ξαναβρούμε τον εσωτερικό μας «συγχρονισμό».

Δεν είναι κακό λοιπόν πού και πού να απομακρυνόμαστε για λίγο από τους ανθρώπους με τους οποίους είμαστε ή βρισκόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ασχέτως με το πόσο αγαπητοί είναι για εμάς. Ο διαλογισμός επίσης παράγει αισθήματα γαλήνης, σύμφωνα με έρευνα που μελέτησε την επίδρασή του στον εγκέφαλο.

Γι’ αυτό φροντίστε σε καθημερινή βάση, αν είναι δυνατόν, να έχετε ένα τέταρτο με μισή ώρα απόλυτης ηρεμίας και να κάνετε διαλογισμό.

Η πιο απλή μορφή διαλογισμού «προστάζει» να καθίσετε σε μια πολυθρόνα, σε ένα πολύ ήσυχο μέρος, και να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, να παρατηρήσετε δηλαδή πώς εισπνέετε και εκπνέετε. Ο διαλογισμός γενικότερα αποτελείται από μια σειρά τεχνικών αυτοσυγκέντρωσης που μεταξύ άλλων βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει από το στρες.

Κάθε μέρα επιδιώκουμε να χαιρόμαστε με κάτι

Η χαρά χαλαρώνει, γι’ αυτό επιδιώκετε να την αντλείτε από οπουδήποτε. Είναι πολύ σημαντικό να ανταμείβετε κατά καιρούς τον εαυτό σας και να παίρνετε χαρά. Κάντε λοιπόν πράγματα που σας ευχαριστούν. Μην ξεχνάτε επίσης να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.

Στον εγκέφαλο υπάρχουν δομές που συνδέονται με την αντίληψη της χαράς, της ανταμοιβής, όπως λέγεται. Οτιδήποτε, λοιπόν, σας προκαλεί ανταμοιβή (χαρά) διεγείρει αυτή την περιοχή του εγκεφάλου που υπάρχει για να παίρνει ακριβώς αυτό και συντελεί στην καλή ψυχική υγεία.

Δεχόμαστε ό,τι δεν αλλάζει

Οταν κάτι δεν αλλάζει ή δεν εξαρτάται από εσάς, σκόπιμο είναι να το δεχθείτε. Ισως σας βοηθήσει η θεωρία του «πέντε συν πέντε», αν κάτι δηλαδή δεν θα έχει καμία σημασία σε πέντε χρόνια μη συγχύζεστε για αυτό πάνω από πέντε λεπτά.

Νερό, το απόλυτο χαλαρωτικό

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν ένα μπάνιο για να χαλαρώσουν. Πράγματι, ένα ζεστό μπάνιο καταπολεμά την κούραση και χαλαρώνει. Χρειάζονται όμως ορισμένες προϋποθέσεις. Φροντίστε όσο θα είστε στο μπάνιο να μη σας ενοχλήσει κανένα από τα μέλη της οικογένειάς σας. Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό, προσθέστε λίγο αιθέριο έλαιο χαμομηλιού που έχει ηρεμιστική δράση και μειώνει την υπερένταση.

Γράψτε τα…

Σε μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Τέξας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράφουν σε ημερολόγιο τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους επί 15 λεπτά καθημερινά για 4 ημέρες.

Η υγεία τους ελέγχθηκε πριν και μετά το πείραμα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό συνέβαλε στην ηρεμία και ευεξία τους, κάτι που βελτίωσε και τη σωματική τους υγεία. Το ημερολόγιο μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα και να δεχθούμε τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν.

Και έτσι να περιμένουμε με πιο ευχάριστη διάθεση το μέλλον.

Κατανοήστε τα…

Κάθε φορά που θυμώνετε με κάτι που συμβαίνει σκεφτείτε και το ενδεχόμενο η πρόθεση του άλλου να μην ήταν να σας βλάψει ή να σας στενοχωρήσει. Μπορεί να μην μπορούσε να γίνει αλλιώς ή να ήταν μια παρεξήγηση.

Επίσης θα σας βοηθήσει πολύ να δικαιολογήσετε την κίνηση ή τη στάση του άλλου αν κατανοήσετε ότι δεν σκέφτονται όλοι όπως εσείς, ούτε έχουν όλοι τους δικούς σας κανόνες. Αυτός είναι ένας τρόπος να νιώσετε λιγότερο θιγμένοι.

Καλό είναι επίσης να φροντίζετε όσο μπορείτε να αποφεύγετε τις «κακοτοπιές», δηλαδή όσους και όσα γνωρίζετε από πριν ότι χαλάνε την ηρεμία σας.