Εάν ζείτε στην πόλη ή μοιράζεστε ένα σπίτι με συγκάτοικους, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ένα εξαιρετικά μικρό υπνοδωμάτιο. Κι αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση εάν δεν είστε της νοοτροπίας «όσο λιγότερα τόσο καλύτερα».

Εάν ψάχνετε να αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν μικρό υπνοδωμάτιο. Όσο απογοητευτικό κι αν είναι αυτό στην αρχή, θα διαπιστώσετε πως ένα μικρό υπνοδωμάτιο δεν φέρνει το τέλος του κόσμου…

Κι εδώ είναι 9 έξυπνοι τρόποι για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο…

Προτιμήστε τις ανοιχτές αποχρώσεις

ΛΕΥΚΟ

Οι φωτεινοί τόνοι συμβάλλουν αυτόματα στο να φαίνονται οι χώροι πιο φωτεινοί και μεγαλύτεροι. Επομένως, πριν κάνετε οτιδήποτε, διακοσμήστε την κρεβατοκάμαρά σας με ένα φρέσκο στρώμα λευκής μπογιάς. Κι αν το καθαρό λευκό είναι πολύ σκληρό, επιλέξτε αντ’ αυτού μια υπόλευκη απόχρωση.

Προσθέστε βάθος με χρώμα και σχέδια

Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα και μοτίβα, αλλά δεν έχετε χώρο για να κάνετε μια τολμηρή δήλωση, δοκιμάστε να δώσετε έμφαση σε μία γωνιά: με χρώμα ή ταπετσαρία στη βάση μιας βιβλιοθήκης ή στο εσωτερικό μιας εσοχής για να δώσετε βάθος στο δωμάτιο. Σε αντίθεση με έναν ολόκληρο τοίχο, η γωνιά αυτή δεν θα κατακλύσει έναν τόσο μικρό χώρο. Κι επίσης είναι πολύ πιο οικονομικό από την τοποθέτηση ολότοιχης ταπετσαρίας.

Εκμεταλλευτείτε τα ψηλά ταβάνια

Εάν το υπνοδωμάτιό σας έχει ψηλά ταβάνια, τότε είστε από τους τυχερούς. Για αρχή θα κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, ενώ σας δίνουν και περισσότερες επιλογές αποθήκευσης. Χρησιμοποιήστε λοιπόν το πρόσθετο ύψος εγκαθιστώντας ράφια ακριβώς κάτω από τη γραμμή της οροφής. Είναι ιδανικό για βιβλία κι οτιδήποτε άλλο δεν χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

Αξιοποιείστε τις γωνίες

ΓΡΑΦΕΙΟ

Θέλετε να εξασφαλίσετε μέσα στο μικρό υπνοδωμάτιο χώρο για το γραφείο σας; Κανένα πρόβλημα. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το γραφείο σας σε μια γωνία, έτσι ώστε να δείχνει σαν ξεχωριστός χώρος εργασίας και να γεμίζει κάθε «νεκρό» κενό. Κι αν μπορείτε να βρείτε ένα μικρό γραφείο με ενσωματωμένα ράφια, σίγουρα βγαίνετε νικήτρια.

Προμηθευτείτε πολυχρηστικά έπιπλα

Εάν πραγματικά εργάζεστε σε ελάχιστο χώρο, επιλέξτε ένα κομοδίνο πολλαπλών χρήσεων αντί για ένα αυτόνομο γραφείο. Αυτό το απλό, χαριτωμένο τραπέζι λειτουργεί ως γραφείο την ημέρα και ως κομοδίνο το βράδυ. Αλλά αν ακουμπήσετε έναν καθρέφτη στον τοίχο, θα μπορούσε επίσης να γίνει ένα λαμπερό dressing table/makeup station.

Πάρτε στα σοβαρά την αποθήκευση

Αγοράστε μία κυβική μονάδα ραφιών. Αυτό το αγαπημένο σύστημα αποθήκευσης σε σχήμα κύβου επιτρέπει κάθε είδους προσαρμογή, ενώ «συμμαζεύει» εκπληκτικά  την ακαταστασία σας. Κρύψτε τα ρούχα, τα αθλητικά παπούτσια, τα χαρτιά και άλλα αντιαισθητικά απαραίτητα, σε κουτιά ή καλάθια για να κάνετε μια ακόμη πιο σαφή δήλωση αισθητικής.

Επιδείξτε τη ντουλάπα σας

ΡΟΥΧΑ

Οι ντουλάπες καταλαμβάνουν τόσο χώρο. Αν λοιπόν είστε περήφανες για τη συλλογή ρούχων σας (και το πόσο τακτοποιημένα τα έχετε), επιδείξτε τη γκαρνταρόμπα σας σε κρεμαστές ράγες. Μία μικρή συρταριέρα μπορεί να φιλοξενήσει οτιδήποτε περισσεύει, όπως μπλουζάκια, τζιν, είδη γυμναστικής και πιτζάμες. Κι αν έχετε μια ιδιαίτερα μεγάλη συλλογή ρούχων ίσως αξίζει να επενδύσετε σε μια μονάδα αποθήκευσης για εποχιακές αλλαγές.

Κρύψτε την ακαταστασία κάτω από το κρεβάτι  

Εάν το κρεβάτι σας έχει ήδη ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης, τότε είστε νικήτρια. Αλλά αν όχι, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε οικονομικά κουτιά αποθήκευσης στο πλησιέστερο κατάστημα με είδη σπιτιού. Και ναι, μπορεί να σας πηγαίνει πίσω στην παιδική ηλικία, τότε που κρύβατε τα πάντα κάτω από το κρεβάτι σας, όταν σας ανάγκαζαν να τακτοποιήσετε το δωμάτιό σας. Αλλά όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις…

Μην αμελείτε καμία επιφάνεια

Και, τέλος, αξιοποιήστε πλήρως κάθε επιφάνεια. Είναι ο απλούστερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο. Για παράδειγμα, η πόρτα του υπνοδωματίου σας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κρεμάστρα για το παλτό ή για την αποθήκευση των αξεσουάρ. Εγκαταστήστε μια κρεμαστή σχάρα ή διάφορους γάντζους ρούχων για να βελτιστοποιήσετε πλήρως τον χώρο.