Κανείς δεν σηκώνεται από το κρεβάτι το πρωί με ανάσα που μυρίζει… δυόσμο. Αυτό συμβαίνει λόγω των βακτηρίων που συσσωρεύονται στο στόμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τυχαίνει, όμως, να έχουμε κακή αναπνοή και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπολείμματα τροφών, σάλιο και αίμα αν δεν απομακρυνθούν μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας δυσάρεστη οσμή.

Κάτι το οποίο μπορεί να μας φέρει σε εξαιρετικά αμήχανη θέση, ειδικά αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ραντεβού ή, ακόμη χειρότερα, μίας προσωπικής στιγμής.

Τα καλά νέα είναι ότι, αν η δυσάρεστη αναπνοή δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας – φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα, αναπνευστικά ή πεπτικά προβλήματα – είναι πραγματικά εύκολο να απαλλαγείτε από αυτήν.

Δείτε 6 μυστικά για δροσερή αναπνοή, όλες τις ώρες:

Μείνετε ενυδατωμένοι

Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το γεύμα, πίνοντας πολύ νερό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία καθαρισμού επιβλαβών βακτηρίων και υπολειμμάτων μεταξύ των δοντιών σας. Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απόσμηση ορισμένων δυσάρεστων οσμών, όπως του σκόρδου. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.

Μην πίνετε πολύ καφέ

Μπορεί να είναι νόστιμος, αλλά ο καφές είναι αφήνει μία πολύ έντονη μυρωδιά, που είναι δύσκολο να φύγει από το πίσω μέρος της γλώσσας σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πίνετε εναλλακτικά κάποιο βότανο ή πράσινο τσάι.

Μην καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα καπνού

Τα τσιγάρα, η πίπα και το ταμπάκο μπορούν να προκαλέσουν πολύ δυσάρεστη αναπνοή. Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που το παρακάνουν.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία. Η υπερβολική κατανάλωση μπύρας, το κρασί και τα σκληρά ποτά μπορούν να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει μέχρι και 10 ώρες μετά το τέλος του ποτού.

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Αυτή τη συνήθεια, εφόσον διαρκεί για 20 λεπτά μετά το γεύμα, μπορεί να βοηθήσει στη ροή του σάλιου. Το κόμμι που είναι 100% γλυκασμένο με ξυλιτόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τερηδόνας, ενώ προσφέρει φρέσκια και δροσερή αναπνοή.

Να είστε προσεκτικοί με τις μέντες

Οι μέντες χωρίς ζάχαρη είναι μια γρήγορη λύση, αλλά ενώ καλύπτουν την μυρωδιά δεν κάνουν τίποτα για να απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια. Αν, μάλιστα, περιέχουν και ζάχαρη – όπως οι περισσότερες μέντες που προσφέρουν τα εστιατόρια – τότε το πρόβλημα θα γίνει μόνο χειρότερο.

Προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε

Αυτό που τρώτε επηρεάζει αυτό που εκπνέετε. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς το φαγητό χωνεύεται, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σας και στη συνέχεια αποβάλλεται από τους πνεύμονές σας όταν αναπνέετε.

Επιλέξτε ισορροπημένα γεύματα και τρώτε τακτικά. Ορισμένες δίαιτες – όπως η ακραία νηστεία και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή.

Σκεφτείτε να «τσιμπήσετε» ωμά καρότα, σέλινο ή φέτες μήλου. Τα ζουμερά αυτά φρούτα και λαχανικά, δεν κάνουν μόνο καλό στον οργανισμό σας, αλλά έχουν ευεργετική επίδραση και στη στοματική σας υγιεινή, καθώς απομακρύνουν τροφές που προκαλούν δυσοσμία.

Αποφύγετε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πικάντικα τρόφιμα, καθώς συχνά δεν επηρεάζουν μόνο την ανάσα σας αλλά και τη μυρωδιά του σώματός σας.