Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη περισσότερα έχουν ειπωθεί για την πολυπόθητη ευτυχία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κυνήγι της είναι μάλλον μάταιο, άλλοι ότι η ευτυχία είναι στιγμές και κάποιοι άλλοι νιώθουν ευτυχισμένοι έχοντας κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όποια κι αν είναι η δική μας αντίληψη της ευτυχίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα υγιές, ασφαλές και στοργικό οικογενειακό περιβάλλον. Όταν το παιδί νιώθει αγαπητό, αποδεκτό και σημαντικό μέσα στην οικογένειά του, τότε είναι πιο πιθανό να νιώθει ευτυχισμένο και να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο ενήλικα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά.
*Τα διδάσκουμε την ευγνωμοσύνη
Το γράψιμο σε ένα τετράδιο ευγνωμοσύνης για 15 λεπτά πριν από τον ύπνο φάνηκε ότι βοηθάει τα παιδιά σχολικής ηλίκίας να ανησυχούν λιγότερο και να κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικές σκέψεις και είναι πιο πιθανό να σκεφτούν θετικά πράγματα, γεγονός που ευνοεί την ψυχολογία τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα του ύπνου τους.
Και ενώ το να δείξει το παιδί την ευγνωμοσύνη του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αξίζει να ενσταλάξουμε αυτήν την αξία όσο το παιδί είναι μικρό. Για να ενσωματώσουμε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα της οικογένειάς μας, μπορούμε κάθε βράδυ στο οικογενειακό δείπνο να μιλάμε για κάτι που μας έκανε να νιώσουμε όμορφα μέσα στην ημέρα μας (για παράδειγμα, «σήμερα ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα, είμαι ευγνώμων για αυτό»), να δίνουμε βιβλία και ρούχα σε άλλους ανθρώπους που τα χρειάζονται και να λέμε «ευχαριστώ» στο παιδί κάθε φορά που μας βοηθάει σε κάτι.
*Τα μαθαίνουμε να ενδιαφέρονται για τους άλλους ανθρώπους
Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Clinical Psychological Science διαπίστωσε ότι η βοήθεια άλλων ανθρώπων μπορεί να ανακουφίσει το καθημερινό στρες και να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν σε καθημερινή βάση περισσότερες καλές πράξεις ήταν λιγότερο πιθανό να νιώθουν στρες. Τις ημέρες που δεν έκαναν καμία πράξη καλοσύνης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν περισσότερο άγχος και αρνητικά συναισθήματα.
Άλλωστε, ένα παιδί που δείχνει ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους και έχει ενσυναίσθηση έχει υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι σε θέση να διαμορφώνει καλές σχέσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε στο παιδί το καλό παράδειγμα. Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του κοροναϊού, αν βγούμε για ψώνια, ρωτάμε τον ηλικιωμένο γείτονά μας μήπως χρειάζεται κάτι και επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά με εκείνα που μένουν μόνα τους.
*Τρώμε όλοι μαζί
Το να τρώμε όλοι μαζί ως οικογένεια μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά.
Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που έτρωγαν συχνά με την οικογένειά τους είχαν καλύτερη ψυχολογία. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που συνηθίζουν να τρώνε με τις οικογένειές τους έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον.
Τα οικογενειακά γεύματα μπορούν επίσης να προάγουν την καλή υγεία. Τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή να έχουν διατροφικές διαταραχές. Οι έφηβοι που τρώνε δείπνο με τους γονείς τους είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών ή να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα πάντα με τα ερευνητικά δεδομένα.