Σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια μετά την πανδημία, πιθανότατα γνωρίζετε τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κοροναϊός: πυρετός, ρίγη, κόπωση, πόνους στο σώμα, απώλεια γεύσης ή οσμής αλλά μερικές φορές, αυτά τα συμπτώματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας και τα δεδομένα ανατράπηκαν με την μετάλλαξη Δέλτα.

Ορισμένοι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό εμφάνισαν συμφόρηση, καταρροή και πονόλαιμο ενώ άλλοι πάλι ανέφεραν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία και δυσκοιλιότητα. Ένα λιγότερο γνωστό όμως σύμπτωμα που φαίνεται να σχετίζεται με το στέλεχος Δέλτα είναι ο πόνος στα αυτιά.

Γιατί ο πόνος στο αυτί είναι σύμπτωμα της covid-19

Ο δρ. Amesh A. Adalja, ερευνητής του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health’s Center for Health Security, επισημαίνει ότι ο πόνος στο αυτί εξαιτίας της covid-19 δεν είναι ασυνήθιστο σύμπτωμα. «Πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά αυτές που προκαλούν πονόλαιμο, μερικές φορές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα αυτιά» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την δρ. Ellen Wald, ιατρό μολυσματικών ασθενειών στο UWHealth στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, τα αυτιά μπορεί να επηρεαστούν λόγω της σύνδεσης μεταξύ των ρινικών διόδων και των αυτιών.

Όταν ένα άτομο έχει λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (που μπορεί να προκληθεί από ιούς όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την covid-19), οι ρινικές δίοδοι μπορούν να αποστραγγίσουν τη βλέννα στο λαιμό και ο λαιμός μπορεί να στείλει υγρό προς τον ευσταχιανός σωλήνα, το πέρασμα ανάμεσα σε αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού.

Ο σωλήνας μπορεί στη συνέχεια να φράξει και να επηρεάσει την ικανότητα των αυτιών να αποστραγγίζουν το υγρό, πράγμα που τελικά προκαλεί πόνο στο αυτί.

Πώς συνδέεται με την μετάλλαξη Δέλτα

«Φαίνεται ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερα συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα να αντιμετωπίζουν πόνο στο αυτί» εξηγεί ο δρ. Taylor Heald-Sargent, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής που ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University.

Σύμφωνα με τον δρ. Amesh A. Adalja, σε ορισμένες περιπτώσεις, το υγρό στο αυτί κατά τη διάρκεια της λοίμωξης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε λοίμωξη του αυτιού, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το αυτί δεν επηρεάζεται πραγματικά από τον ιό.

«Η φλεγμονή στο αυτί μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις του αυτιού, όπως ακριβώς βλέπουμε συνήθως με τη γρίπη» εξηγεί ο ίδιος.