Τα σχολεία έχουν ανοίξει, πολλοί επιστρέφουν στις δουλειές τους μετά από μεγάλο διάστημα τηλεργασίας και παράλληλα ο κορωνοϊός συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας. Έτσι, ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα αυτής της περιόδου είναι το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μας παρέχει προστασία ενάντια σε κάθε «ξένο οργανισμό» (π.χ. βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή μύκητες) που μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας και να μας προκαλέσει ζημιά.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας, με τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το φυλλικό οξύ να συνδέονται με την καλύτερη λειτουργία του. Ας δούμε λοιπόν ποιοι διατροφικοί κανόνες αλλά και ποια συστατικά φαίνεται να τονώνουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Διατροφικοί κανόνες για γερό ανοσοποιητικό

*Αποφεύγουμε τις ακραίες δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αποδυναμώνοντάς τον.

*Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Φροντίζουμε να τρώμε τουλάχιστον 1 μεγάλη σαλάτα και 2 – 3 φρούτα κάθε ημέρα.

*Επιλέγουμε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, μπακαλιάρος, σκουμπρί) και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

*Αυξάνουμε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης.

*Επιλέγουμε φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο.

*Αυξάνουμε την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια Βραζιλίας.

*Μένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών, φυσικά αφεψήματα).

Τα συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό

Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι τα εξής:

  • Βιταµίνη Α. Εντοπίζεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες.
  • Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Εντοπίζονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα φρούτα με κίτρινο χρώμα.
  • Βιταµίνη C. Τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι ντομάτες αποτελούν καλές πηγές.
  • Βιταµίνη Ε. Το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
  • Μαγνήσιο. Εντοπίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τον τόνο.
  • Σελήνιο. Βρίσκεται στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Σίδηρος. Καλές πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.
  • Ψευδάργυρος. Εντοπίζεται στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας.
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Εντοπίζονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Δεν ξεχνάμε ότι…

Οι βιταμίνες και οι τροφές που προαναφέρθηκαν δεν έχουν «μαγικές» ιδιότητες και δεν δρουν μεμονωμένα, αλλά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News