Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πια μαζί μας, αλλά κανείς δεν τον ξεχνάει. Η απώλειά του στις 2 Σεπτεμβρίου συγκλόνισε όλη τη χώρα, εκδηλώσεις γίνονται σε πολλές πόλεις, ενώ η πρώτη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος έδειξε γιατί ο Μίκης ήταν σημαντικός για τους πολίτες κάθε ηλικίας. Από τους μεγαλύτερους που με δάκρυα στα μάτια και ένα λουλούδι στα χέρια έφταναν στη Μητρόπολη, μέχρι τους νεότερους που μπορεί να ανακαλύπτουν ακόμα τον μουσικό του πλούτο αλλά έδειχναν το ίδιο συγκλονισμένοι με τον θάνατό του.

Πολλοί ήταν αυτοί που κρατούσαν άσπρα ή κόκκινα λουλούδια τα οποία τοποθετούσαν πάνω στο φέρετρο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχώς να τα μεταφέρουν για να τοποθετούνται τα καινούργια. Πολλοί ήταν εκείνοι που σήκωναν τη γροθιά τους για να τον αποχαιρετήσουν. Άλλωστε, ο Μίκης δεν ήταν μόνο ένας τεράστιος μουσικός, αλλά ένας άνθρωπος που πήρε μέρος στην Αντίσταση, πολέμησε στα Δεκεμβριανά, βασανίστηκε μέχρι παράλυσης στη Μακρόνησο.

Η Χούντα απαγόρευσε τα τραγούδια του, τον φυλάκισε, ο ίδιος δεν λύγισε και ο κόσμος αυτά τα δεν τα ξεχνά. Ίσα ίσα για αυτούς που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του, αυτά αποτελούν το μουσικό background των κοινωνικών αγώνων που οι ίδιοι έχουν δώσει. Γι’ αυτό πολλοί μπορεί να διαφωνούν με τις επιλογές του, ιδιαίτερα μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά τον έχουν πολύ ψηλά.

Όποιος βρέθηκε στη Μητρόπολη σήμερα – όχι ότι χρειαζόταν – μπορεί να περιγράψει τη συναισθηματική φόρτιση όσων βρέθηκαν εκεί ακόμα και αν δεν τον ήξεραν προσωπικά. Αυτό συμβαίνει με λίγους ανθρώπους, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από αυτούς. 

Καθυστέρησε να ξεκινήσει η τελετή

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στη Μητρόπολη αρκετά πριν από τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν και είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία. 

Η καθυστέρηση προέκυψε για λόγους που δεν ταίριαζαν καθόλου με την περίσταση. Τα γραφεία κηδειών έστηναν και ξέστηναν τον εξοπλισμό τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα έβγαλε και το γραφείο του δικηγόρου Αλέξη Κούγια που χαρακτήρισε την υπόθεση «παρωδία».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:08

Στον χώρο της Μητρόπολης υπήρχε και ισχυρή αστυνομική παρουσία. Παρόντες ήταν και αστυνομικοί της ΟΔΟΣ που βοηθούσαν για να μπαίνει ο κόσμος με τη σειρά του στη Μητρόπολη. 

Ο κόσμος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να τραγουδάει κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, λίγη ώρα πριν να φτάσει η σορός του στη Μητρόπολη. «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες. Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας»…

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:37

«Αθάνατος»

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες όταν η νεκροφόρα με τη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έφτασε στη Μητρόπολη για να ξεκινήσει η τελετή του λαϊκού προσκυνήματος. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε «Αθάνατος», ενώ ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του σπουδαίου μουσουργού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
04:45

Το σύνθημα «Μίκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» ακούστηκε από πολλούς από τους συγκεντρωμένους. Τα χειροκροτήματα συνεχίστηκαν μέχρι το φέρετρο να εισέλθει στον χώρο της Μητρόπολης. 

Στη συνέχεια ο κόσμος που μετριόταν σε χιλιάδες με υπομονή περίμενε τη σειρά του για να μπει στη Μητρόπολη, να αφήσει ένα λουλούδι και να αγγίξει το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη, να πει το τελευταίο αντίο με τον δικό του τρόπο. Ο κόσμος περιμένοντας συνέχιζε να τραγουδά χωρίς σταματημό, ενώ υπήρχαν και άνθρωποι που δεν γνώριζαν ελληνικά αλλά ακολουθούσαν τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:10

Πώς θα γίνει η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη

Η παρουσία τόσο πολύ κόσμου και η καθυστέρηση της έναρξης της τελετής οδήγησε στην απόφαση να παραταθεί για μια ώρα το λαϊκό προσκύνημα. Είναι δεδομένο ότι κοσμοσυρροή θα υπάρξει και τις δύο επόμενες μέρες. Να τονίσουμε ότι το ΚΚΕ με νέα ανακοίνωσή του ενημέρωσε για τη διαδικασία αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη.

Η επιθυμία του Μίκη η τελευταία του κατοικία να είναι ο Γαλατάς Χανίων, το χωριό του πατέρα του, θα εκπληρωθεί. «Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων», τονίζει το ΚΚΕ. Υπενθυμίζει ότι το λαϊκό προσκύνημα για το Μίκη Θεοδωράκη, που ξεκίνησε σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 3.00 μμ, από την Μητρόπολη Αθηνών. «Για τον εκλιπόντα», αναφέρεται στην ενημέρωση του ΚΚΕ, «θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων».

Στη συνέχεια, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:19