Η COVID-19 αποτελεί την αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, που συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή ή και πόνο στο στήθος. Αυτά όμως, φαίνεται να μην είναι τα μοναδικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο νέος κοροναϊός. Ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν λιγότερο τυπικά συμπτώματα, όπως η ναυτία, η διάρροια, το παραλήρημα, οι αλλοιώσεις στην επιδερμίδα, όπως η ανεμοβλογιά. «Τα αναπνευστικά συμπτώματα τείνουν να είναι τα πιο συνηθισμένα αλλά παρατηρούμε και συμπτώματα από άλλα συστήματα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Eric Cioe-Pena, Ιατρός Έκτακτης Ανάγκςη και σύμβουλος Παγκόσμιας Υγείας στο Northwell Health in New Hyde Park. Τα άτοπα με άτυπα συμπτώματα της λοίμωξης, μπορεί να εμφανίσουν στην συνέχεια τα συνηθέστερα συμπτώματα, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους ή και δυσκολία στην αναπνοή. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να παραμείνουν στην άτυπη συμπτωματολογία, κάνοντας την εμφάνιση της ιογενούς λοίμωξης ιδιαίτερα ευρεία.

1. Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πρόσθεσε στην λίστα των συμπτωμάτων της ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης, όπως έκανε και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο,  διαπιστώθηκε ότι από τους 59 ασθενείς με κοροναϊό περισσότερα από τα δύο τρίτα ανέφεραν απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Ωστόσο, η γεύση και η όσφρηση μπορεί να διαταραχθεί και από άλλα ζητήματα, όπως είναι η γρίπη ή οι εποχιακές αλλεργίες.

2. Ναυτία, εμετός ή διάρροια

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει προσθέσει στην λίστα την ναυτία, τον εμετό αλλά και την διάρροια. Αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από έγκαιρη έρευνα, που δείχνει ότι η γαστρεντερική δυσφορία είναι σχετικά συχνή στους ασθενείς με COVID-19. Σε μελέτη του Stanford Medicine διαπιστώθηκε, εξετάζοντας τα ιατρικά δεδομένα 116 ασθενών ότι σχεδόν το ένα τρίτο εμφάνισε συμπτώματα που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα, όπως η απώλεια όρεξης, η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια.

3. Παραλήρημα, ζάλη, μυϊκή αδυναμία

Σύγχυση, παραλήρημα και άλλα νευρολογικά συμπτώματα έχουν επίσης παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς με COVID-9, σύμφωνα με ερευνητές στο JAMA Neurology. Ηπιότερα νευρολογικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η μυϊκή αδυναμία ενδεχομένως να εμφανιστούν νωρίτερα ενώ τα πιο σοβαρά συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται αργότερα στην ασθένεια.

4. Εξανθήματα ή κνίδωση

Δερματολόγοι στην Λομβαρδία της Ιταλίας, που αξιολόγησαν 88 άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό, διαπίστωσαν ότι περίπου το 20% των ασθενών εμφάνισε δερματικά συμπτώματα. Η μορφή αυτών των συμπτωμάτων ενδεχομένως να ποικίλει από ερυθρά εξανθήματα, κνίδωση ή αλλοιώσεις σαν την ανεμοβλογιά. «Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν δερματικές βλάβες στα πόδια ή τα δάχτυλα των ποδιών ή ακόμα και κόκκινα εξανθήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Robert Glatter, Ιατρός Έκτακτης Ανάγκης στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Που οφείλεται το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων;

Σύμφωνα με τον Δρ. Eric Cioe-Pena, το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που συνδέεται με την COVID-19 δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Επειδή ο κοροναϊός αποτελεί μια νέα απειλή, το σώμα μας δεν έχει δημιουργήσει κάποιου είδους ανοσία σε αυτόν. Ως αποτέλεσμα «παίρνει τον έλεγχο στο σώμα και μόλις βρεθεί στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να ταξιδέψει πολύ εύκολα σε ποικίλα συστήματα του οργανισμού» εξηγεί. Απαιτείται περισσότερη και ενδελεχής μελέτη νέων δεδομένων για να καταλάβουμε πώς ο ιός επηρεάζει διαφορετικά κύτταρα στο σώμα. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν όταν ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα σε ορισμένα συστήματα οργάνων, ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή που προκύπτει από την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στη μόλυνση. Πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς τα δεδομένα, καθώς είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, καταλήγουν οι ερευνητές.