Συνήθως η εσωτερική ρύπανση του αέρα προέρχεται από έπιπλα ή συσκευές στο σπίτι που μπορεί να εκλύουν αέρια. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μειωμένη ποιότητα αέρα και ζητήματα όπως σκόνη, μούχλα και διάσπαρτες τρίχες.

Έτσι θα καθαρίσετε τον αέρα στους χώρους σας

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Ελέγξτε τον εξαερισμό σας

Ο εξαερισμός και η ανανέωση του αέρα είναι ένα βασικός μέρος του συστήματος θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού και βοηθούν στην διατήρηση της καλής του ποιότητας.

Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχετε ανά περιόδους και τους εξωτερικούς αεραγωγούς. Για να λειτουργήσουν σωστά και να φέρουν φρέσκο αέρα από έξω, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι ανοιχτοί. Ελέγχετε τακτικά το σύστημά σας για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και ότι παραμένουν ανεμπόδιστοι.

Διατηρήστε καθαρούς τους αεραγωγούς επιστροφής

Οι αεραγωγοί μέσα στο σπίτι σας είναι επίσης σημαντικοί για την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας. Οι μεγάλοι αεραγωγοί στον τοίχο σας ονομάζονται αεραγωγοί επιστροφής και τραβούν τον εσωτερικό σας αέρα στο σύστημα θέρμανσης και ψύξης για εξαερισμό και θέρμανση ή ψύξη.

Κρατήστε αυτούς τους αεραγωγούς καθαρούς από τη σκόνη και μην τους αποκλείσετε

Χρησιμοποιήστε τον ανεμιστήρα εξάτμισης της κουζίνας σας

Το σπίτι σας πρέπει να έχει ανεμιστήρα εξαγωγής στην κουζίνα. Ενεργοποιήστε το όταν μαγειρεύετε καθώς τραβά σωματίδια και αέρια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν μαγειρεύετε σε σόμπα αερίου.

Θερμοσίφωνες και σόμπες που καίνε καύσιμα απελευθερώνουν επίσης μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία.

Παράθυρα ανοιχτά

Εάν η κουζίνα σας δεν έχει ανεμιστήρα εξάτμισης ή δεν αερίζεται σωστά, ανοίξτε ένα παράθυρο ενώ μαγειρεύετε. Θα πρέπει επίσης να ανοίξετε ελαφρώς ένα παράθυρο εάν χρησιμοποιείτε θερμάστρα αερίου.

Αλλάξτε ή καθαρίστε τα φίλτρα

Οι περισσότεροι φούρνοι και κλιματιστικά διαθέτουν φίλτρο αέρα που προορίζεται να φιλτράρει τη σκόνη και τα σωματίδια που υπάρχουν στον αέρα. Εάν αυτά φράξουν, το σύστημά σας ενδέχεται να μην λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του άερα.

Ελέγξτε την υγρασία

Η υπερβολική υγρασία στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας και την συγκέντρωση βακτηρίων. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τον ατμό τους ντους, περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά, όπως το σπάσιμο σωληνώσεων ή το νερό που παραμένει στάσιμο.