Για τις φοβίες της κυβέρνησης και τα νέα στοιχήματα που φέρνει ο χειμώνας μίλησε ανώτερος αξιωματούχος σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Τρίτη δόση με οδηγό το Ισραήλ

Σχετικά με την επέκταση της τρίτης δόσης και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, το ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε πως οδηγός είναι το Ισραήλ.

«Οδηγός» της κυβέρνησης είναι το Ισραήλ.

Το θέμα, όπως τόνισε, είναι αν θα πάμε σε ηλικιακό όριο ή χρονικό ποιος έχει κάνει δόση και πότε, αλλά όλα αυτά είναι θέμα εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα που υπάρχει είναι οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 χρόνων γιατί πρόκειται για άτομα που εφόσον νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως το ποσοστό των εμβολιασμένων από 50 ετών και άνω κινείται στο 65% και αγγίζει το 75% αν προστεθούν και αυτοί που έχουν νοσήσει. «Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα και να νοσήσουν θα το περάσουν! Αν είχαν όμως εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50 δεν θα χρειάζονταν ο εμβολιασμός των παιδιών», είπε.

Επίσης, τόνισε πως η προσοχή όλων πλέον κινείται προς την τρίτη δόση του εμβολίου, και πως η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

«Το κοιτάμε για την τρίτη δόση. Είναι θέμα της εθνικής επιτροπής των εμβολιασμών. Δημιουργεί όμως μια πρόσθετη ένταση στην κοινωνία», είπε και πρόσθεσε για υποχρεωτικότητα:

«Η υποχρεωτικότητα είναι πάντα μέσα στο μενού αλλά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Κάθε κατηγορία πρέπει να τη κοιτάς εξατομικευμένα! Είναι δύσκολη άσκηση υποχρεωτικότητας».

«Πάντα στο μενού η υποχρεωτικότητα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα η υποχρεωτικότητα στους γιατρούς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως το στράτευμα ή το λιμενικό, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν το 1/3 για παράδειγμα του προσωπικού τους τεθούν σε αναστολή λόγω της αδυναμίας αναπλήρωσής τους.

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματόυχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διασποράς του ιού τον προσεχή Οκτώβριο, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα για την οποία όπως είπε έχει εικόνα και εκτιμά πως υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Σημείωσε πάντως πως αυτό που τονίζει ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η χώρα δεν θα προχωρήσει σε νέο lock down, το εννοεί.

Σχετικά με την εστίαση, ανέφερε πως ακούμε ότι όλοι λένε πως ο πελάτης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι.

Πάνω σε αυτό απάντησε πως τα 2 βασικά κριτήρια είναι ότι όπου μπορείς να έχεις διαρκώς μέτρο προφύλαξης το διαφοροποιεί, ποια είναι η ουσιώδης δραστηριότητα και ποια όχι. Σχετικά με τα μέτρα στο  θέατρο και όχι στο εστιατόριο, ανέφερε πως στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός.

Τέλος σε ερώτηση για το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι και το τελικό στο δρόμο προς τις εκλογές, εκτίμησε: «Θα πάμε σε Eκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό».