«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, την ερχόμενη Δευτέρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς.

«Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες, λέγοντας ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο. Ακόμη ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπορούν να αυξηθούν στα 2.800.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου όλους

Ανοιχτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.

«Το θέμα με την τρίτη δόση είναι κάτι το οποίο ακόμα το εξετάζουμε και τα δεδομένα λένε κατ’ αρχάς ότι μπορεί να πέφτει σε ένα ποσοστό –όχι πολύ μεγάλο- η προστασία που προσφέρουν. Ίσως όμως. Δεν έχουμε ένα ισχυρό «ναι» να πούμε ότι όντως πέφτει σημαντικά. Και επειδή το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή το κομμάτι που αφορά την προστασία από θάνατο και την προστασία από το να μπούμε στο νοσοκομείο, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο σημαντικά για το γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον με τις μελέτες που βλέπουμε μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση με σκοπό να ρίξουμε το RT», συμπλήρωσε.