Ξαφνικά σκέφτεστε έντονα ποπ κορν κινηματογράφου; Τσιμπολογάτε αλμυρά κράκερ στο γραφείο όσο δουλεύετε; Αν ναι, το σώμα σας μπορεί να λαχταρά αλάτι. Αν και το αλάτι μπορεί να γίνει εθιστικό, ικανοποιεί ιδιαίτερα τον ουρανίσκο και είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε

Οι αμερικανικές διατροφικές οδηγίες συνιστούν λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα, ισοδύναμο με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, τείνουν να καταναλώνουν διπλάσια από την συνιστώμενη ποσότητα των 5 γραμμαρίων αλάτι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, που κοστίζουν την ζωή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο νάτριο μπορεί να συσσωρευθεί σε μια ημέρα χωρίς σνακ, περιλαμβάνει:

  • Πρωινό: Ένα μπολ δημητριακών με άπαχο γάλα έχει 250 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
  • Μεσημεριανό: Ένα φλιτζάνι σούπα και ένα σάντουιτς γαλοπούλας έχει 2.200 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
  • Δείπνο: Μια φέτα πίτσα και μια μικρή σαλάτα έχουν 710 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Αυτό ισούται με 3.160 χιλιοστόγραμμα νατρίου για τρία γεύματα, περισσότερο από αυτό που πρέπει κανονικά να καταναλώνεται.

Γιατί θέλετε αλμυρά

Μπορεί να θέλετε αλμυρό για μια σειρά από λόγους, όπως:

Αφυδάτωση

Η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Η έλλειψη νατρίου ενεργοποιεί ορμονικά συστήματα που προκαλούν λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα. Για να καταπολεμήσετε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει πάντα να προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες υγρών για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Περιμένετε περίοδο

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν μια έντονη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια των προεμμηνορροϊκών ορμονικών αλλαγών, η οποία περιλαμβάνει μια όρεξη για αλμυρά τρόφιμα.

Πλήξη

Το φαγητό λόγω ανίας είναι μια συναισθηματική διατροφική συμπεριφορά, παρόμοια με την κατανάλωση άγχους. Αποτελεί μια απόκριση στα αρνητικά συναισθήματα και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανεξάρτητα από το βάρος του.

Στρες

Η διατροφική σας συμπεριφορά μπορεί να διαταραχθεί γρήγορα όταν αντιμετωπίζετε αγχωτικές καταστάσεις. Εάν τείνετε να τρώτε πολλά αλμυρά τρόφιμα σε κανονικές, μη αγχωτικές στιγμές, το σώμα σας θα μπορούσε να αισθανθεί καλύτερα όταν τρώτε αλμυρά σε περιόδους άγχους.